Startpagina Archief

Slachthuispolemiek vertelt veel over

onze relatie met voedsel en landbouwers

Onder geen enkele ethische invalshoek valt goed te praten wat er in het slachthuis van Tielt is gebeurd. Dat is ook de conclusie van Stef Aerts, docent ethiek aan de Odisee Hogeschool in Sint-Niklaas. “Manifeste onwil ten opzichte van de wet”, zo is zijn duidelijk oordeel. Maar het probleem zit ook dieper. “We behandelen de markt van het voedsel zoals die voor spelconsoles of stylo’s, en dat is gewoon fout. Er moet niet meer voor dierenwelzijn betaald worden, maar meer voor voedsel”.

Net toen de hetze rond de wantoestanden in het Tielts slachthuis losbarstte, gaf Stef Aerts een gastles aan studenten bio-ingenieur van het gelieerde KU Leuven over het dierenwelzijn bij slacht. En dat blijkt lang niet zo simpel als gedacht. “Er zijn vier bedwelmingsmethoden en geen een ervan is feilloos. Maar je moet een goed backupsysteem hebben dat deftig werkt. De afwezigheid hiervan is wettelijk noch ethisch.”

Laten we beginnen bij de basis. Hoe gebeurt het slachten en bedwelmen in een slachthuis...

Dit artikel is alleen voor abonnees

U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt

Abonneer nu

Al abonnee of geregistreerd?

Log in of Activeer uw abonnement

Actueel

“Oorlog tussen Demir en Brouns moet stoppen”

Actueel Het Vlaams Strategisch Plan van het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid is goedgekeurd door de Europese Commissie, maar niet door de Vlaamse regering. “Daar zijn vooral de landbouwers het slachtoffer van. Stop met op elkaar te schieten en zorg dat de 2 departementen met 1 stem spreken”, vraagt Mieke Schauvliege aan de Vlaamse ministers Brouns en Demir.
Voir plus d'articles
Meest gelezen