Startpagina Melkvee

Lagere Europese export van mageremelkpoeder

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep met ons de internationale zuivelmarkten.

Leestijd : 4 min

D e Chinese overheid sprak berichten rond het milderen van het zero-Covid -beleid begin deze maand terug tegen. Ze leken hun beleid, dat schade blijft aanrichten aan de Chinese economie, dus te handhaven. In het weekend van 12-13 november kwam dan toch plots een bericht van de Chinese overheid dat ze quarantaineperiodes serieus gaan inkorten.

Inflatie mildert in VS

In de Verenigde Staten (VS) deden de Democraten het met de zittende president onverwacht beter dan verwacht. Raf Beyers: “Biden komt er als zittend president goed vanaf met deze resultaten. Zijn macht boet dus minder in dan vooraf was verwacht. Daarnaast komen de markten er met de schrik vanaf nu de raketinslag in NAVO-lidstaat Polen toch onbewust lijkt te zijn. De geopolitieke spanningen blijven dus naast de inflatie een zorg.”

In Europa blijven nog altijd heel hoge inflatiecijfers binnenkomen. Er zijn al wel tekenen dat de inflatiepiek stilaan voorbij lijkt te zijn. Zo spreekt men hier en daar al van het milderen van de inflatie bij de start van 2023. “In VS (nog wel eens voorloper op de Europese economie) is de daling al gestart in oktober met een inflatie van 7,7% – wat een daling is tegenover september en 0,5% lager dan verwacht”, legt Raf Beyers uit. “Dit doet de hoop op minder agressieve rentestijgingen van de Federal Reserve (FED) opveren. Er worden 3 criteria benoemd voor de daling van de inflatie in de VS volgend jaar. Leveringsproblemen zijn opgelost aan het geraken. Vooral de voorraden auto's en consumentengoederen lopen op en de aanvoer van microchips is ook fel verbeterd. Daarnaast neemt het aanbod van huurwoningen in de VS toe door grote investeringen in die sector. Ten slotte wordt de arbeidsmarkt minder krap, waardoor de lonen minder zullen stijgen. Al het nieuws deed de voorbije weken ook de wisselkoers wijzigen. De dollar ontwaardde tegenover de euro en het muntpaar EUR/USD noteert nu 1,04.”

De vraag is of er ook een wisselkoerseffect was op de Global Dairy Trade (GDT)? De zuivelveilingindex steeg immers op 15 november met 2,4%.

Grotere melkaanvoer in EU

De melkaanvoer in Europa lijkt over september de zomerse hittegolven te vergeten. Door zowel een grotere melkaanvoer in Nederland, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Polen, als in België, liet de maandaanvoer voor de EU27 +0,8% optekenen ten opzichte van vorig jaar. België spant de kroon over september, met een aanvoer die maar liefst 5,9 % hoger is. Hiermee zitten de Belgen ook ruim boven het niveau van 2020.

“Met deze stevige melkaanvoer in Noordwest-Europa ging de spotmelk sinds eind september met 13% naar beneden. Seizoensmatig is dit best vroeg naar het einde van het jaar toe. In de VS melken ze over september +1,5% tegenover vorig jaar. Zo tekenen de 2 grootste productieregio’s ter wereld die ook zuivel exporteren met groene cijfers. In de grootste exportregio Oceanië blijft de melkaanvoer wel zwak door vooral zeer wisselende weersomstandigheden. Het is wel zo dat de belangrijkste exportregio’s en -landen over september 0,3% meer melk halen en voor het eerst sinds augustus 2021 terug een groen cijfer schrijven. We zien ook bij de Britten een heel stevig herstel van de melkaanvoer waar ze sinds enkele weken ruim 3% meer melken dan vorig jaar. Spijtig genoeg zien we, zoals te verwachten was, sommige melkkopers de eerste melkprijsdaling maken sinds einde 2020.”

Boterindex daalt verder

De Europese boterindex daalde deze week verder naar 6.113 euro/ton. “Opvallend was deze week wel de wisselende beweging tussen de individuele boterprijzen van de landen in de index. Zo steeg de Duitse boterprijs deze week met 50 euro naar 6.200 euro/ton en ging de Franse met een klap van 540 euro naar beneden naar 6.290 euro/ton. De Franse boterprijs is daarmee op 3 maanden 20% van zijn prijs kwijt. De Nederlandse prijs blijft de laagste, met deze week een daling van 50 euro naar 5.850 euro/ton. Vraaguitval en hogere melkvetaanvoer worden als oorzaken beschreven.”

Europese melkveehouders zijn stevig aan het voederen. Op de GDT ging boter 0,8% lager en het vochtvrij melkvet ( Anhydrous Milk Fat , AMF) steeg met 2,7%. Waar tussen maart en september de boter en het AMF op de GDT nog bijna gelijke prijzen lieten optekenen, is dat sinds half september volledig gekeerd. Nu is AMF zowat 900 euro/ton duurder dan boter, wat volgens de inhoud van beide producten eerder normaal is.

Index van mageremelkpoeder zakt onder 3.000 eur/ton

De Europese index van mageremelkpoeder ( Skimmed Milk Powder , SMP) daalde deze week verder naar 2.967 euro/ton. Daarmee daalt de prijs van SMP in Europa voor het eerst sinds oktober 2021 onder 3.000 euro/ton. Beyers: “Bij poeder is er wel grote eensgezindheid tussen de deelnemende landen. De Europese exportpositie is door het aansterken van de euro tegenover de dollar wat verzwakt. De nu al 18% lagere Europese export van SMP tot aan de herfst zal dus naar het jaareinde normaal niet meer herstellen. Vooral de vraaguitval vanuit China is daarvan de oorzaak.”

Op de GDT gingen de poeders, zowel SMP als vollemelkpoeder ( Whole Milk Powder , WMP), hand in hand 3,1% hoger. In euro’s is dit door de wisselkoerswijziging tegenover 2 weken geleden echter een daling. SMP in Nieuw-Zeeland noteert daarmee bijna net hetzelfde dan de Europese prijs. Net zoals bij boter en AMF zien we ook terug een normale spread ontstaan tussen de SMP- en WMP-prijs op de GDT.

De kaasprijzen blijven de laatste weken ook stelselmatig dalen. We zien nu prijsniveaus van begin maart 2022. Een opvallend zuivelproduct, en nu ook weer voorbode van de huidige neiging tot prijsstabilisatie van de grote zuivelgrondstoffen, is weipoeder. Sinds einde juli, nadat het product een stevige daling in prijs doormaakte, daalde weipoeder nog maar amper verder en bleef het bijna stabiel.

Anne Vandenbosch

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken