Startpagina Economie

Wisselende situaties op de internationale voedermarkt

De lagere prijzen voor ruwe olie beïnvloeden sommige voedermarkten. Intussen zijn we in Europa ook aan een nieuw teeltseizoen begonnen. De wintergranen staan er goed bij.

Leestijd : 3 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Expert, overliep met ons de voedermarkten in de weken 50 en 51 (12 tot 25 december).

Lage koolzaadprijs

De koolzaadprijs is verder gedaald afgelopen weken. De oorzaak ligt bij de lagere ruwe-olieprijs, de druk op de prijs van biodiesel en ook nog steeds de lage prijzen van palm- en zonnepitolie. De verhouding met de tarweprijs telt hier ook mee. “En uiteraard als de olieprijzen stijgen, gaat raapzaad mee omhoog. Op de langere termijn (oogst 2023) zal het lagere areaal mogelijks de EU-prijs wat doen stijgen”, vermoedt Raf Beyers.

“Ook de wat lagere oogst in Canada, waardoor de Winnipeg-notering op niveau blijft, ondersteunt (voorlopig) niet de Europese notering. De analisten blijven neutraal. De licht lagere opbrengstverwachting in de EU voor 2023 zorgt nog niet voor een opwaartse prijsbeweging.”

Stijgende sojaprijs

Medio december was er een forse stijging van de prijs van sojaschroot. “Dit was voornamelijk gestuurd door de zorgen over het aanbod door de droogte en hitte in Argentinië, en recent ook in Brazilië, waar het voor zowat 20% van de teeltoppervlakte te droog is. Bovendien is de Chinese vraag de laatste weken ook zeer fors geweest. Het World Agricultural Supply and Demand Estimates (Wasde)-rapport was licht bullish – dus stijgend – voor soja. De United States Department of Agriculture (USDA) heeft zijn verwachting van de wereldstock lichtjes verhoogd, maar voor de verenigde Staten (VS) verlaagd. Er is nog niet uitgegaan van een lagere productie in Zuid-Amerika ten opzichte van de verwachting vorig maand. De markt (stijgende prijs) houdt hier blijkbaar wel al rekening mee.”

De Chinezen kopen momenteel minder bij de hogere prijzen en de economische onzekerheid aldaar tempert de vraag. De verwachting van de verhouding stock/verbruik voor de VS wordt voor 22/23 geschat op 5,99%. Voor 21/22 was dat nog 7,45%.

Maïsprijs blijft onder druk

De maïsprijs is na de recente daling wat aan het herpakken. “De daling van de afgelopen weken was te verklaren door de dalende olieprijs, de dalende tarweprijs, de lagere exportcijfers in de VS, de vlottere export vanuit Oekraïne en het lagere gebruik als diervoer (vertragende economie, vogelgriep)”, legt Beyers uit. “De prijs trekt lichtjes aan, onrechtstreeks omdat de tarweprijs stijgt. Ook fundamenteel is er prijsondersteuning omdat aan de aanbodzijde de onzekerheid blijft over de export vanuit Oekraïne (nog altijd veel te weinig geoogst) en in Zuid-Amerika door de droogte en hitte. In het Wasde-rapport wordt hier voorlopig nog niet vanuit gegaan en is de USDA toch negatiever over de stock dan vorige maand.»

De Matif-maïsprijs (Matif = Marché à Terme International de France) blijft net als de tarweprijs onder druk staan. Ondanks de onzekerheid over de aanvoer vanuit Oekraïne trekt de prijs niet aan. De prijs op de beurs in Chicago is net als voor tarwe lichtjes aangetrokken. Als de olieprijs verder daalt en de problemen in China door de Covid-19-aanpak de economie doen verslechteren, dan kan de prijs verder wegzakken. Zelfs Zuid-Afrika zou door het goede weer (La Nina) exporteur zijn van maïs!

Tarwe staat er goed bij in EU

De tarweprijs is de afgelopen week verder gedaald, maar lijkt zich te herpakken. De olieprijs stagneert en ook de euro/dollar-verhouding loopt niet verder op. Evengoed blijft er prijsdruk door het ruime aanbod vanuit Rusland, Australië en in mindere mate ook Canada. Het aanbod vanuit Zuid-Amerika daarentegen is laag. De recent gestegen vraag naar gerst zorgt ook voor een iets hogere tarweprijs.

Voor de oogst 2023 gaat de Coceral (Europese vereniging die de handel in granen, rijst, diervoeders, oliezaden, olijfolie, oliën en vetten en agrosupply vertegenwoordigt) uit van een lichte productiestijging. Ook volgens het JRC Mars – het onderzoeksbureau van de Europese Commissie – staat de tarwe er in de EU goed voor. De vorstschade valt mee en de koude is goed voor de winterhardheid. Voor het Zwarte Zee-gebied zijn de omstandigheden goed voor de inzaai. De vooruitzichten voor 2023 blijven dus gunstig en drukken verder op de prijs.

De weerssituatie in de VS (zeer lage temperaturen en tot 20 december geen sneeuwbedekking) en de slechte oogstresultaten in Argentinië ondersteunen de VS-prijs. En er is nog altijd oorlog in Oekraïne. Poetin geeft aan minstens 5% minder tarwe te willen inzaaien om alzo de prijs te kunnen opkrikken.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken