Startpagina Wetgeving

Stuurgroep Turnhouts Vennengebied verbolgen dat stokstofdossier nu plots op regeringstafel ligt

De Stuurgroep Turnhouts Vennengebied stuurde op 12 juli ‘s avonds nog een open brief naar verschillende Vlaamse politici nadat het stikstofdossier (PAS) plotseling terug op de agenda is verschenen van de Vlaamse regering, ongeacht dat onder andere de MER-dossiers die onderdeel zijn van het PAS-akkoord nog niet eens zijn opgestart.

Leestijd : 2 min

De Stuurgroep Turnhouts Vennengebied is net als de Verenigde Veehouders en Farmers Defence Force België verrast en bezorgd dat het stikstofdossier op vrijdag 14 juli 2023 opnieuw op de agenda is geplaatst in de Vlaamse regering.

PAS snel doordrukken?

Volgens de Stuurgroep is het stikstofdossier inhoudelijk alles behalve democratisch, maar ook de manier waarop de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) tot stand lijkt te komen tart alle verbeelding.

Politici zoals ministers en verkozen Vlaamse volksvertegenwoordigers horen correct te werken. Op een democratische manier en in het belang van de hele bevolking. Zo stelt de Stuurgroep.

“Het heeft echter alle schijn dat opnieuw alle gemaakte afspraken en beloften rond het PAS-dossier geschonden worden en er een poging zal ondernomen worden om het PAS-akkoord ‘snel-snel’ door de Vlaamse regering te krijgen. Al dan niet onder druk met bepaalde ‘ruilhandel’.

Dit hoort niet, dit kan niet en dit accepteren wij en de bevolking niet. Politici horen betrouwbaar te zijn en afspraken na te komen.”

Open brief

Ze schreven daarom een open brief (zie hieronder) aan de politici en hun kabinetten. Deze beknopte brief bevat belangrijke, maar slechts een fractie van alle argumenten waarom deze PAS nu niet kan worden goedgekeurd.

Aan de dames, heren Vlaams volksvertegenwoordigers, Aan de leden van de kabinetten,

Geachte,

Naar aanleiding van de berichtgeving rond de agendering van het stikstofakkoord op de Vlaamse regering van 14 juli eerstkomende willen wij u bij deze nogmaals onze grieven beknopt onder de aandacht brengen :

1. De KDW’s (kritische depositiewaarden) mogen niet in het decreet worden ingeschreven, dit zou zeer nefast zijn voor de landbouw in het Turnhouts Vennengebied (TVG). Het behalen van de KDW’s is niet noodzakelijk voor het in een goede staat brengen van de beoogde natuur;

2. De gegevens waarop de extra inspanningen voor het TVG zijn gebaseerd, zijn onvoldoende wetenschappelijk onderbouwd of ontbreken grotendeels (zowel op vlak van emissies als deposities). Er wordt onder andere geen rekening gehouden met andere drukfactoren zoals exoten, interne eutrofiëring, ….;

3. Het onderscheid tussen NOx en NH3 is discriminerend ten overstaan van de landbouwsector;

4. De afspraken van 10 maart inzake extern salderen en de opmaak van een MER-rapport werden niet nagekomen;

Verder willen wij ook nog wijzen op de gigantische maatschappelijke kost en de zeer zware impact die deze beslissing op de Vlaamse landbouwsector zal hebben en meer in het bijzonder het TVG.

Op basis van aangehaalde argumenten zijn wij als stuurgroep van het TVG van oordeel dat het decreet niet kan worden goedgekeurd door de Vlaamse regering.

 

AV

Lees ook in Wetgeving

Meer artikelen bekijken