Startpagina Actueel

In bijna 20 jaar is landbouwareaal in Vlaanderen met 2% gedaald

Vlaanderen telde in 2019 ruim 620.000 ha landbouwareaal. Dat is 46 % van de totale Vlaamse grondoppervlakte. Tussen 2001 en 2019 is dat 2,1 procent minder landbouwareaal. Deze daling is vooral een gevolg van de afname van de oppervlakte voor voedergewassen, weiden en maïs. Ook de oppervlakte braakland liep sterk terug.

Leestijd : 1 min

Voedergewassen namen in 2019 57% van het landbouwareaal in. Dat illustreert het grote belang van de veehouderij in Vlaanderen. De akkerbouw is goed voor 34% van het landbouwareaal. In de akkerbouw is de graanteelt de grootste activiteit, het telen van aardappelen en suikerbieten komen op de 2de en 3de plaats.

9% van landbouwareaal voor tuinbouw

De tuinbouw neemt 9% in van het landbouwareaal. Ruim de helft van dat areaal wordt gebruikt voor de groenteteelt. De fruitteelt neemt een derde in en de resterende oppervlakte wordt gebruikt voor de sierteelt (niet-eetbare tuinproducten).

De gemeenten waar de landbouw het hoogste aandeel in de totale oppervlakte heeft, situeren zich vooral in West- en Oost-Vlaanderen, de Noorderkempen, Noord-Limburg en Haspengouw. De top 5 bestond in 2019 uit Koekelare (93%), Mesen (92%), Kaprijke (92%), Riemst (91%) en Alveringem (86%).

De cijfers komen van het departement Landbouw & Visserij, op basis van StatBel.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Actueel

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken