Startpagina Paarden

Hengstenkeuring Belgisch trekpaard

Op 26 november ging de centrale hengstenkeuring van het Belgisch trekpaard door in Ghlin.

Leestijd : 4 min

Jaarlijks moeten de hengsten op het appel verschijnen om goedgekeurd te worden, waarna hun producten kunnen ingeschreven worden in klasse 1 van de hoofdsectie van het stamboek van het vermaarde Belgisch trekpaard. De nakomelingen van de niet goedgekeurde hengsten kunnen ook ingeschreven worden, maar in een lagere klasse en mits een procedure die iets omslachtiger en duurder is (op basis van DNA-analyse van veulen – hengst – merrie). Daarbij wordt ook nog eens onderscheid gemaakt tussen veulens van medisch goedgekeurde vaders en van medisch niet gekeurde of afgekeurde vaders.

Ieder jaar wordt er door de kenners vooral uitgekeken naar de hengsten van 30 maanden – die op deze keuring voor de eerste keer aangeboden worden – alsook naar de hengsten van de oudere jaargang, die zich voor de tweede maal moeten aanbieden. Iedereen is benieuwd naar hoe deze groep geëvolueerd is.

Bij de jaargang 2020 waren er 24 hengsten aangemeld, waarvan 3 afwezig bleven met medisch attest waardoor die zich kunnen inschrijven voor de bijgevoegde keuring in het voorjaar.

Nieuwigheden voor deze keuring

Dit jaar moesten de hengsten 21 op 30 behalen om groen licht te krijgen. Hengsten met lage verwantschap tegenover de actieve merriestapel – merries die in 2021 en/of 2022 een veulen lieten registreren bij de Vlaamse Fokkers van het Belgisch Trekpaard vzw (VFBT)– kregen één bonuspunt om zo de problemen met inteelt bij het Belgisch trekpaard te helpen verminderen. Het % verwantschap, berekend door KU Leuven, werd voor alle ingeschreven hengsten meegedeeld, maar het is nog altijd de fokker die uiteindelijk de hengst kiest die zijn merrie mag dekken.

Ook nieuw dit jaar was dat enkel hengsten die medisch goedgekeurd zijn op de Faculteit van Diergeneeskunde te Merelbeke of Luik zich konden inschrijven voor de centrale hengstenkeuring. Alle jonge hengsten, alsook de oudere hengsten die nog niet eerder goedgekeurd waren, dienden dus vooraf naar Merelbeke of Luik te gaan. Daar wordt er gekeken naar de zuiverheid van de benen en naar innerlijke gebreken. Deze hengsten werden er ook gemeten, waardoor de jaargang 2020 vooraf kond ingedeeld worden in reeksen volgens maat. Dat was een grote werkbesparing de dag zelf, aangezien het meten van deze groep niet meer vóór aanvang van de keuring moest gebeuren.

Met een gunstig medisch advies en na controle van het chipnummer, konden 21 hengsten voor de eerste maal de revue passeren – ongeveer evenredig verdeeld in middenmaat en grote maat. Van de allemaal verzorgde jongens – geboren 2020 – werden er 12 weerhouden. Zoals op de vorige edities waren er 3 uitschieters. De rest werd vlot gekeurd, waarvan één dankzij het bonuspunt voor lage verwantschap.

Hengsten geboren 2019 en 2018

De reeks met de 1 jaar oudere hengsten was boeiend, om te zien in hoeverre ze positief of negatief zijn geëvolueerd.

Bij de 15 aangemelde hengsten waren er 6 niet eerder goedgekeurde hengsten, waarvan er 1 afwezig was.

De keuring van 2 hengsten werd om medische redenen (mank) ter plaatse uitgesteld door de jury en/of dierenartsen.

Zoals verwacht was dit een meer volwassen reeks, waarvan de meesten toch in goede richting zijn gegaan.

De betere van verleden jaar heeft zijn voorsprong op de rest vergroot. Opvallend was een goede nieuweling die op het toneel verscheen. In de jaargang geboren 2019 werden 10 hengsten goedgekeurd. De afgekeurden in deze reeks waren 2 hengsten die dit jaar een herkansing hadden gewaagd, aangezien ze vorig jaar ook waren afgekeurd.

Bij de 4-jarigen waagden 10 ingeschrevenen hun kans. Twee nieuwelingen konden door 1 afwezig en 1 niet aangenomen, hun jaargang niet versterken. Nog 3 eerder gekeurde hengsten moesten afhaken en konden bijgevolg hun dekbrevet van 2022 niet verlengen. We geven als jury bij de 2 jongste jaargangen veelal nog kansen, het voordeel van de twijfel aan de randgevallen, maar eens de hengsten 4 jaar zijn, moeten ze er zijn.

Oudere hengsten

De kers op de taart waren de oudere reeksen, te beginnen met de jaargangen 2017 en 2016. De hier aangeboden hengsten zijn het resultaat van reeds meerdere schiftingen (en verkopen), zodat alleen de allerbesten overblijven. Zeven hengsten, geboren 2017, en 5 hengsten, geboren 2016, waren ingeschreven. Bij de hengsten 2017 was er een nieuwkomer, een geïmporteerde hengst vanuit Nederland. Alle 12 werden goedgekeurd.

De hengsten geboren vanaf 2016, kunnen deelnemen aan het kampioenschap op de nationale prijskamp van de Koninklijke Maatschappij Het Belgisch Trekpaard (KMBT) in januari 2023. Voor velen is het nog gokken en hopen op een nog meevallend kwartaal inzake het klaarstomen voor de begeerde nationale titel!

Als voorlaatste was er de reeks 2015, met 3 deelnemers, die alle 3 werden goedgekeurd.

Daarna volgden de jaargangen 2014 – 2013 en 2012, telkens met 1 deelnemer. Ook hier werden ze alle 3 goedgekeurd, waarvan één dankzij het bonuspunt voor lage verwantschap. Als allerlaatste werd een perfect verzorgde getoiletteerde vosse hengst aangeboden, die als voorbeeld mag dienen voor de langleefbaarheid van ons geliefde trekpaard (zie foto).

Gekeurd voor het leven

Drie hengsten, waarvan 2 vossen, namelijk Rens van den Busselseweg en Bourvil van het Neerhof, zijn vanaf heden voor het leven gekeurd. Daardoor moeten ze zich ieder jaar nog enkel administratief aanmelden (samen met een gezondheidsverklaring van de dierenarts). De bruinschimmel l’Espoir van de Parelhoeve werd als jongste van de 3 goedgekeurd voor het leven, aangezien hij op de officiële prijskamp van 2021 in Oudenaarde een lot nakomelingen had voorgesteld en hierbij een eerste categorie behaalde.

Dankwoord

Tot slot een oprecht woord van dank aan het juryteam en aan de dierenartsen die deze ernstige taak moesten vervullen, aan het secretariaat VFBT voor het vele papierwerk en aan de ganse groep uit Wallonië die het mogelijk maakt om de accomodatie op de site van de Hippodrôme te Ghlin ter beschikking te stellen. De volledige lijst met alle goedgekeurde hengsten is terug te vinden op de site www.vfbt.be . Voor wie de livestream wil herbekijken, dat kan via een link op deze site.

Ides Versyck

Lees ook in Paarden

Meer artikelen bekijken