Startpagina Economie

Voedermarkt: Sojaprijs blijft op een hoog niveau

De lage sojavoorraden in de Verenigde Staten en de extreme droogte in Argentinië hebben de laatste weken de sojaprijs naar recordhoogtes gestuwd.

Leestijd : 3 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Expert, overliep met ons de voedermarkten in weken 2 en 3 van 2023 (9 tot 22 januari).

Prijs plantaardige oliën blijft laag

De voorraden van palmpit dalen, waardoor de palmolieprijs wat vaster is geworden. Ook sojaolie blijft goed geprijsd. Anderzijds kan, als de euro zich verder herstelt, de concurrentiepositie ten opzichte van de Canadese canola wel verzwakken, waardoor onze bodem mogelijk niet standhoudt.

Beyers: “Raapzaadschroot blijft ook duur en dat is vooral te wijten aan een hoge vraag vanuit de veevoederindustrie wegens de zeer hoge prijs van sojaschroot. De prijs van raapschroot gaat uiteraard mee met de sojaprijs en blijft dus wel op een hoog niveau.

De prijs van plantaardige oliën blijft laag door een gebrekkige vraag. De voorraad in Europa blijft door een sterke aanvoer en productie op een hoog niveau.”

Recordprijs voor soja

In tegenstelling tot de graanprijzen is de sojaprijs niet/minder afhankelijk van het ruime aanbod tarwe in Rusland. De lage voorraden in de Verenigde Staten (VS) en de extreme droogte in Argentinië hebben de laatste weken de prijs naar recordhoogtes gestuwd.

“Alleen een superoogst in Brazilië lijkt in staat om die tendens te doen keren”, stelt Raf Beyers. “In Argentinië is de conditie van de sojateelt er dan weer fors op achteruitgegaan. Meer dan de helft van het areaal in Argentinië heeft nu een slechte conditie. Ook voor Brazilië wordt uitgegaan van een iets lagere opbrengst.”

Anderzijds kan het verbruik op wereldschaal en meer specifiek de vraag vanuit China onder druk komen te staan door de recessie. Het World Agricultural Supply and Demand Estimates (Wasde)-rapport voor soja was zoals verwacht niet goed. De lagere sojaproductie vorig jaar in de VS houdt eveneens de prijs op een hoog niveau.

Krappe maïsvoorraden in Europa

“De maïsprijs volgt zoals gewoonlijk de tarweprijs”, legt Raf Beyers uit. “De prijs in de VS en ook in Europa zal zeker beïnvloed worden door het aanbod vanuit Brazilië. De weersomstandigheden zijn er in sommige streken iets minder goed, maar al bij al nog altijd goed. De maïsprijs volgt ook meer de olieprijs. Als de prijs voor bio-ethanol zakt, zien we ook dat de prijs van maïs in Chicago daalt.”

In Europa blijven de maïsvoorraden krap en de aanvoer vanuit Oekraïne zal ook niet meer toenemen. De export blijft er stroef verlopen. De aanvoer vanuit Brazilië en de vraag vanuit China zullen richtinggevend zijn de komende weken. “De maïsvoorraad is volgens het Wasde-rapport van 12 januari lager dan verwacht. De prijs van Chicago ging daarop terug stijgen. In Europa daarentegen is de prijs niet gaan stijgen. Ondanks de slechte oogst door de droogte zitten we op de Matif (Marché à Terme International de France) op de bodemprijs van afgelopen zomer. Oekraïne heeft eerst de silo’s met de oogst van 2021 leeggemaakt. De aanvoer die enkele maanden stil heeft gelegen door de oorlog, heeft nadien voornamelijk de Europese maïsbehoefte goed kunnen dekken, maar mede door de volle graansilo's is de maïs-oogst er later begonnen.”

Tarweprijs blijft volatiel

De tarweprijs test de bodemprijs van voor half december. Beyers: “De cijfers vanuit Argentinië zijn zeer slecht, maar de markt heeft die al ingecalculeerd. De historisch lage tarwevoorraad in de VS (laagste in 15 jaar), de toch wat zwakkere dollar en de onzekerheid over hoe de tarwe de strenge winter doorkomt, ondersteunen de prijs. Op de Matif staat de prijs waarschijnlijk meer onder druk. De verkopen vanuit de Franse havens lopen niet zoals gewenst. Een sterkere euro en de concurrentie met de nog altijd goede aanvoer vanuit Rusland/Oekraïne drukken de prijs. De analisten blijven neutraal en verwachten ook voor de komende maanden volatiele prijsbewegingen.”

De tarwevoorraad bij de belangrijkste exporteurs is hoger dan verwacht. In Australië halen ze een recordoogst binnen. Rusland moet ook nog veel tarwe verkopen. En bovendien is de euro terug sterker geworden. Hierdoor sputtert de verkoop van Franse tarwe. Ook het onverwachte nieuws over het 13% grotere tarweareaal in de VS zet de prijs in Chicago onder druk. Ook de graanexport via de Zwarte Zee blijft onzeker.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken