Geuremissiefactor van vleeskippen ligt hoger
dan nu wordt voorzien
Begin volgend jaar zal Vlaanderen de geuremissiefactor voor vleeskippen bijstellen. Dat is het gevolg van verschillende onderzoeken waaruit zou blijken dat die hoger is dan wordt aangenomen. Uit een studie van de deputatie van West-Vlaanderen is gebleken dat de theoretische modellen niet overeenstemmen met de realiteit: ze zouden de geurhinder onderschatten. Ook het ILVO voerde de voorbije maanden geuremissiemetingen uit bij vleeskippenbedrijven. “Die meetgegevens worden op dit moment verwerkt en worden afgetoetst aan de resultaten van de West-Vlaamse geurstudie”, stelt Vlaams minister Zuhal Demir.
De geuremissiefactor die momenteel is vastgesteld voor vleeskippen bedraagt 0,33 geureenheden. Uit de West-Vlaamse studie blijkt dat een vleeskip een geuremissiefactor zou hebben van 0,77 geureenheden. “De aanwijzing dat de momenteel gehanteerde geuremissiefactor in de MER- en geurstudies te laag zou zijn, wordt ernstig genomen. De administratie werkt aan een evaluatie die begin volgend jaar wordt afgeklopt.” Er zou dan ook een nieuwe geuremissiefactor voor vleeskippen worden vastgelegd.
LV