Startpagina Archief

Europa stuurt aan op

modernisering ggo-wetgeving

De huidige wetgeving met betrekking tot ggo's, die dateert van 2001, is niet geschikt om ook voor CRISPR/Cas9 en andere nieuwe genoomtechnieken een wettelijk kader te bieden. Dat besluit de Europese Commissie in een nieuw rapport.

Leestijd : 2 min

In het rapport besluit de Europese Commissie dat moderne technieken om het genetisch materiaal van organismen doelgericht aan te passen een bijdrage kunnen leveren aan een meer duurzame voedselketen. Zo zouden planten meer resistent gemaakt kunnen worden tegen ziekte, veranderende weersomstandigheden en de effecten van de klimaatverandering. Bovendien kan de voedingswaarde van landbouwgewassen opgedreven en de nood aan pesticiden verminderd worden. De Commissiestudie werd uitgevoerd in de nasleep van een arrest van het Europees Hof van Justitie.

Vanuit instellingen als het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB) werd na het arrest ontgoocheld gereageerd. "De uitspraak van het Hof is absurd en zal – alvast in Europa – de broodnodige landbouwinnovatie een halt toeroepen", klonk het scherp. Daarom vroeg de Europese Raad aan de Europese Commissie om een stand van zaken op te maken. Het nieuwe rapport is daar de neerslag van. Naast de vaststelling dat CRISPR en andere nieuwe genoomtechnieken (NGT) een bijdrage kunnen leveren aan de verduurzaming van de voedselketen, acht de Europese Commissie het realistisch dat veel economische en maatschappelijke sectoren te winnen hebben bij NGT's.

Tegelijk waarschuwt de commissie: er heerst bezorgdheid over de veiligheid en de impact van NGT's op de biodiversiteit en over het naast elkaar bestaan van nieuwe ggo's met ggo-vrije gewassen en labeling. Alles bij elkaar genomen is de bestaande wetgeving – die dus al 20 jaar oud is – achterhaald. Ze moet worden aangepast aan de wetenschappelijke en technologische vooruitgang.

Belga

Actueel

Hoge Gezondheidsraad adviseert om meer volkoren varianten en peulvruchten te eten

Actueel De Hoge Gezondheidsraad (HGR) heeft nieuwe voedingsaanbevelingen voorgesteld die moeten bijdragen aan een betere gezondheid. Het adviesorgaan raadt Belgen onder meer aan wit brood of witte pasta te vervangen door volkoren varianten, de consumptie van bewerkt rood vlees (charcuterie) te beperken en meerdere keren per week peulvruchten zoals linzen of bonen te eten.
Voir plus d'articles
Meest gelezen