Agro-Expo lost de verwachtingen in
Al bij de opening kon de nieuwe beursvoorzitter Rik Vanwildemeersch tevreden de genodigden ontvangen. De recepten voor een geslaagde beurs waren toen al aanwezig: een uitverkochte beurshal en voor het tijdstip ook aardig wat volk. Dat volk mocht van Europees parlementslid Tom Vandenkendelaere een warm pleidooi horen voor vrijhandel, zij het onder voorwaarden.

Roeselare thuisbasis
Werkzaamheidsgraad
Niet alleen de streek rond Roeselare, maar de hele West-Vlaamse provincie blijft het economisch erg goed doen, getuige de erg lage werkloosheidscijfers (onder de 5 %) in West-Vlaanderen. Maar ook de rest van ons land en met uitbreiding heel Europa doet het goed.
Wel waarschuwde Europees Parlementslid Tom Vandenkendelaere (CD&V) voor zelfgenoegzaamheid. Werkgevers klagen erover dat ze de juist geschoolde profielen niet vinden, terwijl er wel nog werkzoekenden zijn. De werkzaamheidsgraad in Vlaanderen blijft laag in vergelijking met onze buurlanden. Slechts 68,2 % van de Vlamingen die kan werken, werkt. Bij de Britten, Duitsers en Nederlanders is dat 10 % méér. “Ik hoef u niet te vertellen wat een verschil dit zou geven voor de betaalbaarheid van de sociale zekerheid als we het gat met onze buurlanden zouden toerijden”, aldus Vandenkendelaere.
Actieve landbouwer
Als lid van de Commissie landbouw van het Europees parlement kon hij uiteraard niet omheen het Europees landbouwbeleid, nog altijd goed voor een kleine 40 % van het Europees budget. Volgens europarlementslid Vandenkendelaere moet Europa de economische kracht van de boer centraal zetten door een duidelijke aflijning van het begrip ‘actieve’ landbouwer en moet de hectaresteun hier direct aan gekoppeld worden. Andere kernpunten in Vandenkendenlaeres gedachtegoed is het versterken van de onderhandelingspositie van de boeren in de keten en de ondersteuning van jonge landbouwers.
Landbouw moet bij Europa blijven
De weg die we volgens hem niet moeten uitgaan is die van het hernationaliseren van het landbouwbeleid, weg van Europa, maar naar de lidstaten. “Want waartoe leidt die hernationalisering nu echt? Zonder die Europese afspraken verzanden we terug in nationale productregels en verpakkingsregels”, zo is zijn vrees. Hij wees erop dat de Vlaamse economie voor 85 % afhangt van de export. “Van een grens een muur maken kostte ons bij Rekkem 55 euro per vrachtwagen die een uur stilstond. Niemand gaat mij vertellen dat we daar beter van worden”, klink het ferm.
Slag om de arm
West-Vlaanderen landbouwprovincie
West-Vlaams gedeputeerde voor landbouw Bart Naeyaert kon in zijn speech niet om de afgeslankte rol van de provincies heen. “Het is als het bekappen van de klauwen van de koeien: ze gaan er beter van lopen. Zo zal het ook met de provincies gaan”, maakte hij zich sterk. West-Vlaanderen blijft hoe dan ook dé landbouwprovincie van Vlaanderen. Een derde van het aantal boeren werkt er, en de provincie is goed voor 38 % van de omzet in de Vlaamse land- en tuinbouw. “Onze provincie telt drie keer zoveel landbouwbedrijven als Limburg of Vlaams-Brabant. Maar ook 80 % van de bouw van landbouwmachines zit in onze provincie; en zonder Case NewHolland (CNH) nog altijd 50 %.” De provincie wil overigens niet tussenkomen in het pad dat boeren kiezen. Het investeerde in zowel een actieplan voor bio, als in de dakserre Agrotopia, waarbij groenten letterlijk los van de grond geteeld worden.