Startpagina Economie

Prijzen van diverse zuivelproducten vertonen dalende trend

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten.

Leestijd : 4 min

De Europese energieprijzen blijven dalen. Zo gaat de belangrijke Europese Gasindex TTF (Title Transfer Facility) voor het eerstkomende contract van februari richting 65 euro/MWh. Ditzelfde contract noteerde einde augustus nog meer dan 340 euro/MWh, de gasmarkt zit dus duidelijk in een ontspanningsfase. Ook de elektriciteitsmarkt gaat mee in die dalende spiraal. Zo is de Duitse elektriciteitsindex van februari intussen gedaald richting 165 euro/MWh, wat een enorm verschil is met de 950 euro/MWh die het contract noteerde begin september. De situatie is een combinatie van oorzaken zoals het milde, winderige winterweer, nog hoge Europese gasvoorraden, voldoende aanbod LNG door minder Chinese concurrentie vanwege de Covid-malaise aldaar en het duidelijk lagere verbruik door Europese bedrijven en consumenten.

Raf Beyers: “De daling van de energieprijzen doet Europese financiële markten opveren bij het begin van het nieuwe beursjaar. Men ziet daardoor de inflatie dalen, wat kan betekenen dat de rentestijging kan stilvallen. Men hoopt ook dat de aangekondigde recessie daardoor kortstondig en mild zou kunnen zijn. Economische zorgen blijven wel sterk aanwezig rond China, waar Covid door het versoepelen van het zero-Covid-beleid nu toch wild om zich heen slaat. Dat de Chinese economie aan het bloeden is, wordt ook verraden door de olieprijs, die de laatste week terug richting 75 dollar per vat daalt.”

Ook de eerste Global Dairy Trade (GDT) van dit nieuwe jaar ging terug achteruit met 2,8%, wat resulteerde in de laagste index sinds december 2020.

Dalende melkprijzen

De belangrijkste melk producerende en terwijl ook nog importerende zuivellanden zijn samen, sinds juli, terug wat steviger aan het melken. “Deze groep, samengesteld uit Brazilië, Japan, Mexico, Rusland, Turkije, Oekraïne en het Verenigd Koninkrijk, kampte sinds begin 2022 met stevige melkproductiedaling tot -3%. Sinds de zomer is dat vooral onder invloed van de Britten (november +3%), de Russen (oktober +3%) en de Mexicanen (oktober +1,5%) dus opgetrokken naar bijna evenveel melk in oktober dan in 2021 en 2020.” De Japanners zijn, net als de Britten, belangrijke consumenten van Europese kaas. De Britten importeren daarbovenop ook een mooie hoeveelheid Europese boter.

“Binnen Europa zien we Franse melkaanvoer sinds week 49 terugvallen met 3% naar de laagste aanvoer van de voorbije jaren. Duitsland daarentegen lijkt het jaareinde te halen met ongeveer 3% meer melk van vorig jaar. Polen blijft ook stevig melken, met over november 2,4% meer melk”, beschrijft Raf Beyers. “Intussen zien we de laatste melkprijzen van vorig jaar hier en daar al wat dalen. Bij bedrijven die als eerste de melkprijs voor het nieuwe jaar beslisten, daalde overal de prijs, bij sommigen wat steviger dan bij anderen. In tegenstelling met de spotmelk blijven de melkprijzen nog altijd boven 50 euro.”

Boterindex daalt

De eerste Europese boterindex van het nieuwe jaar kreeg een tik van -4,5% tegenover de laatste van vorig jaar. De Europese boterindex kwam deze week uit op 5.288 euro/ton. Beyers: “Opvallend is terug de Nederlandse boterprijs, die als eerste onder de 5.000 euro/ton, naar 4.950 euro/ton, duikt. Voor de Nederlandse boterprijs is het van oktober 2021 geleden dat de prijs nog onder 5.000 euro/ton zat. De prijs ligt onder druk, hoewel recent nog een artikel verscheen van foodfluencers, die het hebben over een boterplank in plaats van een kaasplank. Hierbij wordt boerenboter geplet op een houten plank en vervolgens versierd met smakelijke en kleurrijke specerijen, om zo met bij voorkeur een snee versgebakken brood en in fijn gezelschap te nuttigen.”

In Duitsland zien we sinds oktober een heel groot prijsverschil ontstaan tussen de kleinverpakking van 250 g supermarktboter (7,64 euro/kg) en de bulkboter van 25 kg verpakking (5,03 euro/kg).

Op de GDT kregen de melkvetproducten (Anhydrous Milk Fat, AMF) en boter ook klappen, met respectievelijk 5,1% en 2,8% prijsdaling. Boter is in Nieuw-Zeeland nu nog 4.220 euro/ton waard.

SMP stevig onderuit op de Global Dairy Trade

Waar de boterprijs met de jaarwisseling nog een tik kreeg, bleef de Europese index voor mageremelkpoeder (Skimmed Milk Powder, SMP) nagenoeg gelijk aan het jaareinde. De Europese SMP-index noteerde bij de eerste notering van dit jaar 2.858 euro/ton. De Europese poederindex zit daarmee op het niveau van oktober 2021.

“Op de GDT, waar de globale veiling-index het laagste niveau noteert sinds december 2020, ging vooral mageremelkpoeder stevig onderuit. Kopers van poeders op de GDT zijn vooral Chinezen, wat een verklaring is voor de zwakke prestatie. SMP ging op de GDT 4,3% achteruit en vollemelkpoeder (Whole Milk Powder, WMP) deelde iets minder in de malaise, met een daling van 1,4%. SMP is met 2.675 euro/ton op de GDT nu wel plots een stukje goedkoper dan in Europa en de Verenigde Staten (VS).”

Kaasprijzen flink gezakt

De Europese kaasprijzen begonnen het jaar onder een negatief gesternte, met een mildere daling (-1,5%) van de cheddarprijzen dan van de gouda- en mozzarellaprijzen (-5%). Cheddar noteert nu 4.700 euro/ton, terwijl gouda 3.700 euro/ton doet en mozzarella 3.500 euro/ton. “Wetende dat men in september 2022 nog sprak van respectievelijk 5.570 euro/ton, 5.180 euro/ton en 5.040 euro/ton is er intussen heel wat van de kaasprijs af”, besluit Raf Beyers het zuiveloverzicht.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken