Startpagina Milieu

Grondwaterstanden in Vlaanderen vaak nog laag voor tijd van het jaar

In meer dan de helft van de meetplaatsen heeft de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) begin mei lage of zeer lage grondwaterstanden voor de tijd van het jaar opgetekend. Bij net geen 4 op de 10 van de waterlopen stelde ze bovendien lage of zeer lage debieten vast.

Leestijd : 1 min

April verliep een stuk droger dan normaal in het westen en het centrum van Vlaanderen, benadrukt de VMM, terwijl in het oosten de neerslagcijfers aanleunden tegen de normale waarden. Dat had een effect op de grondwaterstanden, die ten opzichte van een maand eerder op 87 % van alle meetplaatsen zijn gedaald.

Dat de grondwaterstanden dalen tijdens het hydrologische zomerseizoen vanaf april, is normaal, benadrukt de VMM. “Ongeveer de helft van alle meetplaatsen vertoont wel een lage (23 %) tot zeer lage (28 %) grondwaterstand voor de tijd van het jaar.” De oppervlakkige bodemverzadiging is overal in Vlaanderen gedaald en is nu gemiddeld voor de tijd van het jaar.

Wat de onbevaarbare waterlopen betreft, zijn de veertiendaagse gemiddelden van de debieten op de meeste plaatsen gedaald of stabiel gebleven. Maar op één locatie nam de VMM een stijging waar. Op 21 % van de locaties (16 van de 77 meetposten) worden momenteel lage gemiddelde debieten waargenomen, op 18 % (14 meetposten) worden zeer lage debieten gemeten voor de tijd van het jaar. “Hoewel ze verspreid over Vlaanderen voorkomen, vinden we de hoogste concentratie lage en zeer lage debieten in het Dijle- en Demerbekken terug”, luidt het.

Belga

Lees ook in Milieu

Boeren op peil: Subirrigatie moet water beter vasthouden in Arendonk

Akkerbouw Landbouwers Paul en Stéphane de Cartier van de Kruisberghoeve in Arendonk beschermen hun watervoorraden met de aanleg van subirrigatie op 3 van hun landbouwpercelen, in het kader van het project ‘Boeren op peil in Oud-Turnhout en Arendonk’ (Bopota). Een systeem van buizen met gaten, onder meer ter hoogte van de wortels van de planten, zal het water rechtstreeks leiden naar waar het nodig is.
Meer artikelen bekijken