Startpagina Economie

Verbeterde wereldvoorraad drukt de tarweprijs

De voorbije marktprijzen werden alweer beïnvloed door de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De graandeal liep immers af op 18 maart en was nog niet verlengd. Voorafgaand aan deze beslissing reageerden de markten zenuwachtig.

Leestijd : 4 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Expert, overliep met ons de voedermarkten in weken 9 tot 10 van 2023 (27 februari - 12 maart).

Groot aanbod plantaardige oliën

De prijs van raapzaad was door een betere afzet van raapolie wat gaan stijgen. De volledig benutte crushcapaciteit zorgt ervoor dat de vraag naar raapzaad niet kan stijgen. De prijs van palmpitolie blijft ondersteund door de restricties in Indonesië voor de export en de hogere inmenging in diesel. Daarnaast stijgt de prijs voor koolzaad niet door. Het grote aanbod vanuit zowel Australië, Canada als Europa drukt de prijs. Alleen het raapschroot blijft duur wegens het zeer dure sojaschroot.

“De prijzen van de plantaardige oliën waren recent wat aangetrokken. De prijzen waren voordien al behoorlijk gezakt en de vraag was wat toegenomen. Het aanbod blijft echter zeer groot van zowel koolzaad-, zonnebloempit- en palmolie. En er moet in Europa nog een ongeziene hoeveelheid koolzaad verwerkt worden”, beschrijft Raf Beyers de situatie.

Soja blijft historisch duur

De prijs voor sojabonen is op de Amerikaanse beurs in Chicago uiteindelijk toch gaan dalen. Het aanbod vanuit Brazilië zal de komende weken zeker toenemen en dat kan toch voor wat meer concurrentie zorgen met de Verenigde Staten (VS). Beyers: “Mede door de dure dollar is de vraag er vorige week gezakt en dat zorgt nu duidelijk voor prijsdruk.”

De droogte in Argentinië blijft maar aanhouden. Ondanks regelmatige berichten over regen zou die hoeveelheid op de meeste plaatsen ontoereikend zijn geweest en is de oogst er op een aantal locaties helemaal verdroogd. De Argentijnse graanbeurs BAGE heeft vorige week de prognose verlaagd van 38 miljoen ton naar 33,5 miljoen ton. “Bij dergelijke berichten reageert de markt paniekerig en zagen we de prijs terug fors opveren. Recordprijzen worden voornamelijk betaald voor sojaschroot.

De vraag naar soja blijft zeker groot als de economische heropleving in China zich de volgende maanden doorzet. De wereldvoorraden zullen daardoor mogelijk te laag blijven om de sojaprijs echt naar omlaag te krijgen. Zolang daar niet meer zekerheid over is, blijft soja historisch duur.”

Lagere vraag naar maïs

Ondanks de lage voorraden in Europa en de zwakke euro is de maïsprijs in het zog van de tarweprijs mee gedaald. De prijs lijkt nu wat te stabiliseren. De mogelijke verlenging van de graandeal en -corridor (n.v.d.r. op 13 maart werd deze verlengd) zorgde voor prijsdruk. Anderzijds loopt het transport niet altijd even vlot. Er worden ook vragen gesteld bij de kwaliteit van de in Oekraïne zeer laat geoogste maïs.

In de VS zorgen de hoge verwachtingen voor de nieuwe oogst voor een prijsdaling voor de contracten vanaf november 2023. “De lagere tarweprijs doet de vraag naar maïs dalen”, stelt Raf Beyers. “Ook de aanvoer vanuit Oekraïne lijkt, ondanks alle berichten over een moeilijk verloop door de controles, toch voldoende om aan de vraag te beantwoorden. De nieuwe oogst in Oekraïne zou wel eens kunnen tegenvallen. Een groot areaal zal niet ingezaaid kunnen worden als de situatie er niet drastisch verbetert. Ook in Europa zal er wellicht minder gezaaid worden in de regio's waar de maïsteelt afhankelijk is van irrigatie. Door de droge winter ziet het ernaar uit dat de waterreserves ontoereikend zullen zijn. Als de situatie niet verbetert, zal dat de prijs terug doen aantrekken.”

Lage tarweprijs

Door de aankomende oogst in importerende Noord-Afrikaanse en Aziatische landen zal wellicht de komende weken ook de Russische prijs onder druk komen te staan. De situatie in Europa en de sterkere dollar zijn verantwoordelijk voor een forse prijsdaling van de tarweprijs in de VS. Ook de contractprijzen voor de nieuwe oogst dalen in VS door de betere weersomstandigheden. Anderzijds kan dan weer de vraag wat aantrekken bij deze lagere prijzen.

“Zowel bij ons als in de VS lijkt de bodem nog niet gevormd”, meent Raf Beyers. “De transporten van de tarwe uit Rusland lopen blijkbaar vlotter dan wordt aangegeven. Er zijn momenteel geen aanwijzingen om het transport vanuit de Zwarte Zee na 18 maart 2023 (het einde van de ‘vorige’ graandeal) stop te zetten of te verminderen. De verbeterde wereldvoorraad drukt ook de tarweprijs. Het lagere aanbod van de nieuwe oogst vanuit Rusland en mogelijk ook de rest van Europa kan de prijs later op het seizoen wel weer doen aantrekken.”

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Michael Gore: “Als het zo doorgaat, glijden we opnieuw af naar een crisis in de vleesveesector”

Vleesvee Het aantal runderslachtingen staat op een historisch laag niveau. We produceren vandaag de dag minder rundvlees dan in 1970 en als je het aan Michael Gore, afgevaardigd bestuurder van de nationale beroepsvereniging voor slachthuizen, uitsnijderijen en groothandels (Febev), vraagt is de bodem nog niet in zicht. “We kunnen deze neerwaartse trend alleen stoppen bij de basis: de boer, alsook de tussenschakels in de vleesproductieketen, moeten een eerlijke prijs ontvangen voor hun product. Dat is de impuls die we nodig hebben om de hele keten draaiende te houden.”
Meer artikelen bekijken