Startpagina Akkerbouw

Oost- en West-Vlaanderen breiden onttrekkingsverbod uit

Oost-Vlaams gouverneur van Carina Van Cauter heeft het onttrekkingsverbod voor onbevaarbare waterlopen uitgebreid tot 42 zones. Dat is nodig wegens de aanhoudende droogte en de zeer lage waterpeilen op sommige plaatsen in de provincie. Ook in West-Vlaanderen wordt het onttrekkingsverbod uitgebreid.

Leestijd : 2 min

In 22 van de 139 onttrekkingszones in Oost-Vlaanderen is de kritische drempelwaarde onderschreden, in 20 onttrekkingszones is die drempel bereikt of zal die eerstdaags bereikt worden.

Omdat voor de komende dagen en weken geen significante neerslag wordt voorspeld, is beslist om in al die gebieden een tijdelijk onttrekkingsverbod in te voeren. Het nieuwe onttrekkingsverbod gaat in vanaf 7 juli en komt bovenop het semipermanente onttrekkingsverbod in de ecologisch zeer kwetsbare waterlopen van Oost-Vlaanderen dat al van kracht is.

Het gaat concreet om 20 extra onttrekkingszones bovenop een eerder onttrekkingsverbod. In 1 zone kon het onttrekkingsverbod opgeheven worden.

De volledige lijst voor Oost-Vlaanderen vind je hier.

West-Vlaanderen

Vanaf 7 juli is het in West-Vlaanderen niet meer toegelaten om water op te pompen uit de Blankaart, de Kerkebeek en de Poekebeek. Enkele lokale onweersbuien brachten geen soelaas. Extra droogtemaatregelen moeten verder droogvallen van deze waterlopen tegengaan.

De voorbije week was neerslag aangekondigd. In sommige regio’s van West-Vlaanderen, zoals in het Leiebekken, viel er veel minder regen dan verwacht. De neerslagzones concentreerden zich eerder in het noordwesten van de provincie, langs de kust en ten noorden van de IJzer. De voorspellingen sturen verder aan op warme weersomstandigheden met lokale onweersbuien met een hoge mate van onzekerheid.

Nog geen sprake van herstel

Sinds 13 juni is er al een onttrekkingsverbod van kracht in de stroomgebieden van de Rivierbeek, de Heulebeek en de Kemmelbeek. Enkele buien zorgden op 20 juni voor een kortstondige piek op deze waterlopen. Al meer dan een week blijven de peilen opnieuw onder de minimale drempels. Er is nog geen sprake van herstel zodat de onttrekkingsverboden er verder van kracht blijven.

Dankzij de vele inspanningen van de waterbeheerders kon in het Blankaartgebied langer dan de voorbije droogteperiodes het streefpeil van 2m70 TAW benaderd worden. Door de verminderde waterkwaliteit van de IJzer is het aanvullen van het Blankaartgebied ondertussen stilgevallen. Het waterpeil zakte snel naar 2m58 TAW. Een onttrekkingsverbod is er noodzakelijk om een verdere peildaling af te remmen. Vorig jaar was zo’n verbod er al in mei bij een peil van 2m56 TAW, toen de laagste waarde van de voorbije 5 jaar in de maand mei.

In het opwaartse traject van de Poekebeek in West-Vlaanderen en het stroomgebied van de Kerkebeek zijn de waterstanden er ook kritisch laag. Deze stroomgebieden worden vanaf 7 juli ook tijdelijk beschermd tegen waterinname.

Voor de overige waterlopen stellen zich momenteel nog geen problemen. Ook de aanvoer via de kanalen en bevaarbare waterwegen blijft verzekerd. De waterkwaliteit blijft er wel een aandachtspunt. Door blauwalgen zijn er voor het kanaal Roeselare – Leie al beperkingen van kracht.

De onttrekkingsverboden zijn hier online raadpleegbaar en op  www.west-vlaanderen.be/waterschaarste. Er is ook een overzicht van de bufferbekkens waar het innemen van water wel nog mogelijk is.

FVDL

Lees ook in Akkerbouw

Impact hagelbuien en uitbreiding bladziektes bij wintertarwe

Granen Het Landbouwcentrum Granen gaf woensdag 24 april een overzicht van de toestand van wintergranen op hun waarnemingspercelen tijdens de eerste helft van deze week. Zo wordt er meer dan enkel bladziekten waargenomen: lokaal werd de impact van enkele hagelbuien duidelijk. Op vlak van ziekteaantasting breidden bladseptoria en bruine roest afgelopen week verder uit en ook gele roest breidde lokaal uit.
Meer artikelen bekijken