Startpagina Archief

Debat Agriflanders: ‘innovatie is samenwerken’

Innovatie is een kwestie van samenwerken, binnen en tussen schakels. Daarnaast is toenemend een verbinding van onderzoek met de praktijk nodig en die wordt dan ook gezocht. Dat concludeerden voorzitter Sonja De Becker van Boerenbond, administrateur-generaal Joris Relaes van ILVO en voorzitter Jan Vanderstichele van Fevia in een debat.

Leestijd : 2 min

De Becker, Relaes en Vanderstichele spraken tijdens de openingsdag van landbouwbeurs Agriflanders op de stand van de Boerenbond. Relaes benadrukte dat de begrippen onderzoek en innovatie niet door elkaar gebruikt moeten worden, alsof het synoniemen zijn. “Over onderzoek lees je in onderzoeksrapporten, terwijl je innovatie vooral in de praktijk ziet.” Het oude beeld van onderzoekers die zich opsluiten in hun labo en weinig in het veld zijn, klopt volgens hem al even niet meer. De verbinding met de praktijk is volgens hem van toenemend belang. Relaes benadrukt ook dat het tot waarde brengen van nieuwe vinden steeds belangrijker wordt.

De Becker noemde innovatie van het grootste belang. De wereld verandert immers snel en vergt voortdurende aanpassing. De concurrentie van ver en dichtbij neemt toe.

De Becker zei ook dat men bij innovatie vaak ten onrechte alleen denkt aan doorbraak technologieën zoals de iPhone. Naast het vinden van totaal nieuwe dingen, is innovatie ook het verbeteren van bestaande producten of processen, aldus De Becker. “Die innovaties hoeven geen wereldschokkende zaken te zijn. Voortdurend op zoek gaan naar opportuniteiten in je bedrijf, nieuwe diensten en producten en bestaande processen proberen te verbeteren is vaak al genoeg.” In die zin is innovatie geen zaak alleen van multinationals of uitvinders, maar ook van landbouwers.

“Wat innovatie betreft is het belangrijk dat we de vragen van de landbouw en die van de industrie matchen”, zei Vanderstichele, die in het dagelijks leven aan het hoofd staat van koekjesbakker Lotus Bakeries en voorzitter is van Flanders’ Food, waarin de Vlaamse voedingsindustrie samen werkt aan innovatie. Zijn bedrijf – bekend van wafels en speculaas- groeit als kool met als gevolg meer vraag naar tarwe, suiker en margarine. “Daarom is innovatie ook voor ons belangrijk: om onze groei mogelijk te maken, moeten we niet alleen zelf steeds meer produceren, maar de landbouwers die ons beleveren ook. Dat onderstreept weer het belang van samenwerking.”

JCB

Actueel

Nieuwe campagne Rikolto doet geven om goed eten

Actueel Geef om goed eten. Met die slogan lanceert Rikolto (vroegere Vredeseilanden) vandaag de Week Voor Goed Eten. Overal in Vlaanderen zamelen vrijwilligers geld in en roepen ze op om werk te maken van gezonde, duurzame en betaalbare voeding voor iedereen. Dit jaar staat de speciaal ontworpen winkelzak centraal.
Voir plus d'articles
Meest gelezen