Startpagina Edito

Edito: Kalenderboeren lukt moeilijk met Belgisch weer

Te droog, te nat, te warm, te koud... voor de klagende boer is het altijd wat, zo willen de media ons vooral laten geloven. Vooral in komkommertijd komt men immers graag aankloppen voor dat genre nieuws. Feiten zijn echter feiten, het is hoog tijd voor drogere dagen. De tijd op de kalender tikt namelijk verder.

Leestijd : 2 min

Een blik op de huidige watervoorrraden of op het doorlopend hydrologisch neerslagtekort, zoals specialist professor Willems (KU Leuven) het formuleert op zijn X-account, zegt veel. We zitten terug op een normaal ondergronds waterniveau. De voorbije jaren – uitgezonderd 2021 – was het veel droger op dit moment. De tijdelijke onttrekkingsverboden op onbevaarbare waterlopen, die door de droogte van mei en juni waren ingesteld, werden daarom in alle provincies opgeheven. De nood aan dat extra water is nu echter beperkt.

Een blik op de velden zegt genoeg. Het is stilaan welletjes geweest met die regen. De wintertarwe die tegen onze nationale feestdag niet van het veld raakte, staat er intussen belabberd (lees: zwart) bij. De kwaliteit gaat met andere woorden zienderogen achteruit. Baktarwe wordt zo ‘gedeclasseerd’ tot voedertarwe. Op vele plaatsen is intussen zelfs schot te zien bij het door regen neergeslagen graan. Hoog tijd dus om te oogsten wat rest.

Op het veld valt ook de wisselvallige stand van de maïs op. Op sommige plaatsen staat die er mooi manshoog bij, elders reikt het gewas amper tot aan de heupen. De late zaai en het natte weer zijn dit teeltseizoen ook voor maïs spelbrekers. Voor bepaalde maïsrassen die zeker voldoende groeidagen en zonuren moeten hebben, kun je er nu al – zonder de weersverwachtingen van de komende weken te kennen – van uitgaan dat ze pas laat in het seizoen oogstrijp zullen worden.

En dan wordt het stressen om te oogsten. Volgens onze Vlaamse wetgeving moet je namelijk voor een bepaalde datum geoogst hebben, om vervolgens tijdig te kunnen bemesten en tijdig je vanggewassen in te zaaien. Zo wil de kalender. Maar... het zogenaamde ‘kalenderboeren’ lukt enkel in ideale omstandigheden. En wie heeft dát hier dit teeltjaar al ervaren?

Hier en daar gaan er dus stemmen op om nu al uitstel te verlenen op die strakke planning. Onder de huidige omstandigheden is dit – voor sommige teelten en in sommige gebieden – immers beter dan dit last minute te beslissen. Het zou alvast veel onnodige stress vermijden...

Anne Vandenbosch

Lees ook in Edito

Meer artikelen bekijken