Startpagina Akkerbouw

Droogte van 2022 wordt deze maand erkend en kost 2,3 miljoen euro

De erkenning van de droogte van de zomer 2022 als ramp wordt nog deze maand voorgelegd aan de Vlaamse ministerraad. De kost voor het rampenfonds zou kunnen oplopen tot 2,3 miljoen euro. Dat blijkt uit een vraag van Vlaams parlementslid Steven Coenegrachts (Open Vld) aan Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). Wallonië erkende de droogte vorige maand al als ramp.

Leestijd : 2 min

Coenegrachts is tevreden dat er eindelijk duidelijkheid is en hulp komt voor de getroffen landbouwondernemers en dringt tegelijkertijd aan op een spoedige uitbetaling.

Wie vandaag uit het raam kijkt naar de natte lente, kan zich misschien nog moeilijk de droge warme zomer van 2022 herinneren. Toch was de periode van 1 maart 2022 tot 31 augustus 2022 een enorme beproeving voor de landbouwers en hun oogst. Ze dienden in totaal 912 meldingen in voor schade, samen goed voor een bedrag van 62 miljoen euro.

Voldoen aan wetenschappelijke criteria

De Vlaamse regering onderzocht of de droogte aan de wetenschappelijke criteria beantwoordde om ze te kunnen erkennen als ramp. Dat maakt het mogelijk het rampenfonds aan te spreken om schade die niet verzekerd is vergoed te krijgen.

Het KMI had met betrekking tot de wetenschappelijke criteria al in december 2022 advies uitgebracht aan de Vlaamse regering. Het Vlaams Rampenfonds bezorgde het erkenningsrapport op 19 januari aan het kabinet van minister-president Jan Jambon. Ondertussen heeft de Waalse regering de droogte op 20 april al erkend als ramp.

Vlaams parlementslid Steven Coenegrachts (Open Vld) wou daarom weten van de Vlaamse minister-president wanneer we een beslissing aan Vlaamse klant mochten verwachten. Die antwoordde daarop dat de erkenning van de droogte als ramp nog deze maand zou voorgelegd aan de ministerraad.

Brede weersverzekering

De minister-president vulde aan dat er wordt rekening gehouden met een kost van 2,3 miljoen voor het Vlaams Rampenfonds. Dat bedrag verschilt veel met de gevraagde 62 miljoen euro en met wat de 27,6 miljoen euro die de Waalse regering heeft vrijgemaakt. Dat heeft te maken dat in Vlaanderen een heel groot stuk van de schade vergoed wordt door de brede weersverzekering die boeren moeten afsluiten voor tenminste 25% van hun areaal om aanspraak te kunnen maken op hulp vanuit het Vlaams Rampenfonds.

Coenegrachts is tevreden dat er eindelijk schot in de zaak en hulp komt voor de getroffen landbouwondernemers. Coenegrachts.“Onze landbouwers zorgen ervoor dat we niet voor alles afhankelijk worden van het buitenland en dragen zo bij tot een vrij en sterk land. Als we willen rekenen op hen, moeten zij ook kunnen rekenen op hun overheid om hen te helpen door moeilijke momenten, zoals periodes van extreme droogte die een hele oogst doen verloren gaan. Daarom is het goed dat er binnenkort duidelijkheid komt voor onze landbouwondernemers”, besluit Coenegrachts.

Filip Van der Linden

Lees ook in Akkerbouw

Moeilijke onkruiden in maïs bestrijden

Maïs In de maïsteelt worden we steeds vaker geconfronteerd met enkele onkruiden de alsmaar moeilijker te bestrijden zijn. De inzet van specifieke producten of middelencombinaties is dan nodig.
Meer artikelen bekijken