“De toekomst van het zo gegeerde West-Vlaamse rood is bedreigd voor professionele veehouders”
Het West-Vlaamse rode rund heeft een krachtige vleessmaak, met een uiterst malse en fijne draad. Het is minder gespekt vanbinnen, maar heeft een mooie vetrand aan de buitenkant. Dit is dan weer ideaal voor een goede afrijping. Dat rode rund is erkend als Streekproduct, maar als succulent ras bedreigd in zijn soort, zeker voor professionele veehouders. Dat zegt Johan Debruyne uit Diksmuide, die als eerste zijn erkenning als Streekproduct voor ‘Het rode ras van West-Vlaanderen’ kreeg. Hij trekt aan de alarmbel. “Sommigen willen het West-Vlaamse rode ras raszuiver houden, maar dat is een palliatief verhaal. Een ‘Bokrijk-scenario’. En dat wil niemand, nee!”
Elk diertje zijn pleziertje.” Veehouder Johan Debruyne zegt het luid lachend en met fonkelende pretlichtjes in de ogen. Jaarlijks heeft Johan 2 nieuwe, kwaliteitsvolle dekstieren met een andere bloedlijn nodig voor het fokken van zijn West-Vlaams rood runderras.
Dekstieren beste resultaat
“Nee, ik werk niet met kunstmatige inseminatie. Volgens mij geven dekstieren nog altijd de beste resultaten en ik denk ook aan het dierenwelzijn”, lacht hij. “Dan steek je de stieren in de weide en heeft elk diertje zijn...
Dit artikel is alleen voor abonnees
U heeft uw maandelijkse limiet van gratis beschikbare artikels bereikt
Abonneer nu
Al abonnee of geregistreerd?
Log in of
Activeer uw abonnement