Startpagina Libramont

Beurs van Libramont blijft met bijna 200.000 bezoekers een populaire zomeruitstap

De 87e editie van de Beurs van Libramont sloot haar deuren op 31 juli. Op 4 dagen werden 199.230 bezoekers geteld. De organisatoren zijn tevreden over het succes van de beurs.

Leestijd : 5 min

Na afwezigheid op de kalender in 2020 en 2021 door de coronapandemie, maakte de Beurs van Libramont in 2022 een comeback voor een zogenaamde ‘reünie’-editie. Hoewel sommigen dachten dat dit soort evenement Covid-19 niet zou overleven, kwamen er vorig jaar ook al opnieuw 198.932 bezoekers naar dit populaire Waalse event. Dit was geruststellend genoeg voor de organisatoren om met de beurs verder te gaan.

De editie van 2023 deed de organisatoren dan ook opnieuw op kruissnelheid komen met heel wat vaste waarden en tal van nieuwigheden.

Vaste waarden

Zoals steeds stonden de grote klassiekers op het programma: de Mecanic Show, runder-, schapen- en paardenshows en prijskampen, jumping, Genitec, de betoverde boerderij...

Schuilen voor de regen en de laatste nieuwtje op mechanisatievalk meepikken? Dat kon tijdens de MecanicShow.
Schuilen voor de regen en de laatste nieuwtje op mechanisatievalk meepikken? Dat kon tijdens de MecanicShow. - Foto: TD
De kracht van het Ardens trekpaard blijft indrukwekkend.
De kracht van het Ardens trekpaard blijft indrukwekkend. - Foto: JV

Ondanks de regen, vooral op vrijdag en maandag, noteerden de organisatoren uiteindelijk 199.230 bezoekers over 4 beursdagen.

Het moet gezegd worden dat de organisatoren zich helemaal geen zorgen maakten over het weer. Natacha Perat, algemeen directeur van de beurs, had er vrijdagochtend al het volste vertrouwen in dat het sombere weer –waardoor er niet op het land gewerkt kon worden – de boeren eerder zou aanmoedigen om naar Libramont te komen. Dit werd weerspiegeld in de feiten: “De respons op de uitnodigingen die naar de boeren werden gestuurd en op de toegangskaarten die de exposanten naar hun klanten stuurden, bereikte een bijna ongekend niveau”, zegt ze.

De wereld voeden

Waar de sector zich wel zorgen over maakt, is de huidige conjunctuur en de (wereldwijde) bedreigingen voor de sector. Het centrale thema van deze editie ‘(Land)Bouw mee aan een toekomst zonder honger’ of in het Frans ‘L’Agriculture sans faim’ werd dan ook belicht tijdens de officiële opening. Wereldwijd gezien is honger immers een belangrijke motor van mensenstromen. De invloed van het veranderende klimaat op belangrijke productiegebieden baart zorgen. Korter bij huis zijn er natuurlijk ook heel wat uitdagingen. Hoe kan men bij steeds strengere vereisten van zowel de overheid als de maatschappij competitief blijven tegenover producenten in andere landen? Anne-Catherine Dalcq, ondervoorzitter van de Fédération des Jeunes Agriculteurs (FJA) en ondervoorzitter van CEJA, de Europese organisatie van jonge boeren, en professor Benjamin Dumont van de faculteit Agro-Bio Tech van Gembloux hielden een pleidooi voor een evenwichtige combinatie van duurzame praktijken met behoud van de veehouderij. Dumont ziet veel heil in de principes van agro-ecologie. In deze circulaire aanpak past ook de veehouderij. “Langzamerhand evolueert de hele sector in die richting, maar de consument zal hiervoor meer moeten betalen.” Dalcq hoopt vooral dat er in de toekomst nog voldoende jonge boeren de moed zullen hebben om in de sector te stappen. “Landbouw is het hart van onze maatschappij. Ik hoop dat men ons een kans geeft om te boeren, ook om vee te houden.”

Verschillende nieuwigheden en jubilea

Voor het eerst heeft het platform ‘Plantengezondheid’ haar intrede gedaan, naast het reeds bestaande platform omtrent dierengezondheid. Het samenbrengen van deze 2 thema’s in hal 1 heeft geleid tot de overkoepelende cluster One Health , die de interactie tussen gewassen en vee liet zien.

In de buitenzone werd een themadorp ‘Biosourced Village’ van 800 m² gecreëerd. Onder leiding van Valbiom bracht het een twintigtal bedrijven en verenigingen samen die actief zijn in de biogebaseerde economie. Biomethanisatie, hennep, vlas en andere onderwerpen werden besproken.

Ook nieuw was het agro-ecologiedorp. Bezoekers konden er meer te weten komen over deze manier van werken van de verschillende standhouders, om zo theorie met praktijk te combineren. De schapen die tussen gewassen grazen, bloemenstroken en een profielput waar je het leven in de bodem van nabij kon bekijken, trokken de aandacht van boeren die op zoek waren naar informatie over de agro-ecologische teeltmethoden.

De veehouderij was weliswaar ook van de partij. Het stamboek Blanc-Bleu Belge vierde er zelfs zijn vijftigste verjaardag, terwijl de Waalse fokkersvereniging haar twintigste verjaardag vierde. Deze twee jubilea lieten de fokkers niet onopgemerkt voorbij gaan!

Prijskampen blijven een belangrijke attractiepool.
Prijskampen blijven een belangrijke attractiepool. - Foto: LEC Libramont

Twee voorname bezoekers

Libramont verwelkomde ook 2 prestigieuze gasten. Op zaterdag 29 juli kwam de Europese commissaris voor Landbouw, Janusz Wojciechowski, op bezoek. De Waalse minister van Landbouw, Willy Borsus, liet hem kennismaken met het Belgisch witblauwe ras, dat hij nog nooit eerder had gezien. Het was van 2010 geleden dat de landbouwbeurs nog een eurocommissaris over de vloer kreeg. Volgens de organisatie keerde Wojciechowski bovendien een dag later nog eens incognito terug naar Libramont met zijn gezin.

Waals minister van Landbouw Willy Borsus (2de van rechts), nam de Poolse eurocommissaris voor Landbouw, Janusz Wojciechowski (3de van rechts), op sleeptouw. Het werd een eerste kennismaking met ons Belgisch witblauwe ras.
Waals minister van Landbouw Willy Borsus (2de van rechts), nam de Poolse eurocommissaris voor Landbouw, Janusz Wojciechowski (3de van rechts), op sleeptouw. Het werd een eerste kennismaking met ons Belgisch witblauwe ras. - Foto: LEC Libramont

Op de laatste beursdag, 31 juli, was premier Alexander Decroo een opgemerkte ‘bezoeker’. Net als zijn vader, beiden paardenliefhebbers, is de premier een trouwe (privé)bezoeker van de beurs. Hij trotseerde de regen om ook een aantal exposanten te ontmoeten (Spadel, Hilaire Van der Haeghe, Menart, Pöttinger, Vandaele, Joskin...). Hij nam ook foto's en selfies met bezoekers, maar bovenal luisterde hij naar bezoekers die hem ondervroegen en hun bezorgdheid uitten over de toekomst van de Belgische landbouw.

Premier Alexander Decroo is een trouwe (privé)bezoeker van de Beurs van Libramont. Hij nam evenwel de tijd om landbouwers én standhouders te woord te staan. Victor Joskin maakte van de gelegenheid gebruik om het gebrek aan goed personeel te duiden.
Premier Alexander Decroo is een trouwe (privé)bezoeker van de Beurs van Libramont. Hij nam evenwel de tijd om landbouwers én standhouders te woord te staan. Victor Joskin maakte van de gelegenheid gebruik om het gebrek aan goed personeel te duiden. - Foto: JV

Mechanisatiesector gematigd positief

We polsten bij enkele exposanten actief in de mechanisatie naar de teneur in hun sector. Volgens hen is het al beter geweest. Er wordt echter niet hard geklaagd over de huidige handel. Invoerders en leveranciers zijn zich wel bewust van de sfeer in de sector, met name de onzekerheden die het politieke beleid met zich meebrengt. Dat zet een rem op het enthousiasme om te investeren.

De gevolgen van de coronacrisis en de verstoorde toelevering van onderdelen lijken evenwel verteerd. Er zijn echter wel nog altijd enkele onderdelen die op zich laten wachten bij de wisselstukkenvoorziening of bij de fabrieksproductie. Het is niet eenduidig te zeggen bij welk type onderdeel het toeleveringsprobleem zit. “Dan is het eens dit, dan weer iets anders”, viel te horen. Wel wordt er gewezen naar alles waar rubber in zit. Zo ondervindt men problemen om de juiste bandenmaat tijdig geleverd te krijgen. Dit wordt zelfs doorgetrokken naar rupsbanden. Kopzorgen voor het bekomen van elektronische componenten of computerchips, werden ons niet gemeld. Van een verstoord containertransport is al helemaal geen sprake meer.

Na de coronacrisis volgde de energiecrisis. Ook daar zijn er gevolgen voor de mechanisatiesector. Volgens een fabrikant van houthakselaars is er duidelijk minder vraag naar deze machines. Tuinaannemers zeggen zelfs dat de hakselaars bij hen stilstaan of minder draaien. Hout(afval) blijkt hiermee terug zeer in trek voor een valorisatie als brandhout omwille van de energieprijzen. Waar vroeger al eens snel snoeiafval of dergelijke de houthakselaar in ging, belandt dit nu sneller in de houtkachel.

In 2024 opnieuw met bosbouwbeurs

De 88e editie van de Beurs van Libramont wordt gehouden van vrijdag 26 tot maandag 29 juli 2024. Zoals gebruikelijk in de even jaren, wordt ze met 2 dagen verlengd op 30 en 31 juli in het bos van Bertrix, ter gelegenheid van de bosbouwbeurs DemoForet.

Jérémy Vandegoor, Anne Vandenbosch, en Tim Decoster

Lees ook in Libramont

Een ode aan de sportpaardenfokkerij!

Libramont De driedaagse fokkerijwedstrijd voor sportpaarden in Libramont gaat nu door het leven als The Summer Breeding Show. De vrij nieuwe en dynamische benaming komt aldus des te meer tot haar recht als een revival na de pandemie. Gedurende drie dagen treden pony’s, twee- en –driejarigen, jaarlingen en veulens aan voor een zomerse fokkerijwedstrijd met alles erop en eraan.
Meer artikelen bekijken