met producten van lokale landbouwers

Topchefs en landbouwers slaan in de kustprovincie de handen in elkaar om de feestende festivalbezoeker naast stomende beats ook Farm to Table-gastronomie te serveren. “Duurzaamheid is belangrijk, op het vlak van afval, recyclage en kwaliteitsvolle lokale foodpartners”, zegt Wecandance-organisator Bart Roman.
De samenwerking met de lokale landbouwers gebeurt onder de vlag van Boerentrots, een nieuwe beweging met een online platform dat de troeven als diversiteit, duurzaamheid, gezonde en verse kwaliteit van onze lokale landbouwproducten en de boeren zelf in de verf zet voor het grote publiek.
Daarnaast gaat de festivalorganisatie in zee met het project Terroir dat onderzoek doet naar het gebruik en kennis van de diversiteit van duurzame, lokale en soms vergeten terroirproducten in onze keuken. Het resultaat van dat alles zijn 100% Belgische signatuurgerechten die in de volledig nieuwe Farm to Table-tent worden aangeboden.
Topchef Nicolas Decloedt van Humus x Hortense serveert een terroirgerecht met pizza, ananastomaat, ananasolie, schijfkamille, gerookte en gekonfijte gele biet en Belgische buffelmozarella. Een deel van die producten wordt geplant, gezaaid en geoogst door Dries Delanote van Monde des mille couleurs in Dikkebus, bij Ieper.
Sean Uytterhaegen van restaurant Carcasse in Koksijde zweert dan weer bij het West-Vlaams Rood rund van de boerderij Dierendonck, in Veurne. Op Wecandance worden shortribs van die runderen lang gegaard op zachte temperatuur, en die worden geserveerd met Pommes Neuf, lookmayonaise en mosterdpoeder.
Ook topchef Willem Hiele van restaurant Willem Hiele uit Koksijde maakt op Wecandance een gerechtje met schelvis, Belgische quinoa, tomaat, gegrilde paprika, geitenkaas en tuinkruiden.