Startpagina Economie

Tarweprijs stagneert na periode van daling

Na de daling van de tarweprijzen in de tweede helft van januari zien we begin februari voor het eerst de markt stagneren of zelfs wat weggaan van de bodemprijs.

Leestijd : 4 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Expert, overliep met ons de voedermarkten in weken 4 tot 6 van 2023 (23 januari - 12 februari).

Lage prijzen voor oliehoudende gewassen

“Er is gewoon te veel koolzaad ten opzichte van de vraag naar koolzaadolie”, stelt Raf Beyers. “De prijzen voor de andere plantaardige oliën blijven dan ook laag. Ondanks de forse daling, waardoor raapzaad competitiever wordt, blijven de analisten inzetten op een verdere prijsdaling. De volatiliteit kan bij de lagere prijzen wel gaan toenemen. Meer crushen kan niet, en dat terwijl de oliemarkt het nog altijd moeilijk heeft.” Concurrentie van afvalolie voor de productie van biodiesel drukt de prijs van raapolie naar een prijs van circa 1.000 euro/ton, dat is 50% lager dan 8 maanden terug. Koolzaad noteerde begin februari wat sterker op Euronext, de internationale, pan-Europese beursmaatschappij. De wat zwakkere dollar kan een verklaring zijn.

Anderzijds zorgt de lagere prijs van ruwe olie voor prijsdruk. De prijs van raapolie in euro trekt wel wat aan. De prijs van palmolie daarentegen komt niet van de grond. Door het dure sojaschroot blijft de vraag naar raapschroot zeer sterk. Raf Beyers denkt dat er ook op langere termijn voorlopig weinig verandering aan zit te komen.

Sojaprijs terug gestegen

De sojaprijs op de beurs van Chicago bleef eind januari volatiel. De oogst in Brazilië zit op schema en de regens in Argentinië kunnen de opbrengstverwachting weer wat verhogen. De opbrengst in Argentinië zal hoe dan ook niet goed zijn.

Beyers: “Na een kleine terugval is de prijs van soja en sojaschroot opnieuw gaan stijgen. De onzekerheid over de opbrengst in Zuid-Amerika laat voorlopig geen prijsdaling toe. Ook de verwachting van een toenemende vraag vanuit China stuwde de prijs terug omhoog. De oogst in Brazilië loopt dan wel vertraging op, maar volgens de analisten zal de opbrengst wel goed zijn. De vrees voor een recessie is bovendien wat aan het wegebben, waardoor de vraag naar soja op peil zou kunnen blijven. De daling van de prijs van ruwe olie heeft wel gezorgd voor een daling van de prijs van sojaolie en in mindere mate van sojabonen. Als de soja in Brazilië van het land geraakt en als de opbrengst door de regen niet noemenswaardig daalt, moet de prijs toch wel eens kunnen zakken.”

Maïsaanvoer uit Oekraïne loopt momenteel vlot

De notering van maïs op de Matif (Marché à Terme International de France) is mede met de tarweprijs verder gedaald. In Europa blijft de maïsprijs wel ondersteund door de onzekerheid over de aanvoer vanuit het Zwarte Zee-gebied. “De maïsaanvoer vanuit Oekraïne is de laatste maanden vlot verlopen. Maar hoe zal het straks evolueren?”, vraagt Raf Beyers zich af.

Beyers beschrijft ook de situatie in Zuid-Amerika. In Brazilië heeft het te veel geregend. Het zaaien loopt er vertraging op en hierdoor kan de opbrengst lager uitvallen dan wat momenteel verwacht wordt. De maïsprijs varieerde de afgelopen week, net als de tarweprijs, op de niveaus die we al enkele weken gewend zijn. Toch blijft het gevoel dat de prijs eerder zou kunnen aantrekken.

Het heeft tijdens de eerste helft van februari wat geregend in Argentinië, waardoor de conditie van de maïsteelt er is verbeterd. 22% van de maïspercelen krijgt nu een beoordeling van goed tot excellent, terwijl dat een week eerder maar 10% was.

Tarweprijs stabiliseert

Tot einde januari bleef de tarweprijs wat dalen. “De slechte export in Frankrijk, de sterkere euro en de grote tarwehoeveelheid in Rusland zetten de prijs verder onder druk. Ook de goede oogst in Australië en wat meer optimisme over de droogte in Argentinië doen de tarweprijs verder dalen. Na de daling in de tweede helft van januari zien we begin februari voor het eerst de markt stagneren of zelfs wat weggaan van de bodemprijs”, omschrijft Raf Beyers de evolutie van de tarweprijzen. “Het aanbod vanuit Rusland, aan scherpe prijzen, blijft de prijs echter onder druk zetten. Ook het aanbod vanuit Roemenië is scherper geprijsd dan vanuit Frankrijk, maar door de recente daling van de euro kan de tarweprijs toch wat gaan stijgen, moest die trend zich doorzetten.”

De contractprijs op de Matif voor september 2023 wordt wel nog altijd ondersteund door de grote weersonzekerheden. De winterse omstandigheden en de droogte zijn factoren die zowel in de Verenigde Staten als in Rusland nu de prijs van de nieuwe oogst ondersteunen. Ook de prijs van de beurs in Chicago blijft hierdoor ondersteund. Tenslotte doet de hoge prijs van het eiwit de vraag naar tarwe ten koste van maïs iets toenemen.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Meer artikelen bekijken