Startpagina Veeteelt

Uitdoofbeleid voor hertenboerderijen in Nederland

In Nederland mogen hertenboerderijen nog herten houden totdat hun bedrijf niet meer bestaat. Er mogen geen nieuwe hertenboerderijen meer bij komen. Herten mogen in Nederland vanaf 2024 niet langer gehouden worden als huis- of hobbydier en ook de hertenkampen moeten verdwijnen. Dat laatste zorgt voor veel ophef.

Leestijd : 3 min

N ederland heeft een tiental commerciële hertenhouders. Zij mogen van het Nederlandse ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit blijven bestaan tot ze zelf beslissen om ermee op te houden. Er mogen geen nieuwe hertenboerderijen starten.

“Ondernemers die herten houden als productiedier hebben vaak grote investeringen gedaan in hun bedrijf, waarop langdurige afschrijftermijnen van toepassing zijn. Het zou hen onevenredig benadelen als zij daarom in 2024 moeten stoppen”, zegt het Nederlandse ministerie.

Vanaf 2024 niet meer op lijst van toegelaten dieren

Vorig jaar werd in Nederland beslist dat herten vanaf 2024 niet langer op de lijst van huis- en hobbydieren zullen staan. Op die lijst van toegelaten dieren staan behalve de te verwachten katten en honden onder meer nog ezels, geiten, konijnen, paarden, schapen, runderen en varkens, en ook nog alpaca’s, kamelen en lama’s.

Herten staan niet op die lijst. Dat werd beslist op aangeven van een wetenschappelijk adviescollege. Dat wees op risico’s inzake dierenwelzijn. “Herten hebben een sterke vluchtreactie waar ze de ruimte voor moeten kunnen hebben. Inzake sociaal gedrag zijn herten complex om te houden vanwege hun sterke hiërarchie. Herten hebben heel specifieke voedingsbehoeftes. Een specifiek dieet is nodig om gezondheidsproblemen te voorkomen.”

“Herten zijn wilde dieren”

Volgens het wetenschappelijke adviescollege in Nederland zijn er te veel risico’s voor het welzijn van de herten en de veiligheid voor de mens. Zij beschouwen het damhert en het edelhert als wilde dieren. Particulieren en kinderboerderijen die op 1 januari 2024 nog herten hebben, mogen deze houden totdat de dieren overlijden.

De regels voor particulieren gelden ook voor hertenkampen. In Vlaanderen zijn hertenkampen veel minder een begrip dan in Nederland. Voor de oorsprong van de hertenkampen moeten we terug naar de middeleeuwen. In de buurt van kastelen waren er afgesloten terreinen voor de jacht, zodat de dieren waarop gejaagd werd niet konden ontsnappen.

Door de groeiende vraag naar voedsel voor de toenemende bevolking benutte de adel vanaf de zestiende eeuw veel van die wildparken als landbouwgrond. Zo werden de wildparken omgevormd tot kleinere terreinen met herten, die hertenkampen werden genoemd.

Hertenkampen moeten sluiten

Nederland telt er vandaag ongeveer 250. 10% daarvan is aangelegd in de negentiende eeuw. De andere 90% dateert uit de twintigste eeuw. Zowat 10% van de hertenkampen is beschermd als monument. Vaak zijn ze eigendom van de overheid. Omdat overheden steeds meer moeten bezuinigen, staan de hertenkampen in Nederland meer dan vroeger ter discussie. Hertenkampen vormen waardevolle stukken historisch groen, waar veel bezoekers een aangename tijd doorbrengen.

Enkel in velden en bossen

In een debat in de Tweede Kamer zei de Nederlandse minister van Landbouw Adema dat hij zich kan voorstellen dat veel mensen het opdoeken van de hertenkampen jammer vinden, maar hij vindt dat het dierenwelzijn voor moet gaan. Dam- en edelherten moeten volgens hem in velden en bossen kunnen leven en niet in een beperkte ruimte achter een hek worden gehouden.

De bestaande dieren in de hertenkampen mogen blijven tot ze doodgaan, maar er mogen geen nieuwe meer bij komen. Zo zullen de hertenkampen dus langzamerhand verdwijnen. Dat leidt tot heel wat ophef bij de bevolking.

Protest

Verschillende Nederlandse politieke partijen zijn niet akkoord met het sluiten van de hertenkampen. Zij wijzen erop dat herten al eeuwen in dit soort kampen worden gehouden en dat een hert dat daar wordt geboren iets heel anders is dan een hert dat in het wild is geboren.

“Als hertenkampen moeten verdwijnen, hebben we echt wel een nieuw dieptepunt bereikt in Nederland. Wij hebben hier destijds voor gewaarschuwd. De Partij van de Dieren begint met vlees en dan komen zuivel en eieren. Daarna komen de andere dieren en uiteindelijk komen de hond en kat aan de beurt”, stelt Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB).

Filip Van der Linden

Lees ook in Veeteelt

Pieter Obin is de nieuwe voorzitter van DGZ

Actueel Tijdens de algemene vergadering van Dierengezondheidszorg Vlaanderen (DGZ) op 17 april werd een nieuwe voorzitter officieel bekrachtigd. Na 16 jaar in het bestuur legt Franky Annys zijn functie neer. Hij wordt opgevolgd door rundveehouder Pieter Obin. Tegelijk werden een aantal nieuwe leden van het bestuursorgaan en de Algemene Vergadering verkozen.
Meer artikelen bekijken