Nieuwbouw en stock

voor een optimale dienstverlening

Maurice mag dan wel een kranige zestiger zijn, hij geeft aan heel doelbewust met het oog op de toekomst gebouwd te hebben. “Deze nieuwe infrastructuur moet vertrouwen uitstralen naar de klanten, hetzelfde geldt voor de enorme stock aan wisselstukken. Dankzij dit ben ik in staat om service aan mijn klanten te bieden”. “Een klant is niet gebaat om enkel op prijs te kopen”, is de filosofie van Maurice. “Hij moet kunnen terugvallen op service en wisselstukken in zijn nabijheid”.

Van nul gestart

Maurice is ondertussen 41 jaar actief als verkoper van land- en tuinbouwmachines. Hij stampte de zaak zelf uit de grond van A tot Z. Starten deed hij met een kapitaal van 200.000 Belgische Frank, ongeveer het equivalent van 5.000 euro. Voor dit bedrag hebben de vader van Maurice én zijn schoonvader indertijd borg moeten staan bij de bank.

Ondertussen bouwde Maurice een mooie, bloeiende zaak uit, maar de infrastructuur bleef achterwege en kon de groei van de onderneming en van de landbouwmachines niet bijbenen. Bouwplannen rezen waarbij beslist werd om alles af te breken, behalve de persoonlijke woonst, en met een op maat gebouwde nieuwbouw te starten. In 2015 werd de papierwinkel die gepaard gaat met de bouw, in orde gebracht, waaronder de vergunningen. “Want ik ben met alles hier in orde”, geeft Maurice krachtdadig aan. Eind 2015 werden de eerste afbraakwerken gerealiseerd, zodat vorig jaar met de bouw kon worden gestart. Afgelopen najaar werd de nieuwbouw feestelijk ingehuldigd en volgde een opendeurdag, waarop wel 3.000 geïnteresseerden langs kwamen.

Tentoonstellingsruimte

Vooraan de bedrijfssite langsheen de straatkant rijdt men een grote oprit op die met het nodige groen is ingekleed, maar bovenal biedt ze tentoonstellingsruimte aan allerhande nieuwe machines.

Bij betreding van het gebouw komen we in een grote showroom terecht. Hier is een echt shop-concept uitgewerkt met divers gereedschap, verbruiksartikelen, oliën, kledij, ... Ook talrijke grasmachines, bosmaaiers, kettingzagen, ... uit de catalogus van Castel Garden, Stihl, Viking, ... treft men hier aan. Bij Guedens wordt niet enkel de boer en loonwerker gediend. Ook de tuinaanlegger, particulier en doe-het-zelver kan hier terecht.

Na het doorkruisen van de gigantische winkelruimte treft men een gedienstige magazijnier aan of Maurice in zijn verkoopkantoor. Deze activiteit doet hij vooralsnog zelf, maar in de toekomst denkt hij er wel aan om versterking te zoeken én zich ook op de verkoop via internet te storten.

Magazijn

Het magazijn vormt de overgang tussen showroom en werkplaatsen en herbergt een schat aan wisselstukken. Alles is genummerd en geregistreerd in de computer, zodat een onderdeel snel kan opgespoord worden. Het magazijn is echt de ‘grot van Alibaba’ voor al wie in de landbouwmechanisatie zit. Maurice heeft dit ook goed doordacht. Een praktische handigheid is dat de riemen voor de Claas oogstmachines aan een rek gemonteerd zijn, dat in het groen is geschilderd. Hetzelfde geldt voor de andere onderdelen.

Er zijn ook drie geautomatiseerde torenkasten in het magazijn waarbij via computergestuurde hulp de onderdelen worden gehaald. Ook het rek met nieuwe banden is immens, het rek met cabinevensters en de opslagtanks voor diverse oliën ogen impressionant.

Het herstellen van hydraulische slangen en componenten voor landbouw, industrie en privaat gebruik kan allemaal bij Guedens.

Werkplaats

De werkplaatsen zijn bovenal praktisch ingericht, zo is er een zone voor de metaalbewerking en eentje voor de tuinbouwmachines. In de nok van de werkhuizen hangt telkens een rolbrug. “Een enorm gemak om te hebben, maar een investering die ik twintig jaar te laat deed”, aldus Maurice. Om aan tractoren of andere machines te werken zijn er vier mobiele hefmasten beschikbaar. Aan ieder tractorwiel plaatst men eentje, en simultaan gaan ze omhoog om de tractor op te heffen. Vier mechaniekers kunnen zich in de werkplaats uitleven.

Maurice besluit aan het einde van zijn rondleiding dat dit toch wel vertrouwen moet uitstralen naar de toekomst. Die is voor Maurice glashelder: het referentiepunt zijn voor Fendt en Claas in de regio, met nadruk op de service voor de Claas-oogstmachines. Guedens is hiernaast ook de partner voor andere sterke merken.

Toch heeft Maurice ook wat zorgen voor de toekomst o.a. het vinden van goed opgeleid personeel. Volgens hem loopt het in het onderwijs al mis: er worden te weinig landbouwmechaniekers gevormd en stage zou volgens hem nog meer deel van de opleiding moeten uitmaken.

T.D.

Meest recent

Meest recent