Maandelijks publiceert de voedsel- en landbouworganisatie van de VN, de FAO, een overzicht van mondiale voedselprijzen. In april daalde de samengestelde index alweer voor de derde maand op rij. De belangrijkste boosdoener is de uitbraak van de Covid-19-pandemie, die het internationale voedselsysteem ontregelt. De suikermarkt is nog het meest geraakt.
In april daalde de suikerprijs gemiddeld met 15% ten opzichte van maart. De suikerprijs daalt vooral omdat de olieprijs omlaag geduwd wordt door de coronacrisis. Brazilië is een belangrijke suikerproducent en al sinds de jaren ’70 wordt hier veel suiker gebruikt voor de vervaardiging van bio-ethanol. Wanneer de olieprijs laag is, is het minder aantrekkelijk om bio-ethanol bij te mengen.
Graan
Voor de FAO-voedselprijsindex is graan als spilgewas het belangrijkste ingrediënt. In april daalde de graanprijs marginaal ten opzichte van maart. Binnen het graansegment zijn grote verschillen zichtbaar. De prijzen van tarwe en rijst schoten omhoog. Tarweprijzen gingen 2,5% omhoog – deels omdat men veel inkocht uit vrees dat het Russische exportquotum snel vol zou raken. Afnemers in Noord-Afrika en het Midden-Oosten zijn dan vrijwel volledig aangewezen op EU-leveringen. Minder concurrentie dus en hoge prijzen.
De FAO voorziet voor het nieuwe 2020/21-seizoen een vergelijkbare productie als in het afgelopen seizoen: 762,6 miljoen ton. De EU, maar ook Noord-Afrika, de VS en Oekraïne, gaan minder tarwe produceren. Dit effect wordt echter tenietgedaan door grotere oogsten elders. De FAO verwacht dat de tarwestocks zullen oplopen tot 274,5 miljoen ton.
De prijs van maïs daalde voor de derde maand op rij, wat opnieuw mede te maken heeft met de oliemarkt. In de VS wordt ongeveer een derde van de maïs geteeld voor de productie van bio-ethanol, maar ook de grote hoeveelheid maïs die in Zuid-Amerika beschikbaar is voor de export, weegt op de prijzen. De prijsval van maïs bedroeg in april 10%.
Dierlijke producten
De zuivelprijs daalde 3,6% ten opzichte van maart, en ligt nu zowat 10% onder het niveau van vorig jaar. Boter, mageremelkpoeder en volle melkpoeder daalden 10% in prijs. Stocks lopen op en de vraag vanuit importmarkten valt tegen. Het Noordelijk Halfrond werkt bovendien richting haar seizoenspiek, terwijl door de coronacrisis restaurantverkopen zijn weggevallen. De kaasprijs zat in april wel in de lift.
De gemiddelde vleesprijs daalde alweer voor de vierde maand op rij, deze keer met 2,7%. De productie in de VS viel terug door de sluiting van slachterijen waar veel personeel besmet was met het coronavirus. Desondanks zijn mondiaal gezien de vleesstocks groter geworden.
Jan Cees Bron