Startpagina Covid 19

Nederland trekt 650 miljoen uit voor sierteelt, aardappeltelers

Het Nederlandse kabinet verstrekt 650 miljoen euro aan extra steun aan de sierteelt, telers van frietaardappelen en aan enkele sectoren in de voedingstuinbouw. Volgens landbouwminister Carola Schouten komen deze sectoren momenteel te weinig in aanmerking voor eerder aangekondigde steunmaatregelen.

Leestijd : 2 min

Minister Schouten legt in een brief aan de Tweede Kamer uit waarom het kabinet kiest voor extra maatregelen: “We hebben hier te maken met bedrijven die in een unieke positie zitten. Je kunt groeiende gewassen niet stoppen. Daarnaast hebben de bedrijven te maken met producten die niet lang houdbaar zijn en die niet of moeilijk verwerkt kunnen worden. En er zijn bedrijven die juist in de maanden maart, april en mei een piekomzet draaien.”

Voor de sierteelt en specifieke onderdelen van de voedingstuinbouw komt er een omzetschaderegeling ter hoogte van 600 miljoen euro. De regeling is voor bedrijven in deze sectoren die te maken hebben met een forse omzetdaling. Tegelijkertijd kan de sector een teelt en oogst niet zomaar stilleggen.

Daardoor hebben bedrijven te maken met doorlopende vaste lasten, maar ook met doorlopende productiekosten. Uitgangspunt is dat de eerste 30% van de omzetderving voor ondernemers is en de overheid de resterende 70% van de schade voor een aanzienlijk deel compenseert.

Frietaardappelen

Frietaardappeltelers krijgen een compensatie voor de hoeveelheid fritesaardappelen die zij nog in opslag hebben. De vergoeding geldt voor aardappelen die dit seizoen niet meer verwerkt kunnen worden tot frites en bedraagt 40% van de gemiddelde marktwaarde van de periode september 2019 tot en met februari 2020. In totaal is hier 50 miljoen euro voor beschikbaar.

Nederland heeft 1 miljoen aardappelen waarvoor geen bestemming is. De hoeveelheid is bepaald door het ministerie en de brancheorganisatie akkerbouw (BO Akkerbouw) samen. Er volgt op de korte termijn informatie over de nadere uitwerking en de precieze wijze waarop bedrijven zich kunnen aanmelden. Telers moeten van Schouten wel aantonen dat de partijen die in opslag liggen echt geen bestemming kunnen vinden. Ze roept telers op geen misbruik te maken van de regeling.

Wat de steun aan de voedingstuinbouw aangaat: dit betreft specifieke op de horeca-gerichte sectoren, zoals cress-groenten.

Jan Cees Bron

Lees ook in Covid 19

Meer artikelen bekijken