“De industrie van diepvriesgroenten ziet de volumes verschuiven van de foodservice naar de retail”, zegt Luc De Waele van Ingro, de telersvereniging van industriegroenten in West-Vlaanderen. De medewerkers van Ingro werken door het coronavirus deels van thuis. “Niemand zag deze crisis aankomen en wij moeten die ook wat ondergaan. Omdat wij uitsluitend contractteelt van vollegrondsgroenten voor de verwerkende industrie doen, hebben wij in deze periode weinig of geen aanvoer. Gelukkig maar!”, zegt Luc De Waele van Ingro. “Wat wel in de nabije toekomst een rol zal spelen, is dat het plantseizoen voor de telers start. De vraag ook bij ons is dan ook of er voldoende werkkracht zal beschikbaar zijn.” Ingro polste ook bij de afnemers, de industrie van diepvriesgroenten. “Men ziet de volumes verschuiven van de foodservice naar de retail. Het ene volume zou het andere volume wel opheffen of compenseren. Wel werd hun werking in de productie omgegooid.”
AgriflandersHeel de landbouwsector krijgt vandaag te maken met de grootste verzameling aan uitdagingen waar die ooit al voor gestaan heeft, en het lijkt maar niet te stoppen. Voor pluimveehouder Bart Baeyens uit Oud-Turnhout viel de grootste bom toen begin 2022 de rode bedrijven op de PAS-lijst bekend werden gemaakt. Zijn vleeskuikenbedrijf met 2 gloednieuwe stallen moet sluiten.