Startpagina Pluimvee

Genetische manipulatie als oplossing voor doden eendagshaantjes?

In Israël hebben onderzoekers van het Volcani Institute en van de startup Huminn Poultry een genetisch gemanipuleerde kip ontwikkeld die eieren legt waaruit enkel vrouwelijke kuikens komen. Dit zou een oplossing kunnen zijn voor de miljarden eendagshaantjes die jaarlijks worden gedood.

Leestijd : 2 min

Ook in Vlaanderen loopt de discussie over eendagshaantjes. Om eieren te produceren, heb je leghennen nodig. Uit een bevrucht ei komen de helft haantjes en de helft hennen. De haantjes kan men eigenlijk niet gebruiken. Die worden vernietigd kort nadat vastgesteld is dat het haantjes zijn. In Vlaanderen werden in 2021 meer dan 23 miljoen eendagshaantjes vernietigd.

Frankrijk en Duitsland verbieden het doden van eendagshaantjes vanaf 1 januari 2023 en nog meer Europese landen steunen zo’n verbod.

In de commissie Dierenwelzijn van het Vlaamse parlement was er begin deze maand nog een geanimeerde discussie over het doden van eendagshaantjes, tussen Meyrem Almaci van Groen en Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA). Weyts wil wachten met een verbod tot er een techniek is waarbij dat snel, rendabel en zonder extra dierenleed kan. De minister gaf daarbij aan dat Europa als oplossing voor dit probleem geen genetische manipulatie toestaat, maar volgens de Israëlische onderzoekers liggen de kaarten anders.

Blauw licht

De Israëlische wetenschappers hebben het DNA-streng van hun Golda-kippen zo gemanipuleerd dat de ontwikkeling stopt van mannelijke embryo's in de eieren die ze leggen. Dat gemanipuleerde DNA wordt geactiveerd wanneer de eieren gedurende verschillende uren aan blauw licht worden blootgesteld.

Het blauwe licht zorgt ervoor dat de kuikens niet uitkomen. Bij een vrouwelijk embryo in het ei heeft het blauwe licht geen effect en komt het kuiken gewoon uit. De leghennen die uit deze gemanipuleerde kippen geboren worden en de eieren die zij leggen wanneer ze volwassen zijn, hebben geen vastgestelde genetische veranderingen in hun DNA.

UK overweegt uitzondering

Het onderzoek krijgt de steun van de Britse dierenwelzijnsorganisatie Compassion in World Farming (CIWF). De UK, die niet langer deel uitmaakt van de Europese Unie, bekijkt of er voor deze Israëlische techniek een uitzondering kan gemaakt worden op het verbod op genetische manipulatie.

Volgens de verklaring van Huminn in enkele media heeft de directeur-generaal voor Gezondheid en Voedselveiligheid bij de Europese Unie hun techniek onderzocht en verklaard dat eieren en de leghennen die daaruit komen op de (Europese) markt mogen gebracht worden.

Filip Van der Linden

Lees ook in Pluimvee

Meer artikelen bekijken