Startpagina Veeteelt

65 Vlaamse meldingen over transportwaardigheid Nederlandse dieren sinds 2015

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ziet sinds 2022 strenger toe op de Europese regels inzake de transportwaardigheid van landbouwdieren. Parlementslid Chris Steenwegen (Groen) wou van Vlaams minister van Dierenwelzijn Weyts weten of dat ook blijkt uit de vaststellingen bij het transport van Nederlandse landbouwdieren naar Vlaamse slachthuizen.

Leestijd : 2 min

Op Vlaams niveau worden geen aantallen bijgehouden van Nederlandse landbouwdieren die in Vlaanderen geslacht worden. “Vanuit de Vlaamse landbouwregelgeving is de afkomst van de geslachte dieren niet gekend. Sinds 2015 werden 65 meldingen overgemaakt van de Vlaamse slachthuizen aan de Nederlandse overheid. Ruim 88% van alle informatieformulieren van de dierenartsen met opdracht in de Vlaamse slachthuizen betreft opmerkingen inzake transportwaardigheid. De afdeling Dierenwelzijn in Vlaanderen ontving in 2021 voor de periode van één jaar 663 informatieformulieren over transportwaardigheid voor alle geslachte dieren, uit Vlaanderen en uit het buitenland samen”, duidt minister Ben Weyts (N-VA).

Toezicht verscherpt sinds 2019

“Mijn diensten hebben de afgelopen jaren verschillende malen overleg gehad met de Nederlandse overheid over het transport van ongeschikte dieren naar Vlaamse slachthuizen. De Nederlandse overheid heeft het toezicht daarop verscherpt sinds 2019.”

Vierogenprincipe

“Dieren bestemd voor uitvoer naar een andere lidstaat moeten volgens de Europese wetgeving hiervoor steeds goedgekeurd zijn door een dierenarts. In 2019 heeft Nederland hiervoor het ‘vierogenprincipe’ ingevoerd. Op exportverzamelplaatsen worden de dieren nu steeds door 2 dierenartsen beoordeeld vooraleer ze mogen vertrekken.”

Nog af en toe ongeschikte dieren

“Toch komt het nog af en toe voor dat er vanuit Nederland ongeschikte dieren in Vlaamse slachthuizen aankomen. Het is mogelijk dat het hier om dieren gaat die bij vertrek in orde leken, maar waarvan de toestand op korte tijd achteruit is gegaan. Een rapport van het Bureau Risicobeoordeling & Onderzoek (BuRO) van de NVWA geeft aan dat de toestand van reforme melkkoeien binnen de 3 uur ernstig kan verslechteren”, besluit minister Weyts.

Filip Van der Linden

Lees ook in Veeteelt

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken