Aan de slag met koudebestendige kamerplanten
Kamerplanten zijn weer helemaal in de mode en dat is niet zonder reden. Ze zorgen voor een aangenamere leefomgeving, hebben een positief effect op onze gezondheid en kunnen zelfs therapeutisch werken. Daarnaast is het verzorgen en kweken van kamerplanten ook nog eens een leuke hobby. Dus wie zijn groene vingers ook in de winter voelt kriebelen, kan alvast aan de slag met kamerplanten.

Ook kamerplanten zijn en blijven planten, en stellen dus ook hun eisen aan hun groeiomgeving wat betreft zonlicht, vocht en temperatuur. Nudat door de hoge energieprijzen heel wat thermostaten een graadje lager staan en bepaalde ruimtes slechts minimaal verwarmd worden, krijgen sommige van onze klassieke kamerplanten het wat moeilijker. Zolang de temperatuur niet daalt onder de 15 °C, vinden de meeste planten het nog wel ok, maar als de temperatuur te fel zakt of te veel schommelt, krijgen heel wat kamerplanten, vaak van tropische origine, het toch wel moeilijk.
Gelukkig zijn er ook mooie koudebestendige kamerplanten die zonder problemen overleven in koelere en zelfs onverwarmde ruimtes. We zetten er een vijftal in het winterzonnetje.
Sansevieria
De Sansevieria of vrouwentong, de onverwoestbare plant vanop grootmoeders vensterbank, is weer helemaal terug. Met zijn lange, rechte bladstengels, plat of cilindervormig, is deze oersterke plant tegenwoordig een van de best verkopende kamerplanten. Als deze plant in rust is, verdraagt hij temperaturen tot net boven het vriespunt, op voorwaarde dat de potgrond niet te vochtig is.
Geef dus in de winterperiode spaarzaam water, net voldoende om te voorkomen dat de potgrond volledig uitdroogt. Ook in de zomerperiode heeft deze plant, net zoals de meeste vetplanten, meer te vrezen van een te veel aan water dan van de droogte. Maximaal één gietbeurt per week, waarbij de potgrond de tijd krijgt om volledig uit te drogen tussen de gietbeurten, is ruim voldoende.
Een plaatsje met veel licht maar geen directe zon en een luchtige potgrond zorgen voor een gezonde en goed groeiende plant.
Yucca
De Yucca is van huis uit wel wat droogte en warmte gewoon, maar staat in de winter graag op een koelere (10 à 15 °C) plaats en verdraagt, eens in rust, temperaturen tot net boven het vriespunt. Oorspronkelijk groeit deze plant in het zuiden van de Verenigde Staten, Zuid-Amerika en in het Caribisch gebied. Daar geeft hij de voorkeur aan droge, warme woestijnachtige gebieden, waar de temperatuur ’s nachts vaak daalt tot tegen het vriespunt, en aan plekjes in de volle zon.
Ook in de woonkamer heeft deze plant behoefte aan veel licht. Zet nieuw gekochte planten niet meteen in de volle zon, want meestal worden ze op de kwekerij opgekweekt in gefilterd licht. Vermijd ook bij oudere planten de volle middagzon.
Deze woestijnbewoner houdt niet van veel water. Vooral in de winterperiode is het belangrijk om de potgrond wat droger te laten worden tussen 2 gietbeurten. Een aantal weken zonder water is in die periode geen probleem. In de lente en zomer mag de yucca wat meer water krijgen, maar te veel water leidt tot wortelrot en tot het afsterven van de plant.
Worden de onderste bladeren bruin en lelijk? Haal ze dan weg, zo krijgen de jonge bladeren meer energie om te groeien. De Yucca is de ideale plant om cadeau te geven aan vrienden die wel van groen houden, maar die nogal losjes zijn wat water geven betreft.
Phoenix roebelinii
De Phoenis doebelinii of dwergdadelpalm is een van de gemakkelijkste palmen voor binnenshuis. Met zijn langzame groei en zijn sierlijk gebogen, vlezige bladeren op een gedrongen ananasvormige stam zorgt hij meteen voor een exotisch sfeertje in elke huiskamer.
Deze uit India afkomstige dadelpalm voelt zich prima in zijn sas bij een kamertemperatuur van 18 à 20 °C, maar gedijt in de winterrustperiode ook goed bij temperaturen van 10 à 15 °C . Hij overleeft zelfs ook temperatuurdipjes tot net boven het vriespunt.
Fatshedera
Ficus pumila