Startpagina Melkvee

“Wij organiseren 5 kinderfeestjes per week”

Melkveebedrijf ’t Olens Koetje organiseert elke week 5 verjaardagsfeestjes en ontvangt daarbovenop ook nog scholen. Sarah Sauvillers en Tom Verbiest hebben, naast 130 koeien, ook nog vele andere dieren die de boerderij-ervaring alleen maar leuker maken. Tom werkt elke dag tussen de koeien en op het veld, terwijl Sarah alle gasten ontvangt en de andere dieren verzorgt.

Leestijd : 7 min

Je zou ’t Olens Koetje wel eens het ‘walhalla van de kinderfeestjes’ kunnen noemen als je hoort hoe populair de locatie is in de omgeving van Olen. Sarah is voltijds bezig met de verbredingsactiviteit van het melkveebedrijf en noemt het zelf een uit de hand gelopen hobby. “Ik werk hard om iedereen de optimale boerderijbeleving te geven, en daarom ben ik altijd heel trots op mezelf als kinderen hier vertrekken en tegen hun ouders zeggen dat ze boer willen worden. Daar doe ik het voor.”

Geleidelijk aan uitgebreid

Zo’n 15 jaar geleden stapte Tom mee in het bedrijf van zijn ouders. Toen stonden er ongeveer 50 melkkoeien en ook wat vleesvee. Tom koos ervoor om enkel met het melkvee verder te gaan en om de stallen uit te breiden, zodat er plaats zou zijn voor 130 melkkoeien. Hij melkt met een 2x9 zij aan zij en vindt het belangrijk om op die manier 2 keer per dag de uiers en de poten van zijn koeien te zien.

“Tom geeft het melken niet graag uit handen”, vertelt Sarah, “daarom hebben we niet voor een robot gekozen toen we de melkinstallatie vernieuwden. Mijn schoonouders werkten nog met een 2x3, maar doordat het aantal koeien groter werd, vroeg dat veel te veel tijd. We hebben dan een tweedehands melkstal kunnen kopen die nog redelijk nieuw was. Zo konden we verbouwen met een beperkt budget.

Om het bedrijf uit te breiden bouwden we een nieuwe stal voor het jongvee, en een loods waar de machines, het hooi en het stro staan. We plaatsten matrassen, ventilatoren, zonnepanelen en krachtvoerautomaten. De koeien kregen halsbanden, zodat we hun activiteit kunnen meten. We investeerden ook in de vergroening en verduurzaming van ons bedrijf. We plantten tal van bomen en hagen aan en trachten zo beter in het natuurkader te passen. Het eerste spoelwater van onze koeltank wordt opgevangen en dient als drinkwater voor de koeien.

Een First-Flush-put zorgt ervoor dat het water en de sappen van onze silo’s niet in de gracht terechtkomen, maar dat deze worden afgevoerd naar een bezinkgracht, waar het deels gezuiverd wordt door riet. Een voorkoeler zorgt er dan weer voor dat onze melk deels gekoeld is alvorens ze in de koeltank terechtkomt. We vinden het dan ook niet erg om te investeren in deze zaken, al moet ik toegeven dat het de voorbije jaren niet altijd gemakkelijk was met de lage prijzen. Ik denk niet dat we in de toekomst nog veel gaan uitbreiden, of het moest zijn om meer ruimte te geven aan de dieren die we hebben.”

Net als vele boeren, vindt ook Tom het moeilijk om het werk op de boerderij over te laten aan anderen.
Net als vele boeren, vindt ook Tom het moeilijk om het werk op de boerderij over te laten aan anderen. - Foto: SN

Van familiehulp naar landbouwster én moeder

Na enkele jaren gingen de ouders van Tom op pensioen, en nam Tom de hele boerderij over. Initieel was het niet de bedoeling van Tom om het bedrijf van zijn ouders over te nemen. Zijn broer was degene die naar de landbouwschool ging. Tom heeft vele jaren als kraanman gewerkt. Op een bepaald moment besloot zijn broer om het bedrijf niet over te nemen en toen heeft Tom die kans gegrepen.

“We hadden elkaar toen – 15 jaar geleden – net leren kennen”, legt Sarah uit. “Ik had zelf geen achtergrond in de landbouw, maar ik was wel altijd graag met dieren bezig. Mijn ene grootvader had enkele koeien om de familie van vlees te voorzien, en mijn andere grootvader was dan weer diegene bij wie ik steeds tussen de schapen, geiten en het pluimvee vertoefde. Tom zei dat ik er rekening mee moest houden dat hij binnenkort melkveehouder zou worden. Ik volgde mijn hart en steunde hem daarin. Samen zijn we dan naar de avondschool gegaan om landbouwer te worden.

Ik was toen 21 jaar en werd al snel zwanger. Mijn jeugdige leven veranderde dus op korte tijd. Tom had al één kind toen we elkaar leerden kennen, en samen kregen we er nog 3 bij. In het begin was dat best heftig, de omslag naar landbouw én mama zijn. Ik werkte ook nog bij Familiehulp, maar toen mijn hulp meer en meer verwacht werd op de boerderij, ben ik voltijds mee in het bedrijf gestapt.

Vrije tijd hebben we niet veel, laat staan dat we samen op vakantie kunnen. De eerste jaren weigerde Tom om zijn koeien door iemand anders te laten melken, maar sinds een paar jaar heb ik hem er toch van kunnen overtuigen om één keer per jaar op weekend te gaan naar de zee. Dan komt er iemand van bedrijfshulp melken. Al is Tom doodziek, hij zal in de stal staan om zelf zijn koeien te verzorgen.

Soms twijfelen we beiden wel eens aan de keuze om in de landbouw te stappen, maar diep van binnen zouden we niets liever doen. De moed zakt ons soms in de schoenen door de vele uitdagingen waarmee we als sector te maken krijgen, maar deze dieren zijn nu ons leven, onze passie.”

Tom aan het werk (2)

Opvolging lijkt gegarandeerd

“Zo’n 6 jaar geleden ben ik begonnen met het organiseren van verjaardagsfeestjes en scholenbezoeken. Onze jongste dochter Linde, die nu 9 jaar is, heeft mij daarom iets meer moeten missen. In het begin deed ze graag mee met de feestjes, maar na een tijd raakte ze daar ook op uitgekeken. Al mijn vrije tijd probeer ik met onze kinderen door te brengen.

Zander (14) en Emma (15) helpen regelmatig op de boerderij en gaven al aan dat ze een overname misschien wel zien zitten. Zander studeert mechanica en werkt het liefst met de machines. Emma studeert landbouw en zit het liefst tussen de dieren. Ze vullen elkaar dus goed aan. Het zou leuk zijn, moesten ze binnen een paar jaar mee in het bedrijf stappen. Als ze dat liever niet doen, is dat ook helemaal oke. Brenthe (19) studeerde af als kapster en werkt reeds voltijds in een kapsalon.”

Kinderboerderij

Op het melkveebedrijf van Sarah en Tom vind je niet alleen koetjes en kalfjes, maar ook vele katten, honden, geiten, een ezel, een pony, konijnen, cavia’s en één schaap. Verder staat er een prachtige volière van wel 750 m2 op het erf waarin kippen, eenden, pauwen, ganzen en kalkoenen zitten. Wie graag dieren ziet, beleeft er de dag van zijn leven.

Als Sarah de wei in stapt, komen de geiten, ezel en pony meteen naar haar toe. De dieren zijn heel tam en worden graag gestreeld. Enkele van hen komen uit een asiel nadat ze opgroeiden in erbarmelijke omstandigheden. Sarah gaf hen graag een tweede thuis, maar nu zitten ze wel aan hun maximum.

“Het is een uit de hand gelopen hobby van mij”, lacht Sarah. “Het laatste dier dat we adopteerden, was een schaap van een hobbyschapenhouder uit de buurt. Dat schaap voldeed niet aan alle eisen om in de kudde te blijven, maar het was wel superaanhankelijk. Daarom wilden de eigenaars er een nieuwe thuis voor zoeken. Het schaap loopt nu los rond op ons bedrijf, samen met onze 2 honden. Het lijkt alsof we gewoon 3 honden hebben. Tijdens de feestjes lopen ze uiteraard niet los.

Ik zie de hele kinderboerderij niet als werk, maar het is natuurlijk heel mooi meegenomen dat ik er sinds enkele jaren ook een inkomen uit kan halen. Moest dat niet zo zijn, zou het momenteel erg moeilijk zijn om de dieren te kunnen huisvesten. Zowel de dierenvoeders, verzorging en vooral onderhoud kosten immens veel geld.”

Op het melkveebedrijf staat een ... m grote volière voor verschillende soorten vogels.  De vogels zijn tam en eten uit de handen van kindjes.
Op het melkveebedrijf staat een ... m grote volière voor verschillende soorten vogels. De vogels zijn tam en eten uit de handen van kindjes. - Foto: SN

Sarah organiseert de feestjes en verzorgt het kleinvee op de boerderij. In drukke maanden komt er elke weekdag een klas langs.
Sarah organiseert de feestjes en verzorgt het kleinvee op de boerderij. In drukke maanden komt er elke weekdag een klas langs. - Foto: SN

Veel kinderen op bezoek

Sarah organiseert meestal wel 5 kinderfeestjes per week. Één op woensdag, 2 op zaterdag en 2 op zondag. Daarnaast komen er ook heel veel klassen op bezoek, in mei en juni zelfs elke dag.

“In de tijd die rest, bereid ik feestjes voor, ruim ik ze op, maak ik alle dierenhokken proper en doe ik het gras af. Daartussen zorg ik ook nog voor de kinderen. Gelukkig komt mijn mama ook regelmatig langs om binnen in huis wat te helpen. Mijn schoonouders helpen ook nog regelmatig op de boerderij. De mama van Tom helpt elke ochtend en avond de koeien verder te jagen tijdens het melken, en zijn papa rijdt nog regelmatig met de tractor.

Op een bepaald moment heb ik ervoor gekozen om juli en augustus vrij te houden voor mijn gezin, en om dus geen feestjes te organiseren. De periode rond Kerstmis organiseer ik feestjes met als thema ‘Kerst’, maar het gebeurt ook wel eens dat ik die periode vrijhoud voor mijn gezin. De wintermaanden zijn iets minder druk, maar soms is ook dan alles volzet.”

Dankzij mond-aan-mondreclame en een Facebookpagina zijn de plaatsen voor kinderfeestjes bij ‘t Olens Koetje voor lange tijd opgevuld.
Dankzij mond-aan-mondreclame en een Facebookpagina zijn de plaatsen voor kinderfeestjes bij ‘t Olens Koetje voor lange tijd opgevuld. - Foto: een contente ouder

Ik wil ook boer worden!

“De kinderfeestjes geven mij heel veel voldoening, zeker als de kinderen aan het einde van de dag roepen dat ze ook boer willen worden. Sommige kindjes die naar hier komen, hebben zelfs nog nooit een konijn van dichtbij gezien. Ze zijn dan wat bang en willen niet dat hun mama of papa weggaat. Als net die kindjes op het einde van de dag niet naar huis willen, heb ik mijn doel bereikt. Soms organiseren ook zij hun feestje op onze boerderij, en dan denk ik: Yes, het is gelukt! Ik heb weer een kindje meer de schoonheid van de landbouw laten zien.

De landbouw komt tegenwoordig veel te negatief in beeld en ik hoop van harte dat dat nog zal veranderen. Ik doe er alleszins alles aan om mijn steentje bij te dragen via de kinderen.”

Sanne Nuyts

Lees ook in Melkvee

Meer artikelen bekijken