Startpagina Bedrijfsnieuws

Michael en Hans bouwden de eerste mobiele uitsnijderij van de Benelux

In de Antwerpse Kempen, te Westerlo, pakken Michael Vervliet en Hans Vleugels uit met een primeur. Ze bouwden een koelvrachtwagen om tot een mobiele uitsnijderij, om zo bij klanten thuis hun dieren te versnijden. De mannen halen het geslachte dier op in het slachthuis en versnijden, verwerken en verpakken het zoals de klant het wenst.

Leestijd : 3 min

Michael en Hans zagen een gat in de markt, want de mogelijkheden om geslachte dieren te laten versnijden en verwerken zijn beperkt. Beide mannen hebben heel wat jaren ervaring als slager en besloten om samen een zaak op te starten. Hans staat in voor het uitbenen en Michael doet de verdere verwerking van het vlees. Ze vullen elkaar goed aan. Hun onderneming heet Flying Butcher.

Flying Butcher

De mobiele slagerij, genaamd Flying Butcher, voldoet aan alle voorschriften van het Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). “Het was zeker niet gemakkelijk om onze vrachtwagen aan alle voorschriften te laten voldoen”, legt Michael uit. “Doordat er in de Benelux nog geen mobiele uitsnijderijen rondrijden, bestond daar ook nog geen regelgeving rond. Die hebben ze nu speciaal voor ons op papier gezet.

Samen met het FAVV hebben wij een jaar lang aan onze vrachtwagen gewerkt, en eindelijk zijn al onze vergunningen binnen. Onze vrachtwagen bevat alles wat ook aanwezig moet zijn in een andere slagerij. Zo hebben we bijvoorbeeld ook een toilet en een kleedruimte. Natuurlijk worden wij, net zoals iedereen, onderworpen aan ongeplande controles door het FAVV. Om ervoor te zorgen dat het FAVV altijd bij ons langs kan komen, moeten wij elke week onze planning doorgeven.

De vrachtwagen kochten wij al meer dan een jaar geleden. Die moest natuurlijk helemaal op maat worden ingericht, en dat hebben we laten doen door een gespecialiseerde firma. Dat zou 2 maanden duren, zeiden ze toen, maar door de crisissen van de voorbije jaren hebben we een jaar langer moeten wachten.

Hans en ik hadden beiden ons ontslag al gegeven, en ons statuut als zelfstandige aangevraagd. Om die tijd te overbruggen, zijn we dan als freelancers in slagerijen gaan werken. We zullen dat tijdens de start van ons nieuwe project ook nog doen, maar hopelijk hebben we snel genoeg opdrachten, waardoor dat niet meer moet.”

Van slachthuis naar boerderij

“Ons doelpubliek zijn mensen die thuis een boerderij hebben en die af en toe een dier naar het slachthuis brengen, om dan dat vlees te consumeren of te verkopen”, legt Hans uit. Wij halen voor hen het vlees op in het slachthuis, en versnijden het dan op de boerderij zelf. Ons doel is om 5-6 dieren per week te verwerken.

Het vlees komt vanuit het slachthuis achteraan in de vrachtwagen binnen via een takelsysteem. Daar staat heel onze uitrusting waarmee we het vlees kunnen versnijden, verwerken en verpakken. Het verpakte vlees gaat uiteindelijk via de andere kant verpakt naar buiten.”

“Klanten zijn vrij om te zeggen hoe ze het vlees graag bereid hebben”, gaat Michael verder. “Gebruiken zij een speciaal recept, moeten we bepaalde kruiden toevoegen? Dat kan allemaal. Klant is koning bij ons. We bespreken vooraf alles vanaf het ophalen in het slachthuis tot het afleveren in verpakking. Dankzij onze jarenlange ervaring als slager, leveren Hans en ik heel goede kwaliteit.”

De vrachtwagen is helemaal op maat ingericht in samenwerking met het FAVV.
De vrachtwagen is helemaal op maat ingericht in samenwerking met het FAVV. - Foto: SN

Samen voor droom gegaan

“Wij hebben elkaar leren kennen toen we allebei voor hetzelfde bedrijf in Antwerpen werkten”, legt Michael uit. “We kwamen meteen heel goed overeen en vulden elkaars kwaliteiten perfect aan. Ik zat al even met de droom om zelfstandige te worden, en Hans ging meteen mee in dat idee. We merkten dat er veel nood is aan zelfstandige slagers, en na wat opzoekingswerk en telefoontjes, kwam onze droom steeds dichterbij. Hans is al bijna 30 jaar slager, en mijn familie is altijd slager geweest. Ik ben de 4de generatie en ik ben nu 17 jaar bezig.

Ik heb eerst een opleiding tot grafisch ontwerper gevolgd, en dat komt nu van pas voor onze marketing. Eindelijk kunnen we nu reclame maken en de eerste opdrachten aanvaarden, want die zijn al goed aan het binnenlopen vanuit alle hoeken. Je vindt ons al op Facebook en Instagram. Een website komt er binnenkort nog aan. De weg naar dit moment heeft een hele tijd geduurd, maar we kunnen nu officieel starten. Heel België mag ons contacteren”, sluit Michael af.

Sanne Nuyts

Lees ook in Bedrijfsnieuws

Meer artikelen bekijken