
Tweedejaarsstudente Marthe De Wever groeide op in een landbouwersgezin en droomt ervan om, ondanks alle commotie van de voorbije maanden en jaren, het familiebedrijf voort te zetten. “Mijn ouders stimuleren me daarin wel, maar willen anderzijds ook een zekere toekomst voor mij. Ze hebben me dus ook op het hart gedrukt om er goed over na te denken”, licht ze toe. Medestudent Briek Vanaerde herkent die angst voor onzekerheid: “Ik kom ook uit een landbouwersmilieu, maar mijn vader wou eigenlijk liever niet dat ik landbouw zou studeren.”
Onzekerheid van de landbouwsector
Duurzame praktijken
Brede opleiding en sector
De opleiding is breed en besteedt zowel aandacht aan akkerbouw, veeteelt, mechanisatie, bedrijfsmanagement, en meer. Dat is heel wat binnen een opleidingstraject van 3 jaar, maar de studenten hebben wel het gevoel dat ze goed voorbereid in het werkveld zullen stappen. Ze ervaren die brede basis als positief, evenals het sterk praktijkgerichte programma. Theorie en praktijk houden elkaar in balans. De praktijk wordt onder meer ingevuld met stages, practica, bedrijfsbezoeken en beursbezoeken en met een internationale studiereis.
Bovendien is de landbouwsector veel breder dan op het eerste gezicht lijkt. Er zijn in totaal zo’n 23.000 landbouwbedrijven in Vlaanderen, maar de werkgelegenheid in de agrovoedingsketen ligt rond de 150.000 jobs. Er zijn onder meer ook bedrijfsadviseurs, toeleveranciers, machinebouwers, commerciële functies, kwaliteitscontroleurs en onderzoekers. “Er zijn in de sector meer vacatures dan er beschikbare landbouwerszonen en -dochters zijn”, situeert Veronique Troch met een boutade.
Niet allemaal kommer en kwel
Het beeld dat het allemaal kommer en kwel is, is dan ook totaal verkeerd, benadrukt lector Bram Marynissen: “Sommige deelsectoren doen het echt zeer goed. We doen binnen de opleiding veel bedrijfsbezoeken, precies om die verscheidenheid in de sector aan te tonen en om de studenten van nabij kennis te laten maken met verschillende types van bedrijven en activiteiten, maar net zo goed met verschillende manieren van aanpak.” Dat de landbouwsector in Vlaanderen nog een toekomst heeft, daar moet je de HoGent-studenten alvast niet van overtuigen. Meer nog: die toekomst zijn ze zelf.
Het mag duidelijk zijn: met een opleiding die de uitdagingen van morgen niet uit de weg gaat, in combinatie met een opvallende gedrevenheid bij de studenten, komt het wel goed met dat eten op ons bord.