Startpagina Milieu

VLM zoekt boeren met ervaring met beschermingsstroken

Voor een video over beschermingsstroken zoekt de Vlaamse Landmaatschappij (VLM) landbouwers die willen vertellen over hoe zij hun strook hebben aangelegd en ingevuld.

Leestijd : 1 min

Beschermingsstroken maken deel uit van het gewijzigde Mestdecreet en zijn een belangrijke maatregel om de waterkwaliteit te verbeteren. In 2025 zijn al beschermingsstroken van 5 m aangelegd bij nitraatgevoelige hoofdteelten in gebiedstype 2 en 3. Het jaar daarna worden op veel andere plaatsen ook stroken van 3 m verplicht.

Om landbouwers hier goed over te informeren, lanceert VLM in september een video waarin landbouwers uitleggen hoe ze de beschermingsstroken hebben aangelegd.

Interesse?

Ben jij landbouwer en wil je enkele vragen beantwoorden over je beschermingsstrook, zodat collega-landbouwers die nog moeten starten er vlot mee aan de slag kunnen gaan? Dan hoort VLM graag van jou! Mogelijke vragen zijn: Hoe heb je de strook aangelegd? Ondervond je daarbij problemen? Wat staat er momenteel in jouw beschermingsstrook (nitraatgevoelige teelt/braakliggend/gras/buffergewas…)? Maak je gebruik van een ecoregeling of beheerovereenkomst?

De opnames vinden plaats in augustus. Mocht je interesse hebben, stuur dan voor 22 juli een e-mail naar steffie.geysens@vlm.be met vermelding van je naam, adres, leeftijd en telefoonnummer. Ook info over de ligging van je beschermingsstrook en of je gebruik maakt van een ecoregeling of beheerovereenkomst is welkom. De gegevens gebruikt VLM om een evenwichtige selectie te maken.

VLM

Lees ook in Milieu

Asbestafdruipzones zijn veilig

Gebouwen Asbestafdruipzones zijn in de toekomst niet meer onderzoeks- en saneringsplichtig. Een studie van de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek (VITO) bevestigt dat er bij het beroeren van een afdruipzone nooit asbestvezels vrijkomen die de grenswaarden voor gezondheidsrisico’s overschrijden.
Meer artikelen bekijken