Startpagina Varkens

Varkensboeren tonen amper interesse in uitkoopregeling

Slechts 12 % van de Vlaamse varkensboeren die zich kunnen laten uitkopen, heeft zich daarvoor al aangemeld. Dat schrijft Het Belang van Limburg vrijdag 9 juni 2023. Volgens Vlaams minister van Landbouw Jo Brouns (cd&v) is de vergoeding van de overheid achterhaald.

Leestijd : 1 min

De varkensstapel met 30 % verkleinen tegen 2030. Dat is het doel van de Vlaamse overheid zoals het in het stikstofakkoord vastgelegd is.

In absolute cijfers: vandaag zijn er 5,86 miljoen varkens in Vlaanderen. Dat moeten er dus over 7 jaar 1,8 miljoen minder zijn. Een van de ondernomen stappen om die doelstelling te halen, is een vrijwillige uitkoopregeling. De Vlaamse regering trekt daar 200 miljoen euro voor uit.

Lang niet alle 4.155 Vlaamse varkenshouderijen komen in aanmerking. Enkel kleine en middelgrote bedrijven die meer dan 0,5 % bijdragen aan de stikstofneerslag in de naburige natuur, hebben recht op een vergoeding. Zo zijn er in Vlaanderen 982.

Nog tot 17 juni kunnen de aangeschreven varkensboeren zich aanmelden voor de uitkoopregeling. Maar één week voor de deadline is er nog maar weinig animo. Van de 982 varkenshouders die in aanmerking komen, hebben er maar 116, oftewel 12 %, zich ingeschreven.

Belga

Lees ook in Varkens

Mobiele buitenstal verhoogt dierenwelzijn bij biologische varkens

Varkens Mobiele buitenstallen zien we in Vlaanderen doorgaans vooral voor vlees- of legkippen. Dankzij een nieuw stalsysteem kunnen nu ook zeugen met hun biggen buiten op de weide rondlopen. De biologische varkenshouderij De Vleterbeek uit Poperinge is volgens BioForum de eerste met zo’n mobiele buitenstal.
Meer artikelen bekijken