Startpagina Akkerbouw

Controleer koolzaad voor de koudedip op glanskever

Gelet op de hoge temperaturen en het gevoelige stadium van het koolzaad (grotendeels gesloten bloemknoppen) is het de moment voor de bestrijding van de koolzaadglanskever. Deze week wordt het kouder. De koolzaadglanskever verschuilt zich dan, en is bijgevolg moeilijker te raken met insecticiden.

Leestijd : 2 min

De waarnemingen van vorige week wijzen uit dat de keveraantallen toenemen. Controleer je eigen perceel want de helft van de waarnemingsvelden zijn reeds behandeld omdat de plaagdruk midden vorige week sterk steeg. Na behandeling zijn deze koolzaadpercelen overigens niet vrij van kevers.

Vanaf dinsdag kouder

Vanaf dinsdag neemt de temperatuur een duik. De nu talrijk aanwezige glanskevers zullen zich bij kouder weer verschuilen in de bloemknoppen. Ze zijn dan moeilijk te raken bij een bespuiting. Bovendien vertonen de meeste percelen al enkele open bloemetjes. Voldoende redenen voor het Praktijkpunt Landbouw Vlaams-Brabant om deze week tweemaal waarnemingen te doen. Op donderdag en vrijdag werden zowel onbehandelde als reeds behandelde percelen bezocht.

De resultaten werden op een rijtje gezet, de schadedrempel van gemiddeld 3-4 kevers per plant indachtig. In een zwak koolzaadgewas tolereren we maar 1 kever per plant.

De resultaten kan je hier lezen.

Controleer bij warm en zonnig

Controleer je eigen koolzaadpercelen, en doe dat op een warm en zonnig moment van de dag. De kevers zie je dan in één oogopslag zitten. Opgelet indien er al bloemetjes openstaan op je perceel want dan is het koolzaad aantrekkelijk voor bijen. Kies in dat geval het tijdstip van behandeling later op de dag want die bijen moet je koesteren. Bezige bijen doen de boer meer koolzaad dorsen.

LCG - MV

Lees ook in Akkerbouw

Meer artikelen bekijken