Startpagina Archief

Producentenorganisaties

Leestijd : 1 min

Om de marktpositie van producenten te versterken is de producentenorganisatie (PO) in het leven geroepen. Leden-landbouwers onderhandelen samen en wisselen informatie uit. Ze zorgen zo voor meer prijstransparantie en kunnen het aanbod afstemmen op de vraag van de markt. Het grote voordeel van producentenorganisaties is immers dat ze een uitzondering vormen op de mededingingswet.

PO’s zijn in Vlaanderen doorgaans coöperaties. Behalve voor zuivel is dat hier de verplichte rechtsvorm. Door de minister erkende PO’s komen in aanmerking voor opstartsteun. Die kent de Vlaamse regering toe via oproepen met gesloten enveloppe. De eerste oproep eindigde op 31 oktober vorig jaar. In 2018 komt er een nieuwe oproep.

Vier PO’s ontvangen de komende vijf jaar opstartsteun onder de vorm van een forfaitaire vergoeding op basis van hun omzet of de som van hun leden, begrensd op maximaal 30.000 euro per jaar. Het gaat om Beste Melk vzw (Danone), Dairycam vzw (FrieslandCampina), de Vlaamse Producentenorganisatie Varkenshouders (VPOV) cvba en de Vlaamse Producenten Organisatie Leghennenhouders (VPOL) cvba.

Actueel

Voir plus d'articles
Meest gelezen