Startpagina Agro-Expo

Agro Expo Roeselare beloont uitmuntende bachelorproeven Vives-studenten met award en geldprijs

Voor de eerste keer werkte Agro Expo Roeselare samen met hogeschool Vives Roeselare. Zes studenten van de Bachelor Agro- en biotechnologie kregen voor hun uitzonderlijke masterproef een award en minstens 200 euro. Twee van hen kregen een superprijs van 500 euro.

Leestijd : 5 min

Isabelle Degelle van Vives Roeselare geeft meer uitleg over de 6 bachelorproeven. “Zo hebben we het eerste werk van Julie Birlouet die stage deed bij Creafarm en in haar bachelorproef op zoek ging naar de terugverdientijd van een middelgrote windturbines op een landbouwbedrijf. We moeten allemaal op zoek naar alternatieve energiebronnen en elke sector moet zijn steentje bijdragen. In de landbouw zijn er verschillende manieren om duurzame energie op te wekken zoals zonnepanelen, pocketvergisters en misschien behoren ook kleine en middelgrote windmolens hierbij.”

Julie Birlouet.
Julie Birlouet. - Foto: LV

“De jury was van oordeel dat Julie een mooi werk afleverde met de beperkte informatie die hieromtrent beschikbaar is, ze ging creatief aan de slag om een kostprijssimulatieprogramma te maken waarin de terugverdientijd van een windturbine investering kan berekend worden. Vandaar dat het werk van Julie werd genomineerd voor deze Award als waardevol en toekomstgericht werk.”

Krachtvoeder opfok jongvee

“Als 2de hebben we Jana De Baets die stage liep bij Quartes en haar bachelorproef deed over het effect van een krachtvoeder met meer eiwit op de opfok van jongvee. Jongvee is de toekomst van een melkveebedrijf en toch moeten we vaststellen dat hier heel weinig over bekend is, want traditioneel gebeurt de opfok met een ruwvoerrantsoen. Jana ging in haar bachelorproef verschillende kalveren opvolgen tijdens de eerste 6 levensmaanden. Het eiwitgehalte van een rantsoen is soms balanceren op een smalle koord waarbij je veel eiwit moet geven om een optimale groei te hebben maar ook moet opletten om geen slechte vertering en dus te platte mest te hebben. De helft van de kalveren kreeg een traditioneel rantsoen en de andere helft kreeg een eiwitrijkkrachtvoeder aangevuld met stro. Voor de resultaten verwijs ik jullie graag door naar de prachtige posters die hier werden gemaakt.

Jana De Baets.
Jana De Baets. - Foto: LV

“De jury oordeelde dat Jana een prachtig toekomst gericht werd afleverde want investeren in optimale opfok van je jongvee is investeren in de toekomst van je melkveebedrijf en zorgt voor een kostprijsdaling en toch optimale technische resultaten wat vandaag de dag niet meer uit deze sector weg te denken is.”

CO2 reductie komkommerteelt

“Als 3de genomineerde in de rij van 6 hebben we Willem Derynck met in zijn CO2 reductie in de komkommerteelt als bachelorproef. Willem die een gepassioneerd tuinbouwer is, deed stage op 2 glastuinbouwbedrijven in Nederland, namelijk Kwekerij Noord Oost BV en Komkommerkwekerij Van Geest LV. In zijn bachelorproef ging hij op zoek naar alle mogelijk alternatieven voor de verwarming van de kasten bij glastuinbouw waarbij de CO2-productie kan gereduceerd worden. Naast de oplijsting van de alternatieven deed Willem ook een bevraging bij alle Belgische en Nederlandse komkommerkwekers of deze manier van CO2reductie haalbaar is op hun bedrijf.”

Willem Derynck.
Willem Derynck. - Foto: LV

“De jury nomineerde het werk van Willem omdat het toekomst gericht is en alternatieven biedt voor de jonge glastuinbouwers om ondanks de klimaatproblematiek toch hun komkommers te kunnen kweken onder dezelfde kwaliteitsvolle productie-omstandigheden als vandaag de dag het geval is.”

Speengewicht bij vrijloopkraamkooien

“De 4de genomineerde bachelorproef is die van Lander Pattyn die stage deed bij BVBA Bogaert Verhaeghe en er zijn bachelorproef deed over het speengewicht bij vrijloopkraamkooien. Zo ging lander het gewicht van biggen opvolgen bij zeugen in vrijloopkraamkooien en de klassieke kraamkooien. Want iedereen weet dat het op vandaag niet meer de zaak is om goede technische kengetallen qua kwantiteit of aantal biggen maar vooral in te zetten op kwaliteit en sterke biggen met een hoog speengewicht te kunnen afleveren. Dit heeft een directe impact op de opstart en groei in de vleesvarkensstal.”

Lander Pattyn.
Lander Pattyn. - Foto: LV

“De jury was van oordeel dat ook het werk van Lander toekomst gericht is want dierenwelzijn en goede technische cijfers zullen altijd meer hand in hand gaan op toekomstgerichte varkensbedrijven. Met de vrijloopkraamkooi krijgt de zeug de kans om haar nestgedrag te optimaliseren met meer melkgift en een hoger speengewicht van haar biggen voor gevolg.”

Voerefficiëntie bij melkvee

“Het 5de genomineerde werk is dat van Jolien Vanhoutte die stage deed bij de melkveebegeleiding van Inagro en er haar bachelorproef deed over voerefficiëntie en voersaldo bij melkvee. Voor haar bachelorproef ging ze op heel wat melkveebedrijven metingen doen want het rantsoen en management op een melkveebedrijf moeten als een puzzel in elkaar passen om een optimaal rendement uit de veestapel te kunnen halen met aandacht voor dierenwelzijn en klimaat. Aan het rantsoen wordt dan ook veel aandacht én geld besteed. Het doel van elke melkveehouder is om zoveel mogelijk melk te produceren per kg droge stofopname en zo een zo hoog mogelijke voerefficiëntie te halen. Daarnaast wil elke melkveehouder ook een zo hoog mogelijk voersaldo halen wat het verschil is tussen de melkopbrengsten en de voerkosten.”

Jolien Vanhoutte.
Jolien Vanhoutte. - Foto: LV

“De jury was ook hier van oordeel dat het werk van Jolien een prachtig toekomstgericht werk is want optimale technische en economische cijfers halen kan enkel en allen nog met tot in het detail uitgediept management wat Jolien in haar werk en haar praktijkproeven voortreffelijk deed.”

Koolvlieg in bloemkoolteelt

“Het laatste genomineerde werk is van Ellen Versavel en gaat over de problematiek van koolvlieg in de bloemkoolteelt na het verbod op Chloorpyrifos in vloeibare toepassing. Ellen deed haar stage bij Demagri nv waar ze niet alleen heel wat teelten opvolgde en heel wat bij leerde over innovatieve bestrijdingsmiddelen of technieken maar ze ging voor haar bachelorproef ook aan de slag om verschillende alternatieve technieken in een proefopstellen uit te testen en te kijken naar het effect op koolvlieg problemen bij de bloemkoolteelt. Naast heel wat literatuur ging ellen aan de slag met plantbakbehandelingen, granulaatbehandelingen, klokvallen en afdekken met vliesdoek om zo koolvliegaantasting van de bloemkomen te vermijden.”

ellen

“De jury was van oordeel dat het werk van Ellen heel toekomstgericht is omdat we met z’n allen moeten inzetten op een goede biodiversiteit en samen moeten zoeken naar actieve stoffen of methoden die geen negatieve effecten hebben op nuttige insecten maar toch verder de kwalitatieve productie van groenten mogelijk maakt.”

Superprijzen

De 6 winnaars kregen minstens 200 euro. Uit deze 6 genomineerde haalden we ook 2 winners die elk 500 euro ontvangen. Voor de plantaardige sector en 1 voor de dierlijk sector. Winnaars zijn Willem en Jolien. KBC was ook partner in dit project. De prijzen werden uitgereikt door federaal minister Nathalie Muylle.

Lieven Vancoillie

Lees ook in Agro-Expo

Geen Koeparade op Agro-Expo

Actueel Dit weekend zal er op de vakbeurs Agrp-Expo Vlaanderen in Roeselare geen Jongveeshow en geen Koeparade zijn, vanwege het verhoogde risico op Infectieuze Boviene Rhinotracheïtis (IBR) in de provincie West-Vlaanderen.
Meer artikelen bekijken