Startpagina Archief

Ergonomisch werken: dat werkt!

Een goede lichaamshouding aannemen tijdens het werk is van groot belang, zeker in een arbeidsintensieve sector als de land- tuinbouw. In 2014 startten het PCG, PSKW en Inagro een ADLO-project rond ergonomie in de tuinbouw om werkplekken ergonomischer in te richten.

Leestijd : 4 min

Sommige taken voer je best zittend uit, voor andere sta je best recht om zo ergonomisch mogelijk te zijn. De werkhoogte speelt een grote rol om rugpijn te vermijden en ook een correcte zithouding en hoogte van het stuurwiel van een machine zijn belangrijk om klachten te voorkomen. Verder is de optimale reikafstand afhankelijk van de frequentie waarmee je dat doet. Denk hierbij bijvoorbeeld aan planten en oogsten. Tot slot kan tillen erg belastend zijn voor het lichaam. Het PCG geeft tips.

Zitten of staan?

Of je een taak best zittend of staand uitvoert, hangt af van verschillende factoren. Precisiewerk (<3 cm) kan je steeds best al zittend uitvoeren. Ook licht werk (<3 kg) dat je voor minder dan 6 u per dag uitvoert doe je bij voorkeur al zittend. Ga je dit lichte werk langer dan 6u per dag uitvoeren, kies je best voor een werkplek waar je kan afwisselen tussen zitten en staan. Als je zwaar werk uitvoert (> 3 kg) of je blijft telkens minder dan 3 min op dezelfde plaats, ga je best staand werken.

Staand werken kan echter heel vermoeiend zijn, vooral wanneer tijdens dat werken weinig bewogen wordt. Klachten die regelmatig voorkomen bij langdurig stilstaand werk zijn vermoeide benen en lage rugpijn. In dit geval kan een anti-vermoeidheidsmat een oplossing bieden. De structuur van zo’n mat zorgt voor micro-bewegingen in de benen waardoor de bloedsomloop gestimuleerd wordt en de benen minder snel vermoeid raken. De matten kunnen ook lage rugpijn voorkomen en zorgen bovendien voor isolatie. Een andere mogelijkheid voor het verlichten van staand werk is gebruik maken van een sta-steun. Dit is een stoel die niet bedoeld is om op te zitten, maar om af en toe tegen te leunen. Hierdoor worden de benen even verlicht en kan afgewisseld worden in houding.

Een correcte werkhoogte

Als een werkblad of transportband te laag geplaatst wordt, moet voortdurend met een gekromde rug gewerkt worden waardoor je op termijn rugpijn krijgt. Te hoog installeren is echter niet beter omdat je dan constant de rug lichtjes gaat overstrekken. De vuistregel bij het kiezen van een goede werkhoogte is ellebooghoogte. Als je licht werk gaat uitvoeren, bijvoorbeeld prei pellen, sla kuisen, tomaten sorteren, mag je hier vijf tot tien cm van aftrekken. Ga je met meerdere personen aan hetzelfde werkblad staan werken, dan moet een hoogte gekozen worden die niet voor iedereen ideaal zal zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat een goede werkhoogte voor de gemiddelde Belg uitkomt op een hoogte van één meter. Hou er echter steeds rekening mee dat een groot persoon zijn lichaam niet kan aanpassen, maar een klein persoon wel eenvoudig een opstapje kan gebruiken.

De optimale zithouding

De heupen moeten zich op kniehoogte bevinden voor een goede zithouding. Het kniegewricht is hierbij geplooid in een hoek van meer dan 90°. Voor het stuurwiel geldt dat voor de optimale hoogte de bovenkant van het stuurwiel onder de schouderhoogte komt.

De maximale reikafstanden

De maximale reikafstand, waarbij het lichaam niet overbelast wordt, is afhankelijk van hoe frequent gereikt moet worden. Ga je meer dan 10 keer per minuut reiken, bijvoorbeeld tijdens oogsten van sla, dan mag je niet verder dan 30 cm moeten reiken. Als vuistregel kan je onthouden dat dit ongeveer de lengte is van de elleboog tot de vingertoppen. Wordt er minder dan tien keer per minuut gereikt, dan mag het voorwerp zich al 45 cm van je lichaam bevinden. De maximale reikafstand bedraagt in elk geval 60 cm, deze afstand mag je overbruggen vanaf er minder dan twee keer per minuut zo ver gereikt moet worden. De maximale reikafstand wordt in de tuinbouw vaak overschreden. Bij het oogsten van sla wordt al snel drie kroppen ver gesneden, met een plantafstand van 30 cm, is dit eigenlijk te ver. Ook bij het planten met een plantmachine worden hier soms problemen rond opgemerkt. Om het plantmateriaal in de plantmachine te plaatsen moet constant licht voorovergebogen worden. Dit is geen correcte zithouding en bovendien erg belastend voor de rug. Voor het nemen van vers plantmateriaal mag dan weer wel wat verder gereikt worden, omdat dit minder frequent gebeurt.

Tilprincipes

• De belangrijkste van alle tilprincipes is het tillen van zowel grote als kleine lasten zoveel mogelijk te vermijden. Tillen betekent steeds een fysieke belasting en dus een gezondheidsrisico, maar ook tijdverlies.

• Het tweede tilprincipe is rotatie (torsie) vermijden in de lage rug. Dit gebeurt wanneer het bovenste deel van het lichaam een draaibeweging uitvoert terwijl het onderste deel niet meedraait. Dit is erg belastend voor de rug en zeker wanneer tijdens deze beweging ook een last getild wordt, het kraakbeen tussen de rugwervels slijt hierdoor af, waardoor op termijn onherstelbare schade optreed. Het is erg belangrijk om telkens met voeten en benen, en dus met het volledige lichaam mee te bewegen wanneer men zich draait.

• Het laatste tilprincipe gaat over het tillen op een correcte locatie. Het is namelijk niet om het even waar je een al dan niet gevulde bak plaatst. De vuistregel is dat te allen tijde vermeden moet worden om lasten tot boven het hoofd te tillen. Hierdoor gaat de rug overstrekken, wat opnieuw het kraakbeen tussen de wervels kan beschadigen. Bij het vullen van paletten wordt deze regel vaak overschreden, een schaarlift waarbij de palet in de grond kan zinken is ideaal, maar ook een veilig opstapje kan hier een oplossing bieden. Het gewicht van de last is afhankelijk van de zone waar getild wordt, maar ook van de frequentie waarmee het tillen uitgevoerd wordt. Hoe verder van het lichaam een voorwerp getild dient te worden, hoe lager het gewicht van het voorwerp mag zijn. Per keer mag maximum 25 kg getild worden.

Sara Crappé, PCG

Actueel

Fruitboeren vrezen voorspelde nachtvorst

Akkerbouw De lagere temperaturen van de afgelopen dagen en de voorspelde nachtvorst kan tot grote schade leiden bij de fruitkwekers in Limburg. Zowel woensdag- als donderdagnacht (17 en 18 april) zullen de fruitkwekers alle middelen bovenhalen om te voorkomen dat de temperatuur in hun plantages onder het vriespunt zakt. “Al vanaf -1°C kan er schade optreden”, zo zegt Danny Bylemans van PC Fruit in Velm (Sint-Truiden).
Voir plus d'articles
Meest gelezen