Startpagina Economie

Bankencrisis en uitspraken van Poetin hebben impact op de voedermarkt

De voorbije maand is de Europese maïsprijs met 13% gedaald. Of hij dit vooroorlogse niveau kan aanhouden, is nog maar de vraag.

Leestijd : 3 min

Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Expert, overliep met ons de voedermarkten in weken 11 en 12 van 2023 (13 - 24 maart).

Ruim aanbod raapolie

Turbulente macro-economische tijden zetten aandelen- en oliemarkten onder druk. “De palmolieprijzen in Maleisië daalden in 2 weken tijd met 10%”, legt Raf Beyers de dalende tendenzen uit. “Zo dalen ook de koolzaadprijzen verder. De Europese raapzaadprijs is de voorbije week 8,5% van zijn prijs kwijt en de voorbije maand al meer dan 20%. Het prijsverschil tussen goedkoper Europees raapzaad en Amerikaanse sojabonen is historisch te noemen. Raapolie is dan ook ruimschoots aanwezig. De lagere vraag vanuit de food en energie doet de prijs dalen. Voldoende aanbod van zaad om te crushen, kan de prijs van raapschroot ook de komende tijd onder druk houden. Voor veel landbouwers is raapschroot aantrekkelijk tegenover andere eiwitrijke producten, wat maakt dat de vraag de komende tijd normaal stevig zal blijven.”

Wisselende sojaopbrengsten verwacht

De Chinese overheid is haar sojareserves verder aan het opbouwen. Zo moet 80% van wat China consumeert aan sojabonen worden ingevoerd. “De moeilijkheden rond de Zwitserse bank Credit Suisse gaven een dreun. Wat eerst een Amerikaans probleem leek te zijn met enkele banken, heeft zich verplaatst naar Europa”, stelt Raf Beyers. “Dit blijkt ook uit de euro/dollar-koers. Een week terug noteerde EUR/USD nog 1,053 om een weekje later 1,092 aan te tikken.”

De vooruitzichten voor de sojaoogst in Argentinië lijken op absolute rampjaren. De oogstprognose door de Buenos Aires Stock Exchange is verlaagd naar 25 miljoen ton, waar men enkele maanden geleden nog uitging van het dubbele. In Brazilië zijn de sojaopbrengsten wel goed. De verwachting is dat de oogsten voor dit jaar in Amerika lager zullen zijn dan vorig seizoen. Men verwacht eerder sojaopbrengsten van 2 jaar geleden. De crushers kunnen harder gaan draaien, wat de sojaschrootprijzen kan doen dalen. In week 12 daalden de sojameelprijzen op de CME (de grootste derivatenbeurs) met ongeveer 8%.

Europese maïsprijs met 13% gedaald

De stocks aan maïs in de wereld liggen volgens het laatste World Agricultural Supply and Demand Estimates (Wasde)-rapport hoger dan de verwachtingen. Beyers: “Vanuit Argentinië worden de maïsverwachtingen nu wel bijna wekelijks naar beneden bijgesteld. De recente prijsdaling doet de belangstelling voor het kopen van granen terugwinnen. China heeft recent 2,11 miljoen ton Amerikaanse maïs gekocht. De ethanolproductie in de Verenigde Staten ligt momenteel 3,8% lager dan vorig jaar. De verwachtingen van de Amerikaanse maïsproductie voor de oogst van 2023 zouden tot boven de 377 miljoen ton uitkomen, veel hoger dan de 348 miljoen ton vorig jaar. De opluchting rond de redding van Credit Suisse en de toespraak van Poetin deden de maïsprijs op de Matif (Marché à Terme International de France) tegenover de week voordien met 7% dalen. De voorbije maand is de Europese maïsprijs zelfs met 13% gedaald. Dat de maïsprijs dit vooroorlogse niveau kan aanhouden, is nog maar de vraag, met het nieuws rond plantvertragingen in het zuiden van Brazilië, de Argentijnse productieverliezen, herstel van de Amerikaanse export en de mogelijke toename van de wereldwijde vraag.”

Russen beïnvloeden de tarweprijs

Rusland en ook Australië hebben nog aanzienlijke hoeveelheden tarwe te exporteren. De stocks van tarwe in Oekraïne dalen wel verder weg. “Toen bleek dat de verlenging van de graancorridor beperkt in termijn zou zijn, steeg de tarweprijs op de Matif met 10 euro. Na deze stijging kalmeerde de tarwemarkt. De uitspraak van Poetin dat hij zelfs overweegt om gratis graan aan Afrika te leveren als de deal al binnen 2 maanden zou mislukken, heeft duidelijk invloed op de prijs. De Russen gebruiken hun aanzienlijke tarweoogst om internationale medestanders te onderhouden. Zo is de tarweprijs al bijna 8% gedaald sinds midden maart en al 12,5% tegenover een maand terug. De prijsdruk is ook te verklaren door de grote exportvertragingen in Roemenië en Bulgarije, in combinatie met de recordimport van tarwe. Dit zal normaal leiden tot een overdracht naar de EU-stock van 15,1 miljoen ton tarwe, het hoogste niveau in 4 jaar.”

Anne Vandenbosch

Lees ook in Economie

Dalende melkpoedermarkt door zwakke mondiale vraag

Economie Raf Beyers, adviseur bedrijfsontwikkeling en risk management bij United Experts, overliep op 7 maart met ons de financiële wereldsituatie en de internationale zuivelmarkten. De melkpoederprijzen gaan in dalende lijn, de voorraden zijn zowel in Europa als in de VS laag door een lagere productie.
Meer artikelen bekijken