Startpagina Akkerbouw

Tarweprijzen blijven op hoog niveau

Door de wereldwijd lage tarwevoorraad en de afhankelijkheid van Russische tarwe zal de prijs voorlopig niet echt omlaag gaan.

Leestijd : 3 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Expert, overloopt met ons de voedermarkten in de periode van 7 tot 20 november.

Meer koolzaad ingezaaid in EU

Begin november heeft koolzaad een zwak slot gehad op de markt. “De daling wordt toegeschreven aan het nieuws dat er in Australië recordproducties zijn gehaald, ondanks de overstromingen in oktober”, legt Raf Beyers uit. “Canada blijft het zwakke broertje, want ondanks een veel betere oogst dan vorig jaar, wordt er niet meer geëxporteerd. De hoge energiekost in de Europese Unie (EU) doet ook geen goed aan de crushmarges. En ten slotte is er de verwachting dat volgend jaar de oogst in de EU flink hoger zou zijn door een 15% hogere inzaaioppervlakte. Anderzijds blijft de onzekerheid over de situatie in Oekraïne. De wereldwijde, hoge vraag naar plantaardige olie en de onduidelijkheid over het aanbod van zonnebloemolie en palmolie zal de prijs van koolzaad ondersteunen.”

Analisten blijven neutraal voor koolzaad; de prijs is ondertussen wel gezakt van 675 euro/ton naar 615 euro/ton. De prijs zou theoretisch moeten standhouden, omdat er fundamenteel niet veel veranderd is tegenover de voorgaande weken: oogstonzekerheid in Australië en een mogelijk aantrekkende vraag vanuit China (historisch lage stock van raapzaadolie).

Prijsdaling van soja

De sojaoogst in de Verenigde Staten (VS) blijft voorop tegenover de voorgaande jaren en zet wat druk op de prijs. Anderzijds blijft die ondersteund door de moeilijke aanvoer door de lage waterstanden van de Mississippi. De Chinese aanpak van de Covid-19 met de volledige lockdowns ( zero-policy ) drukt dan weer enigszins op de prijs. Op de langere termijn wordt een prijsdaling verwacht, omdat de oogstverwachting in Brazilië hoog blijft. De inzaai is in het meer noordelijke deel (onder andere in Mato Grosso) bijna volledig achter de rug. In het zuiden is er dan weer wat vertraging door te veel regen.

Het World Agricultural Supply and Demand Estimates (WASDE)-rapport is zeker niet prijsverhogend. In Argentinië verwacht men een lagere oogst door de droogte en in bepaalde delen van Brazilië zou de hoge verwachting mogelijks niet gehaald worden door te lage temperaturen. Onder meer door de goede prijzen is het ingezaaide areaal wellicht gegroeid.

Bodemprijzen maïs

De maïsoogst in de VS loopt heel vlot: 87% is geoogst, wat duidelijk hoger ligt dan het gemiddeld van 76% voor de voorbije 5 jaar. Beyers: “De cornprijs op de Amerikaanse beursgroep CME lijkt te dalen en ook de Matif-prijs (Marché à Terme International de France) testte een bodem van circa 330 euro/ton. Het WASDE-report verhoogt de opbrengst in de VS. De export vanuit de VS loopt echter niet vlot en dit zet de prijs onder druk. De Matif-prijs zit intussen al onder 310 euro/ton. Ook de maïsopbrengst in Europa was niet goed, maar de markt lijkt ervan uit te gaan dat de graandeal na 19 november verlengd wordt, waardoor er voldoende maïsaanbod zal zijn uit Oekraïne. Op langere termijn (oogst 2022/23) wordt globaal uitgegaan van een ruimer aanbod. Dat kan de prijs nog verder doen dalen.”

Tarweprijs slechts iets gezakt

De tarweprijs zal een nieuw evenwicht vinden op een iets lager niveau, de trend is net als bij maïs iets meer naar beneden gericht. “Er is echter nog veel aanbod vanuit Rusland en Oekraïne”, weet Beyers. “De zeer lage tarwevoorraad, de goede tarwe-export en de dramatische start van de tarwe 2022-23 in de VS ondersteunen de prijs. Ook de blijvend lage oogstverwachting voor 2023 in Argentinië laat voorlopig niet toe dat de prijs echt omlaag gaat. Ondanks lagere prijzen blijven de analisten neutraal. De wereldwijd lage tarwevoorraad en de afhankelijkheid van Russische tarwe zouden de prijs moeten ondersteunen op deze niveaus. De opbrengstverwachting voor 2023 in de VS is niet goed en dat vertaalt zich in hoge noteringen voor de contracten na de nieuwe oogst. Ook de lage opbrengstverwachting in Argentinië (te droog) en mogelijk ook in Australië (te nat) ondersteunt op lange termijn de CME-prijs.”

Anne Vandenbosch

Lees ook in Akkerbouw

Moeilijke onkruiden in maïs bestrijden

Maïs In de maïsteelt worden we steeds vaker geconfronteerd met enkele onkruiden de alsmaar moeilijker te bestrijden zijn. De inzet van specifieke producten of middelencombinaties is dan nodig.
Meer artikelen bekijken