Startpagina Fruit

Fruittelers vragen in Brussel aandacht voor veel te lage prijzen

Deze ochtend vertrok een colonne van een 50-tal tractoren vanuit Luik naar Brussel om een eerlijke prijs te eisen voor hun producten. In de gemeente Oudergem houden ze halt bij de handelsfederatie Comeos. Daar zullen enkele fruittelers een toespraak houden.

Leestijd : 2 min

Onder de leiding van Actiegroep Fruittelers en Cepifruit engageren verschillende fruittelers zich vandaag om betere prijzen voor hun producten te vragen. Om 6 uur op maandagochtend verzamelden zo’n 50 tractoren in Glaaien (Luik), om via Oerle, Sint-Truiden, Boutersem en Tervuren naar Oudergem, en dus de hoofdzetel van Comeos, te trekken.

De prijs die de fruittelers nu krijgen, is niet voldoende om hun kosten te dekken, en dat kan niet. De verdeling van de winst op hun product moet volgens hen meer evenwicht krijgen. Als de situatie niet snel verandert, zijn er binnen een paar jaar geen fruittelers meer in België.

Oneerlijke marge op winst

"Wij willen een eerlijke prijs voor een eerlijk product", verduidelijkt Xavier Laduron, woordvoerder van de actie. "De marges zijn niet eerlijk verdeeld. Iedereen moet zijn boterham verdienen, maar het doel is om de marges beter te spreiden. Wij krijgen nu 40 cent voor 1 kg appelen. De supermarkten verkopen diezelfde kg aan 2 euro per kg.

Wij hebben minstens 1 euro nodig om onze werknemers te betalen en uit de kosten te geraken. De prijzen in de winkel hoeven daarvoor niet te stijgen. De marge moet gewoon beter verdeeld worden. Als deze actie niet voor verandering zorgt, komen we terug. Als is dat 10 keer”, vervolgt hij.

De fruittelers hebben Dominique Michel, CEO van Comeos, ook uitgenodigd om te luisteren naar hun eisen en hierover in gesprek te gaan. Na hun actie bij de handelsfederatie trekken de fruittelers nog naar supermarkten om klanten te sensibiliseren over hun situatie.

Orgaan oprichten om verdeling te overwaken

Minister Demir steunt de actie van de fruittelers. Ze is van mening dat zowel Comeos als de federale regering meer initiatieven kunnen nemen om de fruitboeren een eerlijke prijs te gunnen, zonder dat dat in de winkels tot duurdere prijzen moet leiden. “Vooral vanuit de retailerswereld wordt geen of onvoldoende rekening gehouden met de gevolgen van de druk die ze de fruitboeren, en bij uitbreiding alle landbouwers, opleggen”, zegt Demir. “Het zou goed zijn om in de agrovoedingsketen een soort orgaan/regulator operationeel te maken dat effectief en actief waakt over een rechtvaardigere verdeling tussen alle actoren in de keten en desnoods ook wetgevend of financieel ingrijpt op het juiste moment”, aldus Demir, die wijst op de federale bevoegdheid terzake.

Sanne Nuyts

Lees ook in Fruit

Grootste perenoogst ooit verwacht in ons land

Fruit In Haspengouw is men deze week begonnen met het plukken van de appelen, peren en druiven. Net als in de rest van Europa worden er dit jaar in ons land minder appelen geoogst. Bij de peren wordt ons land de topproducent van Europa met een stijging van 19% oftewel 412.000 ton. Dat is de grootste Belgische oogst ooit.
Meer artikelen bekijken