Startpagina Economie

Landbouw tijdens de oorlog: De Duitsers wilden totale controle over productie en prijzen

In september 1944 werd het grootste deel van België bevrijd van de Duitse overheersing. Hoe gaven de Nazi’s eigenlijk gedurende de bezettingsjaren vorm aan het landbouw- en voedselbeleid? We vroegen het historicus en onderzoeker Dirk Luyten. Een verhaal over België als netto-importeur, de Duitse controle over productie en prijzen en een verbazingwekkend grote zwarte markt.

De Tweede Wereldoorlog ligt 75 jaar achter ons. Toch zijn niet alle aspecten onderzocht, benadrukt historicus Dirk Luyten van het Rijksarchief / Cegesoma (Studiecentrum Oorlog en Maatschappij). Het gaat om het Belgische expertisecentrum over conflictgeschiedenis in de twintigste eeuw. Daarbij ligt de nadruk op de Eerste en de Tweede Wereldoorlog. Luyten richt zich in zijn onderzoek onder meer op de sociaal-economische geschiedenis, de economische collaboratie en de repressie.

Het landbouwbeleid is...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement
Meest recent Bekijk al het nieuws >

Lees ook in Economie

Milcobel handhaaft standaard melkprijs voor mei

Actueel Milcobel zal voor de lopende leveringen van de maand mei 2024 een standaard melkprijs hanteren van 41,00 euro per 100 liter. Dit komt overeen met een reëel uitbetaalde melkprijs van 45,25 euro per 100 liter voor een bedrijf met een vetgehalte van 43 g/l, een eiwitgehalte van 35 g/l en maximale premies voor kwaliteit, duurzaamheid en hoeveelheid. De vet- en eiwitprijs voor mei bedraagt 5,3947 euro per kg.
Meer artikelen bekijken