Startpagina Archief

Genomineerde melkveebedrijven

Leestijd : 2 min

De negen genomineerde bedrijven voor de Bioveiligheid Award van DGZ zijn bekend. Vandaag stellen we de drie melkveebedrijven die de selectie van de jury gehaald hebben aan u voor. Meer informatie over deze bedrijven vindt u op https://mijnmaniervanwerken.be. Op deze website kunt u ook stemmen voor uw favoriete kandidaat.

Melkveebedrijf De Potaerdehoeve, Merchtem-Brussegem

“Onze bedrijfsstrategie focust op een goede balans tussen ‘gelukkige en gezonde koeien’, de omgeving, onszelf en onze kinderen,” vertelt Jos Van den Houte van De Potaerdehoeve. Het resultaat hiervan is dat ook dit bedrijf model kan staan op het gebied van bioveiligheid. Vooraan in de stal staat een kast met bedrijfskledij, laarzen en overschoentjes; daar is ook het gsm-nummer van de veehouder vermeld. Bezoekers kunnen de veehouder opbellen bij aankomst en krijgen altijd bedrijfslaarzen of overschoentjes. Dieren van verschillende leeftijden worden van elkaar gescheiden. Kalfjes verhuizen onmiddellijk na de geboorte naar een individuele iglo en krijgen steeds biest van het eigen moederdier. Ook de dierenarts beaamt dat dit bedrijf heel wat maatregelen neemt inzake bioveiligheid.

Melkveebedrijf Maes, Melsele

“Hoe properder, hoe plezanter het werk en hoe minder ziekte-insleep.” Dat is het uitgangspunt voor de familie Maes. De algemene hygiëne op het bedrijf is dan ook heel goed. Zo worden de roosters in de stallen driemaal per dag gereinigd en de ligboxen bijgevuld. Op de wei hebben de dieren geen contact met andere dieren Er is een kadaverplaats aan de voorzijde van het bedrijf; nageboortes worden steeds in de kadaverton gestopt. De familie Maes kan steeds terecht bij de bedrijfsdierenarts voor advies.

Melkveebedrijf Colman-Verschelde, Zomergem

Heidi Colman en Nic Verschelde houden naast rundvee ook pluimvee. In de pluimveesector wordt al jaren werk gemaakt van bioveiligheid. Een aantal principes passen Heidi en Nic ook toe bij het rundvee. “Preventie is de beste manier om insleep van ziekten te vermijden. Beter voorkomen dan genezen dus,” zegt Heidi. Het resultaat hiervan is dat de algemene hygiëne op het bedrijf en de ongediertebestrijding heel goed zijn. Per stal is er apart materiaal voorzien, de kalfjes worden in kalverhutjes geplaatst en hebben elk een eigen emmer enz. Ook op het bedrijf van de familie Colman-Verschelde is de samenwerking met de dierenarts optimaal.

Wilt u te weten komen wat de jury verder is opgevallen op deze bedrijven? Surf dan naar https://mijnmaniervanwerken.be.

De uiteindelijke winnaars van de Award worden gekozen op basis van een publieksstemming en de juryverslagen. Op de site kunt u uw stem uitbrengen, één per categorie: melkvee, vleesvee en vleeskalveren. Stemmen kan tot 15 november 2017. Op Agribex 2017 worden de winnaars bekendgemaakt.

Actueel

Voir plus d'articles
Meest gelezen