Startpagina Varkens

Beer Dezlin verlegt de grenzen binnen het Optimal Prime-segment

In seizoen 2022.5 is het opnieuw Luk Vermeiren uit Rijkevorsel die met Dezlin de best afgeteste beer fokte, ditmaal in eigendom van KI Vansteenlandt in Krombeke.

Leestijd : 4 min

De vorige winnaar van stal Vermeiren was de beer Bikky, die als het prototype van de dominantie in het Optimal-segment omschreven werd. Met beer Dezlin kondigt zich een nieuwe generatie aan, maar deze pleegt nu hetzelfde te doen in het Optimal Prime-segment.

Voorsprong groei behouden en de rest bijtrekken

Om het predikaat Optimal Prime te behalen, moeten de nakomelingen beter dan gemiddeld scoren voor groei en voederconversie, maar beduidend beter dan gemiddeld voor karkaskwaliteit.

Vooralsnog konden de beren van Luk Vermeiren maar sporadisch doorbreken in dit segment, door de doorgedreven fokkerij op groei. Daarentegen domineerden ze de voorbije jaren vooral in het segment van de Optimal, waar minder dan gemiddelde karkaskwaliteit tot op zeker niveau getolereerd wordt.

In samenwerking met partner KI Vansteelandt werd in de recentste generatie een impuls gegeven om de karkaskwaliteit enigszins te verbeteren en om de superieure groei te behouden. Dat lijkt nu met Dezlin, maar ook halfbroer Dias, zeker gelukt te zijn (zie tabel onderaan). Zo behaalt Dezlin een fokwaarde voor karkaskwaliteit op autofom van 129 punten, wat beduidend hoger is dan de grens voor de Optimal Prime. Voor levensgroei is de fokwaarde echter maar liefst 190 punten. De combinatie van een uitstekende karkaskwaliteit met een fenomenale groei, resulteerde, niet onverwacht, in een topvoederconversie van 154 punten voor Dezlin! Met dergelijke cijfers kunnen we dan ook spreken van een Optimal Prime 2.0.

Goede prestaties in het kraamhok

Opmerkelijk aan de nakomelingen van Dezlin is ook dat ze heel goed presteerden in de kraamstal. Zo behaalde Dezlin een fokwaarde voor bigvitaliteit van 132, balbreuken 135 en zwemmers 147 punten, waarmee zijn ingewogen totale kraamstalindex (KSI) op 139 uitkomt.

Na genotypering bleek bovendien dat deze beer homozygoot AA is voor de FUT1-merker die codeert voor Coli F18-resistentie (slingerziekte). Pas op, om een resistent vleesvarken te bekomen, dient het A-allel (variant van een gen) ook van de zeug te komen, want het resistentie-allel is recessief.

Exterieur

Vandaag kunnen we zeggen dat Dezlin zijn spiermassa enigszins is kwijtgeraakt, waardoor hij niet langer de prijs voor beste uiterlijk verdient (zie foto). Dat heeft deels te maken met het feit dat beren op KI-centra in een optimale conditie worden gehouden voor de productie van sperma en voor een langere levensduur.

Over het algemeen kunnen we echter stellen dat de tijd voorbij is waarin de winnaar van de schoonheidswedstrijd in de krant werd gepubliceerd. In de varkenshouderij gaat het niet om poëzie, maar om economie, en de ware schoonheid zit vanbinnen! Hierbij verwijzen we vooral naar de verteringsfysiologie, die voer omzet in vlees. De Vlaamse Piétrainfokkerij (VPF) is actief in het genomics- en metabolomics-onderzoek in onder meer het Future Flemish Pig-project van Flanders’ FOOD, waardoor het op wereldniveau staat in deze moderne technologieën.

Gouden Piétrain-lijn

De moeder van Dezlin, Anna, is van dezelfde makelij als de Gouden Piétrain 2020 Zefke (zelfde vader Tamal en uit de nestzus V-064 van de moeder van Zefke: V-066). Deze grootmoeder V-064 van Dezlin was trouwens de beter fokkende zeug en tekende voor het moederschap van maar liefst 19 KI-beren op de KI-centra van KI Vermeiren (4) en KI Vansteenlandt (15). De grootvader van Dezlin, Tamal, was trouwens ook de grootvader van Bassie van het Lindenerf (fokker Hans Dejonckhere), die de Gouden Piétrain 2022 won.

Van vader Virgo zijn er met de huidige berekening 6 nakomelingen afgetest in de selectiemesterij. Daarvan werden er 5 predikaatbeer (3 x Optimal Prime en 2 x Optimal). Opmerkelijk daarbij is dat de gemiddelde fokwaarde voor levensgroei van deze 5 zonen maar liefst 178,8 punten bedraagt, waarbij de voederconversie en de autofomindex met respectievelijk 131 en 121,2 punten ook uitstekend zijn. Bovendien zitten er van deze vader nog eens 22 jonge belofte- beren (18 bij KI Vansteenlandt en 4 bij KI Vermeiren) in de pipeline van het testsysteem van de selectiemesterij. Vermeldenswaardig is dat er daarvan bovendien 13 halothaan-negatief zijn via hun moeders. Ook hier zien we gemiddeld opmerkelijk hoge afstammingsindexen: levensgroei 165,7; voederconversie 113,2 en autofomindex 112 punten.

Nummer 2 in de hitlijst

Dit doet ons hopen dat de kans bestaat dat een van deze beren de aanvoerder van de all-time hitlijst, Bassie van het Lindenerf, met een totaalindex van 184,3 punten, van de nummer 1-positie kan stoten. Dat is Dezlin, met een totaalindex van 178,8 punten, nu net niet gelukt, waarmee hij in deze hitlijst de nummer 2-positie bekleedt.

Hij laat daarmee 1.591 andere beren, die de laatste 5 jaar getest werden, achter zich. Samen met zijn uitstekende KSI-index is dat toch wel een indrukwekkende prestatie!

Jürgen Depuydt, VPF

18-3394-FWS-web

Lees ook in Varkens

Nieuwe Spaanse PRRSV-stam Rosalia nog niet gedetecteerd in België

Varkens De wereld van het Porcien Reproductief en Respiratoir Syndroom Virus (PRRSV) staat niet stil en zeker niet in landen waar veel varkens aanwezig zijn. Dat is ook het geval in Spanje, waar de nieuwe PRRSV-stam Rosalia tot ernstige ziekte-uitbraken leidde. Voorlopig is deze stam nog niet gedetecteerd in België en werden noch bij de DGZ regiodierenartsen, noch in de autopsiezaal van DGZ PRRSV-uitbraken gerapporteerd of onderzocht die doen vermoeden dat Rosalia in het land is.
Meer artikelen bekijken