Startpagina Mechanisatie

Bekroonde nieuwigheden op Sima

Van 24 tot en met 28 februari is de Sima in Parijs het trefpunt voor de mechanisatiewereld. De Sima Innovation Awards weerspiegelen er de belangrijkste trends in de sector. Er werden ditmaal twee gouden, vijf zilveren en twintig bronzen medailles uitgereikt.

Leestijd : 6 min

Het is niet te verwonderen dat de belangrijkste tendensen bij deze editie van Sima telematica en digitale applicaties zijn. Zowat de helft van de bekroonde nieuwigheden zitten in deze categorie. Een tweede belangrijk domein zijn innovaties die de veiligheid en het gebruiksgemak verhogen. Daarnaast zien we natuurlijk ook innovaties die de kwaliteit en efficiëntie van de machines verbeteren.

Hieronder geven we een overzicht van de gouden en zilveren medaillewinnaars. Je kan de uitgebreide uitleg van de 27 Awards terugvinden op de website van Sima, maar jammer genoeg niet in het Nederlands.

Goud voor Jaguar 960 Terra Trac van Claas

Het Duitse Claas ontving een gouden medaille voor de Jaguar Terra Trac. Deze hakselaar op een geveerd rupsonderstel werd vorig jaar geïntroduceerd tijdens Agritechnica in Hannover.

Claas heeft de belangrijkste belemmering voor het gebruik van rupsbanden op veldhakselaars, namelijk het beschadigen van de graszode of bodem bij manoeuvres op de kopakker, kunnen wegwerken. Een automatisch systeem heft, vanaf een bepaalde draaicirkel, het voorste loopwiel op. De gemiddelde bodemdruk van de resterende rupsoppervlakte (ongeveer 60%) is daardoor lager dan die van standaardbanden. In combinatie met de aanpasbare bandenspanning van de achterband is dit gunstig voor de bodem. Deze technologische doorbraak werd bereikt door de hydraulische systemen van de rupsbanden aan te passen. Afhankelijk van de draaicirkel vergroot automatisch de hydraulische druk op de steunrollen. Aangezien alleen de steunrollen en het aandrijfwiel achteraan in contact blijven met de bodem, verkleint het totale contactoppervlak met ongeveer een derde.

De rupseenheid verlengt de Jaguar 960 TT met ongeveer een meter. De nieuwe uitgebreide wielbasis vergemakkelijkt de toegankelijkheid bij onderhoudswerkzaamheden. Op de weg haalt deze hakselaar, met een externe breedte van 3 m, een snelheid van 40 km/u (afhankelijk van de regelgeving).

De Jaguar Terra Trac van Claas kreeg een gouden medaille. De rupsen van deze machine worden vanaf een bepaalde draaicirkel vooraan gehoffen. Dit vermijdt bodembeschading.
De Jaguar Terra Trac van Claas kreeg een gouden medaille. De rupsen van deze machine worden vanaf een bepaalde draaicirkel vooraan gehoffen. Dit vermijdt bodembeschading. - Sima

DynaTrac bezorgt Laforge goud

De DynaTrac van het Franse bedrijf Laforge kreeg eveneens een gouden medaille van de vakjury. De DynaTrac is een driepunt-sideshift dat een werktuig in de hef van de trekker nauwkeuriger bestuurt via gps.

Precisielandbouw helpt om de inputs (zaad, meststoffen, gewasbeschermingsmiddelen, …) te verminderen en tegelijkertijd de rendabiliteit op het bedrijf te verbeteren. Daarom lanceert Laforge de DynaTrac-interface. Deze universele interface wordt aan de hefinrichting van de tractor gekoppeld. Afhankelijk van de besturing die wordt verkregen door de gps of het camerabegeleidingssysteem, schuift het systeem heen en weer zodat ook het werktuig heel nauwkeurig (tot op 1 cm) wordt gepositioneerd. De beweging van het werktuig wordt op die manier losgekoppeld van de beweging van de tractor. De sideshift werkt zowel op vlak terrein als op hellingen.

Dankzij het universele karakter is deze sideshift geschikt voor alle tractormerken met een geleidingssysteem RTK (of een camerasysteem) en alle werktuigen. De gebruiker hoeft dus slechts één systeem te installeren en aan te leren. Laforge maakt de DynaTrac in verschillende versies: de Classic, de Premium, Premium+ en de Ultima.

Laforge kreeg goud voor de driepuntsideshift, die de nauwkeurigheid van de werktuigen verhoogt.
Laforge kreeg goud voor de driepuntsideshift, die de nauwkeurigheid van de werktuigen verhoogt. - Sima

Vijf zilveren medailles

Live NBalance (Airbus & John Deere): Live monitoring van de stikstofbalans op basis van satellietbeelden en data van de machine.

Live NBalance is een unieke monitoringtool om de stikstofefficiëntie tijdens de hele gewascyclus op te volgen. Via een dynamisch dashboard krijgt de landbouwer in real time alle informatie om het perceel te analyseren en gefundeerde beslissingen te nemen over de verdere aanpak. De tool verzamelt alle gegevens tegelijkertijd. Het systeem combineert veldgegevens van de sensoren die het stikstofgehalte meten (mineraal en organisch), de opbrengst en het eiwitgehalte bij de oogst; én de metingen van de stikstofopname doorheen het seizoen van verschillende satellieten. De landbouwer kan mogelijke afwijkingen in het veld bekijken, de mogelijke oorzaken vaststellen en corrigerende maatregelen toepassen. Na de oogst kan hij de aanpak van het voorbije seizoen vergelijken met het resultaat om zo de bemestingsstrategie voor het volgende jaar te bepalen. De uiteindelijke stikstofbalanskaart vergemakkelijkt de berekening van het rendement voor stikstof.

Live NBalance monitort de N-balans op basis van satellietbeelden en machinegegevens. Deze tool werd ontwikkeld door Airbus en John Deere.
Live NBalance monitort de N-balans op basis van satellietbeelden en machinegegevens. Deze tool werd ontwikkeld door Airbus en John Deere. - Sima

Field Sensor (Bosch): Live monitoring van de vegetatie met behulp van sensoren in het veld.

De Bosch Field Sensor is een set van sensoren dat dagelijks informatie over het gewas, de bodem en het klimaat verzamelt. De sensoren zijn verwerkt in een paaltje dat in het veld wordt geplaatst. Het beschikt onder meer over een multispectrale camera die dagelijks foto's maakt van de gewasontwikkeling. Uit deze informatie worden verschillende variabelen berekend (bladoppervlak, vegetatie-index, chlorofylgehalte, vochtigheid, temperatuur, bodemwater, instraling). De metingen worden aan de hand van economische algoritmen en modellen door de firma Hiphen omgezet in toepasbare adviezen. Deze laten real-time monitoring toe via de smartphone. De teler krijgt dagelijks tips om zijn velden optimaal te beheren. Dit sensorpakket is een ‘alles-in-één-systeem’ dat in staat is om zowel de fenologische kenmerken van het gewas als de bodem- en klimaatparameters te monitoren, waardoor het advies voor de gebruiker verbetert. Het laat toe om het groei van het gewas te volgen op basis van foto's (één per dag). Algoritmen voorspellen de komst van nieuwe vegetatiestadia, detecteren bladschade en kalibreren, dankzij de multispectrale sensoren, satellietgegevens. Ten slotte kan je ook ruimtelijke gegevens toevoegen van satellieten of drones waardoor je een beeld krijgt van de heterogeniteit van het veld en/of waarmee je de kwaliteit en kwantiteit van de oogst kan voorspellen.

Met de Field Sensor van Bosch kan de teler het gewas opvolgen met sensoren.
Met de Field Sensor van Bosch kan de teler het gewas opvolgen met sensoren. - Sima

Connected Support (John Deere): Proactieve en centrale ondersteuning van landbouwmachines.

Informatie is sneller toegankelijk op een centrale locatie meent John Deere. Connected Support maakt daarom – mits toestemming van de klant - gebruik van de data van de machines die het via telemetrie (JDLink) binnenkrijgt. Alle afzonderlijke machines dragen bij aan het verbeteren van deze collectieve database. Hierdoor kan men proactief, dus voordat klassieke symptomen optreden, een storing detecteren. Dit wordt de expertmelding (Expert Alert) genoemd.

Het centrale machine-dashboard laat dealers toe om de aangesloten apparatuur te overwaken en om eventueel proactief te reageren. Op basis van de Expert Alert-detectie van foutcodes en de onderhoudsstatus wordt een prioriteitenlijst voor de service van het machinepark gemaakt. Deze aanpak minimaliseert onverwachte storingen. Het vermindert de diagnosetijd van de technische teams en de activiteitpieken in de workshops. Zo’n geplande revisie of herstelling biedt een hogere beschikbaarheid van machines; de klant hoeft het werk immers niet onverwacht te onderbreken. Het vermindert bovendien de bedrijfskosten.

Dankzij het John Deere Connected Support-systeem kan het onderhoud of een herstelling van een machine proactief gepland worden. Het vermijdt onverwachte stilstand.
Dankzij het John Deere Connected Support-systeem kan het onderhoud of een herstelling van een machine proactief gepland worden. Het vermijdt onverwachte stilstand. - Sima

Redvista (Kuhn): Virtuele assistent voor routinematig machineonderhoud.

De mobiele app RedVista van Kuhn maakt gebruik van augmented reality-technologie om de gebruiker van het apparaat of de technicus van het distributienetwerk te helpen bij routineonderhoud en herstellingen. Deze gratis app is downloadbaar op alle smartphones of tablets. Het geeft de gebruiker real time informatie over zijn machine, zonder gebruik te maken van een handboek en zonder enig risico om deze te verliezen. De handige app helpt onder meer bij het lokaliseren van alle smeerpunten, zelfs al zijn ze verborgen na een lange werkdag. De gebruiker ziet de betreffende punten immers oplichten op zijn scherm. Door het scannen van een sticker op de machine krijg je onmiddellijk alle informatie van de machine, zelfs zonder een internetverbinding. De toepassing helpt om een regelmatig onderhoud van de machine te garanderen. Het is een nieuwe vorm van advies, vooral gericht naar jongere generaties die meer digitaal en minder technisch aangelegd zijn.

RedVista van Kuhn vervangt de handleiding van je machine. Via deze handige app op de smartphone vind je de smeerpunten makkelijk terug.
RedVista van Kuhn vervangt de handleiding van je machine. Via deze handige app op de smartphone vind je de smeerpunten makkelijk terug. - Sima

Tank Air Wheel (Sodijantes Industrie): Wiel met een geïntegreerde luchttank

Het luchtvolume in een band voor landbouwvoertuigen is aanzienlijk. Vaak duurt het (té) lang om voldoende lucht toe te voegen bij de overgang van veld naar weg. De Tank Air Wheel (TAW)-technologie van Sodijantes verbetert de prestaties van bandendrukwisselsystemen. De integratie van een stalen tank in de velg , met lucht onder een druk van zes bar, creëert een buffer voor het opblazen van banden (alle merken) tot de gewenste druk zonder te stoppen. De tijd voor het oppompen van de band tot de juiste druk wordt sterk ingekort. Volgens het bedrijf moet een band binnen een minuut op de gewenste druk zijn. Dat is zo’n tien keer sneller dan bij gangbare drukwisselsystemen. Het snellere en accuratere TAW-systeem zorgt dus voor een betere bodembescherming, brandstofbesparing en het vermindert bandenslijtage.

Sodijantes Industries integreerde een luchttank in de velg van het wiel. Het vereenvoudigt en versnelt het gebruik van bandendrukwisselsystemen.
Sodijantes Industries integreerde een luchttank in de velg van het wiel. Het vereenvoudigt en versnelt het gebruik van bandendrukwisselsystemen. - Sima

AV

Lees ook in Mechanisatie

Meer artikelen bekijken