Startpagina Veeteelt

Er worden in Vlaanderen geen nertsen meer gekweekt

“Er worden in Vlaanderen geen nertsen meer gekweekt. Alle bedrijven die in aanmerking kwamen voor een stopzettingsvergoeding en die een aanvraag indienden, hebben een voorstel van vergoeding ontvangen”, dat zegt Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts.

Leestijd : 2 min

Vlaanderen keurde eerder een decreet goed dat het houden van nertsen en het dwangvoederen in Vlaanderen definitief verbiedt tegen eind november van dit jaar.

Versneld door coronacrisis

“De covidpandemie heeft het uitdoven van de nertsenhouderij nog versneld”, stelt parlementslid Gwenny De Vroe van Open Vld. Zij informeerde in de commissie Dierenwelzijn naar een stand van zaken.

Om de stopzetting van de nertsenhouderij en het verbod op dwangvoederen correct te laten gebeuren, werd een uitkoop- of reconversieregeling voor de nertsenhouders voorzien, net als voor de enige producent van foie gras in Vlaanderen.

Het was aan de Landcommissie om de waarde van elk bedrijf te bepalen. Daarvoor werden intakegesprekken georganiseerd op de nertsenfarms. Eens die inschatting gebeurd was, kon de precieze schadevergoeding vastgelegd worden. Dan was het aan de betrokken bedrijven om de aangeboden schadevergoeding te aanvaarden of om er bezwaar tegen aan te tekenen.

Sloopkosten en inkomensverlies

Bij deze bedrijfsstopzetting krijgt de ondernemer een vergoeding voor het verlies van het gebruik van onroerende goederen dat gepaard gaat met de bedrijfsstopzetting, sloopkosten, inkomensverlies, administratieve kosten verbonden aan de bedrijfsstopzetting, kosten voor het opkuisen van de bedrijfsgebouwen en eventuele energie- of personeelskosten die ook nog tijdelijk zouden doorlopen tijdens het opkuisen van de gebouwen.

“Op het moment van de goedkeuring van de regeling kwamen 15 bedrijven die functioneerden en waar dieren aanwezig waren in aanmerking voor de regeling. Hiervan hebben 14 bedrijven – 13 pelsdierbedrijven en 1 bedrijf dat aan dwangvoedering deed – een aanvraag ingediend via de stopzettingsregeling. 1 bedrijf heeft een vergoeding aangevraagd via het flankerende beleid van de Programmatische Aanpak Stikstof. Alle bedrijven zitten dus in de procedure”, meldt minister Weyts.

“Alle bedrijven die een aanvraag indienden, hebben een voorstel van vergoeding ontvangen van de Landcommissie. Er was aanvankelijk 1 dossier ingediend voor bedrijfsreconversie, maar dit bedrijf heeft daarna een nieuw dossier ingediend voor bedrijfsstopzetting”, weet Ben Weyts.

Sneller dan vooropgesteld

“De stimulans die we hadden ingebouwd om sneller te kunnen gaan in de stopzetting heeft gewerkt. De vergoedingen zouden verminderd worden met 10% per jaar vanaf 1 april 2021. Alle aanvragen zijn ingediend vóór die datum”, geeft de minister nog mee.

“11 van de 14 bedrijven die een aanvraag indienden hebben het aanbod aanvaard. Het bedrijf dat een aanvraag indiende via de vergoedingsregeling van het flankerende PAS-beleid heeft ook het aanbod aanvaard. Momenteel hebben 2 bedrijven een beroep ingediend bij de Vlaamse Landmaatschappij tegen het aanbod van de Landcommissies. 1 bedrijf heeft nog niet gereageerd op het aanbod van de Landcommissies.”

“Tijdens de bezoeken die plaatsvonden in het kader van de vergoedingsregeling voor de nertsenhouders werd vastgesteld dat er geen nertsen meer worden gehouden”, besluit minister Weyts.

Filip Van der Linden

Lees ook in Veeteelt

Selectief droogzetten na kiemdetectie in de melk halveert antibioticagebruik

Melkvee Kiemdetectie in de melk met sneltesten laat toe om gerichter te beslissen om melkkoeien mét of zonder antibiotica droog te zetten. Op het ILVO-proefbedrijf werd begin 2023 gestart met selectief droogzetten na snelle kiemdetectie. Na één jaar blijkt het gebruik van antibiotica bij het droogzetten gehalveerd. Ook na aanpassing van het protocol bleven het aantal mastitisgevallen en het tankcelgetal op een vergelijkbaar niveau.
Meer artikelen bekijken