Startpagina Paarden

Het Vlaams Paard in de Heilige Bloedprocessie: de groep van ‘de kruisvaarders’ in het nieuw

Elk jaar trekt de Heilig Bloedprocessie op de dag van Onze-Lieve-Heer-Hemelvaart door de Brugse binnenstad. Dit is zonder twijfel Brugges schoonste dag. Dit jaar was dit niet anders: met een stralende zon, met 1.800 figuranten en met 40.000 toeschouwers was dit opnieuw een topeditie.

Leestijd : 2 min

Elk jaar is er ruimte om een onderdeel van de stoet te vernieuwen. Dit jaar waren er ook een aantal veranderingen, zoals de kruisvaarders die een volledig nieuwe kledij werden aangemeten. Vorig jaar werden de palfreniers (de begeleiders of grooms van de paarden) volledig in het nieuw gestoken, dit jaar was het aan de ruiters of ridders. Wat het meest in het oog sprong, was dat de ridders nu aantreden met een echte maliënkolder en helm uit metaal. Dit is mooi en origineel, maar ook loodzwaar. Samen wegen ze ongeveer 15 kg. Dit maakt het extra moeilijk om je paard te bestijgen en het moeten echt wel kloeke mannen zijn om dit gewicht een drietal uur te torsen. Mooi en origineel is het zeker wel.

Vlaams Paard vertegenwoordigd

Reeds meer dan 10 jaar staat het Vlaams Paard garant om deze groep voor te stellen. Dit jaar waren ze aanwezig met een mooie afvaardiging. Negen paarden en bijhorende ridders en evenveel palfreniers die de ruiters begeleiden en 2 palfreniers die de groep met de wimpel voorafgingen, zorgden voor een imposante groep van 9 paarden en 20 personen die de kruisvaarders vertegenwoordigden. Meermaals kwam vanuit het publiek de opmerking  “wat een grote paarden, wat een grote hoeven en wat een zware paarden”.

Alles verliep vlotjes, al waren de ridders na afloop toch blij dat zij hun helm en maliënkolder konden uitdoen.

Patrick Trio

Lees ook in Paarden

Paarden op de weide: veel lof maar sterk onderschat

Paarden Voor elke paardenhouder is het je van het als het weideseizoen aanbreekt. Trouwens, wie ziet niet graag grazende paarden in alle vrijheid evolueren op de weide? Er is nochtans een keerzijde aan de medaille: in veel gevallen – gebrek aan weiland indachtig – krijgt het gras de genadeslag alvorens de groei echt van start gaat!
Meer artikelen bekijken