Startpagina Economie

Graanprijzen blijven onder invloed van geopolitieke spanningen

De markten zijn steeds erg gevoelig voor geopolitieke spanningen in de wereld. Dat is opnieuw merkbaar bij de prijzen van de diverse voedergrondstoffen.

Leestijd : 3 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons de voedermarkten in weken 17 en 18 van 2023 (24 april - 5 mei).

Betere vooruitzichten voor Canadees raapzaad

De koolzaadprijzen blijven sterk volatiel. “Er was ook wel een prijsdip na 1 mei tot iets onder 432 euro. De ontspanning rond het Europees-Oekraïens importakkoord was ook daar aanwezig. Naar het einde van de week is het echter ook hier de onrust met Rusland, rond de aankomende agrarische grondstofcorridor, die in de prijs de bovenhand haalde.”

Men verwacht dat Canada dit jaar een betere raapzaadoogst zal hebben dan vorig jaar, toen droogte roet in het eten gooide. Het areaal bij de Canadezen is ongeveer gelijk, maar voorlopig is de bodemvochtigheid nog altijd gunstig. Koolzaad en sojaprijzen houden elkaar sinds begin maart ongeveer in een vaste spread ten voordele van het goedkopere koolzaad. De prijzen bewegen sindsdien dus bijna gelijk. Ook de koolzaadschrootprijzen gingen, aan het eind van de eerste week van mei, hand in hand met koolzaad en sojabonen terug omhoog.

Vraag naar soja sputtert

De vraag naar soja sputtert wat, weet Beyers. “Hierdoor stonden de prijzen rond 1 mei wat onder druk. De prijzen van de nieuwe oogst dalen door snellere aanplantingen in de Verenigde Staten (VS). Zo zit de inzaai al bijna aan 20% tegenover het vijfjarige gemiddelde van 8%. De situatie blijft wel fragiel, aangezien de droogte in de westelijke Corn Belt blijft verergeren. Na het aankomende United States Department of Agriculture (USDA)-rapport zal blijken welke richting de prijzen uitgaan.”

De verdere daling van de Argentijnse peso zorgde de laatste week van april voor een tijdelijke verkoopstop. Samen met de WTI-olieprijzen (West Texas Intermediate), die einde van de week terug wat boven 70 dollar stegen, ging soja ook wat plussen.

Geopolitieke spanningen beïnvloeden graanprijs

De tarweprijs hield de laatste week van april enkele dagen stand. Op het einde van die week hebben de Europese Commissie en een aantal oostelijke lidstaten een akkoord bereikt over de import van Oekraïens graan, koolzaad en zonnebloemzaad in de Europese Unie.

Beyers: “Dit akkoord, in combinatie met economische zorgen, liet de prijs – na de sluitingsdag van de Europese handel op 1 mei – stevig dalen, hij dook zelfs onder 230 euro. De vermeende aanslag op Poetin en het aankomende einde van de lopende graancorridor – al op 18 mei – hebben de markten echter snel terug omhoog gedreven. Dit bewijst dat de markt zeer gevoelig is voor geopolitieke spanningen. Intussen verhoogt men de inschatting van de Oekraïense tarweproductie voor de huidige campagne met bijna 9%, maar daarmee blijft deze nog wel 18% onder die van vorig seizoen.”

Maïsverkoop bereikt dieptepunt in VS

Maïs kende de voorbije 2 weken een gelijkaardig prijsbeeld als tarwe. “De prijs kende kort na 1 mei een dip onder 225 euro, maar steeg nadien terug wat. We zagen echter een minder uitgesproken prijsherstel dan bij tarwe.”

De inzaai van Franse maïs steeg de eerste week van mei naar 59%, wat nog wel minder is dan het langjarige gemiddelde van 75%. Net zoals in onze contreien is dat nog niet problematisch.

In de VS wordt maïs afgestraft. Ze ondervonden de voorbije weken zeer slechte exporten. Als gevolg van Chinese annuleringen daalde de wekelijkse maïsverkoop van de VS zelfs tot een historisch dieptepunt. De Chinezen zouden maïs kopen in Brazilië en zelfs wat in Zuid-Afrika. Ondertussen verloopt de inzaai van maïs in Amerika vlot in lijn met het vijfjarige gemiddelde.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken