Startpagina Actueel

Boeren protesteren tegen kandidatuur Kalmthoutse Heide als Nationaal Park

Donderdag protesteerden meer dan 200 landbouwers uit de Kempen in Brasschaat tegen de kandidatuur van de Kalmthoutse Heide als Nationaal Park. Ook enkele boeren uit Nederland waren aanwezig. Volgens de boeren is er geen draagvlak rond de kandidatuur van de Kalmhoutse Heide.

Leestijd : 3 min

De landbouwers die actief zijn in en rond het natuurgebied maken zich grote zorgen. “Met deze actie willen wij onze ongerustheid uitdrukken over de kandidatuur van het Grenspark Kalmthoutse Heide als Nationaal Park. We komen op voor onze rechten en voor die van toekomstige landbouwers”, zegt woordvoerster en boerin Sabina Vandeweyer.

Landelijke Toekomst

De ongeruste boeren, die zich verenigen onder de naam Landelijke Toekomst, plaatsten zo’n 120 tractoren langs beide kanten van de Bredabaan om aan de aanwezigen en de passanten hun ongenoegen kenbaar te maken. “Er waren landbouwers aanwezig uit Essen, Kalmthout, Wuustwezel, Brecht, Stabroek, Kapellen, Loenhout, maar ook uit Nederland”, vertelt Sabina. “We hebben onze toeters laten horen als symbolische stem dat we het niet eens zijn met de aanpak tot nu toe.”

Een deel landbouwers mocht al deelnemen aan de ‘werkbank’ over het Nationaal Park, een vergaderingen met belanghebbenden. De werkbank heeft als doel de belangen van toerisme, landbouw en natuur met elkaar te verzoenen, want over enkele maanden moet er een masterplan klaarliggen over het Grenspark Kalmthoutse Heide. Aan de hand van dat plan moet Vlaanderen beslissen of het Nationaal Park er effectief komt.

“Wij maken hier vandaag duidelijk dat er geen breed draagvlak bestaat rond de plannen en dat ze niet naar ons luisteren. Ze nodigen ons wel uit voor overleg, maar in de verslagen nemen ze onze bezorgdheden niet op. Dat betekent dat die niet bekend zijn voor de mensen die de verslagen raadplegen. Met deze actie zorgen we voor ons eigen verslag in de media. Voor ons is het onaanvaardbaar dat er geen duidelijke plannen zijn en dat niemand concreet maakt wat er zal veranderen als de Kalmthoutse Heide een Nationaal park wordt.”

Veel onduidelijkheden

“Het minste dat wij verwachten is dat er een sociaal-economisch onderzoek komt naar de impact van een nationaal park op de landbouw. Wat zijn de gevolgen voor de bestaanszekerheid van onze bedrijven? Wat zijn de beperkingen op het gebruik van onze gronden? Hoe zit het met de toegankelijkheid tot onze gronden in en rond het toekomstige nationaal park? Er komen geen grondplannen op tafel over de uitbreiding van het park. Dit is voor landbouw onaanvaardbaar. Het masterplan moet de voor- en nadelen van een Nationaal Park objectief weergeven. Voordelen voor de landbouw hebben wij nog niet gehoord.”

Geen gevolgen voor boeren?

Parkcoördinator Jan Weverbergh zegt de bezorgdheden van de boeren rond regelgeving maar al te goed te kennen. "Wij hebben hen altijd betrokken in het overleg", meent Weverbergh. "Zo houden wij rekening bij de planvorming en bakenen we het natuurgebied af. Er zullen geen landbouwgebieden worden ingenomen."

De bezorgdheden van de boeren worden met andere woorden door de lokale stakeholders weggewuifd. "In het decreet staat duidelijk dat er voor de boeren geen extra regelgeving is", aldus nog Weverbergh. "Het plan zal hen niet beïnvloeden. We werken verder goed samen met erfgoed, toerisme en de natuursector."

De protesterende boeren verwachten wel veel hinder te ondervinden van het Nationaal Park. Als het niet rechtstreeks is, dan wel onrechtstreeks. “Kunnen de bedrijven in en rond dat gebied dan nog wel een vergunning krijgen?”, vraagt Sabina zich af. “Gaan we nog mogen bemesten? Kunnen we onze teelten nog kiezen? Als we dat allemaal niet meer kunnen doen, is ons bedrijf ook niet meer leefbaar.”

Sanne Nuyts

Lees ook in Actueel

Milde melkaanvoer in Europa

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 20 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan nog steeds in dalende lijn. Op de GDT-veiling werd 27% minder product verkocht dan vorig jaar.
Meer artikelen bekijken