
De Becker noemde innovatie van het grootste belang. De wereld verandert immers snel en vergt voortdurende aanpassing. De concurrentie van ver en dichtbij neemt toe.
De Becker zei ook dat men bij innovatie vaak ten onrechte alleen denkt aan doorbraak technologieën zoals de iPhone. Naast het vinden van totaal nieuwe dingen, is innovatie ook het verbeteren van bestaande producten of processen, aldus De Becker. “Die innovaties hoeven geen wereldschokkende zaken te zijn. Voortdurend op zoek gaan naar opportuniteiten in je bedrijf, nieuwe diensten en producten en bestaande processen proberen te verbeteren is vaak al genoeg.” In die zin is innovatie geen zaak alleen van multinationals of uitvinders, maar ook van landbouwers.
“Wat innovatie betreft is het belangrijk dat we de vragen van de landbouw en die van de industrie matchen”, zei Vanderstichele, die in het dagelijks leven aan het hoofd staat van koekjesbakker Lotus Bakeries en voorzitter is van Flanders’ Food, waarin de Vlaamse voedingsindustrie samen werkt aan innovatie. Zijn bedrijf – bekend van wafels en speculaas- groeit als kool met als gevolg meer vraag naar tarwe, suiker en margarine. “Daarom is innovatie ook voor ons belangrijk: om onze groei mogelijk te maken, moeten we niet alleen zelf steeds meer produceren, maar de landbouwers die ons beleveren ook. Dat onderstreept weer het belang van samenwerking.”