Voor Carrefourwoordvoerder Baptiste van Outryve onderscheidt de residuvrije Conférencepeer zich op drie manieren: ze is Belgisch, ze is duurzaam geteeld en ze is residuvrij. De pluk van deze peer start rond deze tijd. Ze zal in de rekken liggen tot januari-februari. Carrefour gelooft sterk in deze peer: voor andere Conférence- peren is er zelfs geen plek meer in de winkelrekken zolang de voorraad strekt. De prijs voor de consument blijft dezelfde.
Behandelen wordt niet makkelijk
In totaal gaat het om een 50-tal ha Conférenceperen die op het einde van de rit residuvrij zullen moeten zijn. Onderweg mag er in principe wel behandeld worden. Dat maakt het evenwel nog geen makkelijke klus. Carrefour heeft daarom de koppen bijeen gestoken met twee coöperaties: New Green en BelOrta. Een aantal van hun leden gaan de uitdaging aan en streven op een deel van hun velden naar een residuvrij resultaat. Om de risico’s bij iedereen te spreiden bevinden de telers zich van West-Vlaanderen tot Wallonië en geen enkele teler maakt voor zijn volledige areaal de omslag. “Het is een traject waarbij er nog extra kennis moet opgedaan worden. In dat opzicht is het mooi om de twee coöperaties samen te zien werken”, vond de heer van Outryve.
Tegenover de extra inspanningen, staat ook een extra vergoeding. Telers en supermarkt kwamen overeen om een marktprijs plus toeslag te hanteren. De telers zetten al hun peren af aan Carrefour, en Carrefour neemt het engagement om alle peren ook daadwerkelijk af te nemen. De kleinste en minder mooie exemplaren - die de klant klassiek links laat liggen - worden tot sap geperst, dat Carrefour ook zal verkopen.
Logische evolutie
Vanuit de telers sprak Jos Derwael (New Green) over de inspanningen die ze leveren om tot een residuvrij product te kunnen komen. “De consument wil vertrouwen in het voedsel, en wil ook kwaliteit”, beschreef hij de behoeften bij klant waarop de telers willen inspelen. Voor hem is het residuvrij telen een logische evolutie. “Het is het resultaat van innovatie, onderzoek, en ook van het inpassen van heel wat technologie.” Daarbij denkt men aan regen, temperatuur, luchtvochtigheid, bladnatdata. “Deze laten ons toe om gericht aan gewasbescherming te doen”, zo legde de heer Derwael uit.
Niet alleen technologie helpt daarbij een handje, maar ook de natuur. “60 % van het insectenbestand bestaat uit voor ons nuttige soorten. Het is dus normaal om met die insecten samen te leven en ze als basis te gebruiken voor gewasbescherming.” Voorbeeld hiervan is het gebruik van oorwormen tegen bladluizen. Er zijn ook andere natuurlijke bestrijdingsmethodes. Zo worden er nestkastjes voor torenvalken opgehangen omdat die jagen op veldmuizen die aan het wortelgestel van de planten knagen. Met feromonen wordt de fruitmot verward en bestreden. Er zijn echter ook drempels die niet te omzeilen zijn. Zo wordt de conventionele peer in vooroogst behandeld om langer te bewaren. Dat zal met de residuvrije peer niet het geval zijn, waardoor ze ‘maar’ tot begin volgend jaar in de winkels zal liggen. Daarna komt de conventionele Conférence peer weer in de rekken.
Ook appels?
Carrefour denkt verder dan peren alleen. Het wil ook samen met de telers van New Green en BelOrta binnen de drie jaar met een volledig residuvrije appel komen. Met dat doel voor ogen plantten de telers al 40 ha appelbomen voor Carrefour. Het gaat om de appelsoorten Novajo (mutant van Jonagold) en Sweet Surprise (kruising Gala en Braeburn). “Analyses tonen volgens Carrefour nu al aan dat de residuwaarde nog maar half zo hoog ligt als de Europese norm”, aldus Carrefour. Ook van deze soorten belooft Carrefour de kleinere en minder mooie exemplaren tot sap te persen en zo te vermarkten.
Jos Derwael bevestigde de appelambitie, maar gaf aan dat het traject minder eenvoudig is dan bij peren. “Het is een cliché maar we mogen geen appelen met peren vergelijken. Appelen zijn gevoelig voor andere ziektes en kennen andere plagen.” Hij vergelijkt het traject dat doorlopen wordt met dat van de elektrische auto. “Waarom rijden we niet al veel vroeger elektrisch? Omdat de technische mogelijkheden er niet waren en nu wel. Hetzelfde geldt voor residuvrij fruit. Het kon nog niet, maar met alle innovatie en onderzoek dat in de proefcentra gebeurt, kunnen we het wel doen slagen en lukt het ons nu wel.”
De heer Van Outryve bevestigt. “Het is wat je bouwt op lange termijn, daar gaat het om en dat is de toekomst.”
De fierheid over het product en de stiel is bij de Conférencetelers zeker aanwezig. Dat werd ook duidelijk bij een rondrit door de aanplantingen en een bezoek aan het sorteer- en verpakkingscentrum van New Green. Het werk gebeurt er in een combinatie van technologie met menselijke zorg. Peren passeren aan hoog tempo een sorteerinstallatie die een foto neemt van elke peer. Deze wordt vervolgens automatisch gesorteerd volgens de wensen van de afnemer.
Wanneer het gaat om peren die per zes in een bakje verpakt worden, gebeurt dit met de hand: snel maar vooral voorzichtig worden de peren in het bakje gelegd. Peren krijgen soms een draai om de mooiste kant naar boven te brengen. Een machine brengt de folie aan. “Het gaat erom fierheid bij elke medewerker te creëren”, getuigt Jos Derwael. “We kunnen ook via de code op de verpakking de peer perfect traceren tot de teler en zelfs het team plukkers dat het fruit plukte. Zo kunnen we bij opmerkingen onmiddellijk terugkoppelen en onszelf voortdurend verbeteren.”
IDC